Mudre izreke iz Biblije: 12 najboljih izreka koje trebate znati

Volite li mudre izreke? Biblija je prava riznica mudrosti! Mi vam u ovom članku donosimo najbolje mudre izreke iz Biblije koje trebate pročitati i znati. 

Jednom sam poručio svom profesoru iz Starog zavjeta: „Salomon nije mogao ovo napisati. Oni zagovaraju monogamiju i vjernost jednoj ženi, a on to baš i nije prakticirao“. Dr. George Harrison je rekao: „Kada u uvodu piše da je riječ o izrekama Salomona, sina Davidova, kralja Izraela, to može značiti da ih je Salomon jednostavno prikupio. Ne piše nužno da ih je napisao.“

Dobro. Možda i je napisao neke od njih. Nakon svega, Kraljica Juga bila je impresionirana njegovom mudrošću (1. Kraljevima 10,7) a možda su neke od ovih izreka razlog tomu.

1. Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze.(Izreke 3,5-6)

Svima najdraža izreka. Najdraža izreka moje supruge Berthe. To je obećanje. Neke izreke ne trebaju biti shvaćene kao obećanja iako tako izgledaju. No ovo jest obećanje. I testirano je stoljećima.

2. Pij vodu iz svoje nakapnice i onu što teče iz tvoga studenca. Moraju li se tvoji izvori razlijevati i tvoji potoci teći ulicama? Nego neka oni budu samo tvoji, a ne i tuđinaca koji su uza te. Neka je blagoslovljen izvor tvoj i raduj se sa ženom svoje mladosti: neka ti je kao mila košuta i ljupka gazela, neka te grudi njene opajaju u svako doba, njezina ljubav zatravljuje bez prestanka! Ta zašto bi se, sine moj, zanosio preljubnicom i grlio tuđinki njedra? Jer pred Jahvinim su očima čovjekovi putovi i on motri sve njegove staze. Opakoga će uhvatiti njegova zloća i sapet će ga užad njegovih grijeha. Umrijet će jer nema pouke, propast će zbog svoje goleme gluposti.(Izreke 5,15-23).

Otac upozorava svog sina na nevjeru. Ova izreka pogađa točno u sredinu. Volim njegovu izjavu: „Pij vodu iz svoje nakapnice i onu što teče iz tvoga studenca“. Ostani kod kuće. Usredotoči se na ovu ženu koju ti je Bog dao za suprugu. Nemoj dopustiti tvojim očima da odlutaju. Još nadodaje: „Raduj se sa ženom svoje mladosti: neka ti je kao mila košuta i ljupka gazela, neka te grudi njene opajaju u svako doba“.

Takve nas izreke uvjeravaju da ih nije sve napisao Salomon. Niti je napisao ono što zovemo njegovom pjesmom. Niti jedan čovjek koji ima 700 supruga i 300 djevojaka (1. Kraljevima 11,3) se ne može usredotočiti na jednu ženu u tolikom mjeri da ju cijeni koliko bi i trebao. Možda bi pokušao reći nešto u stilu Hugha Huffnera: Nisam ženskaroš, nego osoba koja voli žene.“ Bez obzira na to kako je nešto rečeno, rezultat je isti. Nitko ne bi trebao Salomonu progledati kroz prste kada je o ovome riječ. Pismo ga definitivno ne opravdava.

VIDI OVO: Citati o životu: 50 mudrih i najljepših izreka koje vrijedi pročitati

Izreke Biblija

3. Veselo srce razvedrava lice, a bol u srcu tjeskoba je duhu.(Izreke 15,13)

Uz to (Izreke 17,22): „Veselo je srce izvrstan lijek, a neveseo duh suši kosti“.

Smijeh je zdrav. I radost je privlačna. Ponekad, u prezentacijama prije školskih okupljanja zamolim učenike da promotre moje lice dok je opušteno. Tada im kažem da ga promotre dok se smijem. Lice oživi, linije se podignu, oči se otvore, sve postaje živahno. Oni se nasmiju. „Isto je i s vama“, kažem im, „Svatko izgleda bolje dok se smije.“ No, bit ćete iznenađeni koliko mi osoba kaže: „Ja se ne smijem“. Čuo sam i pastore da to govore. Tmurno lice je jedna od stvari koje me navedu da posumnjam u njihovo spasenje. „Radost“, rekao je C. S. Lewis, „je djelo Raja.“

4. „Kraljevo je srce u ruci Jahve kao voda tekućica; vodi ga kuda god hoće“. (Izreke 21,1)

Ništa nas više ne ohrabruje da se molimo za kraljeve i osobe koje imaju autoritet (1 Timotej 2,1-2) kao ovaj podsjetnik da niti jedan vođa nije veći ili važniji od našeg Nebeskog Oca.

5. „Tko zatvori uho svoje pred vikom siromaha, i sam će vikati, ali ga neće nitko uslišati“. (Izreke 21,13)

Ovo je varijacija od: „Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe“ (Matej 5,7). Nekoliko izreka obećava: „Jahvi pozaima tko je siromahu milostiv, i on će mu platiti dobročinstvo“ (Izreke 19,17).

6. „Dobro je ime bolje od velika bogatstva, i bolja je naklonost od srebra i zlata“. (Izreke 22,1)

Ovo je najdraža izreka mog oca, a to ju čini još posebnijom za mene. Vaše ime je vaša reputacija, svjedočanstvo vašeg karaktera. Svima treba biti cilj imati snažno i cjenjeno ime.

7. „Kad sjedneš blagovati s moćnikom, dobro pazi što je pred tobom; stavljaš nož sebi pod grlo ako si proždrljivac“. (Izreke 23,1)

Jedan od razloga zašto volim ovu izreku jest njezin humor. „Stavljaš nož sebi pod grlo“. To je dobar savjet. Kada vas posjeti šef. Kada upoznajete njezine roditelje po prvi put. Kada želite nekoga impresionirati. (Neki od nas su shvatili da je dobra ideja prezalogajiti prije glavnog jela).

VIDI OVO: Motivacijski citati: 30 vjerskih citata kao izvor nadahnuća i motivacije

8. „Grad razvaljen i bez zidova – takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom“. (Izreke 25,28)

Ili (Izreke 16,23): „Mudračev duh urazumljuje usta njegova, na usnama mu znanje umnožava“. Želite li vidjeti nekoga tko nema nikakvu kontrolu nad svojim duhom? Gledajte motorista kojeg netko prestigne u prometu. Ili ako se ubacite u njegovu liniju koju je on htio samo za sebe kako bi mogao brzati koliko god mu srce želi. On ugrožava sebe i sve na cesti svojim ponašanjem. To nije lijep prizor.

9. „Vidiš li čovjeka koji se sam sebi mudrim čini? Znaj, i od bezumnika ima više nade nego od njega“. (Izreke 26,12)

Osoba koja samu sebe smatra mudrom nije otvorena znanju te se s njom ne može surađivati. Ona želi sve raditi po svom te neće prihvatiti komentar niti ispravak. Žalite osobu koja je u braku s nekim takvim. Isus je rekao: „Da ste slijepi, ne biste imali grijeha. No vi govorite: ‘Vidimo’ pa grijeh vaš ostaje“ (Ivan 9,41). Ista fora, ali ju neće baš svatko shvatiti. Ulazak u Kraljevstvo Božje započinje poniznošću i djetinjim srcem.

Mudra izreka prijateljstvo

10. „Čestiti su udarci prijateljevi, a lažni poljupci neprijateljevi“. (Izreke 27,6)

Prijatelj će vam reći istinu čak i ako je ta istina bolna. No neprijatelj će vam neprestano lagati.

U drugu ruku, manipulativna osoba može upotrijebiti tu izreku za zlo. „Reći ću ti nešto za tvoje dobro.“ O, ne. Vrijeme je za bijeg.

VIDI OVO: Biblijski recept za mudrost: Kako postati mudar?

11. „Željezo se željezom oštri i čovjek oštri jedan drugoga“. (Izreke 27,17)

Ovo je ono što zovem „tekstom iz radionice kovača“. Prije sam pomagao mom ocu u kovačnici koju je moj djed sagradio oko 1900.-e. Volio sam pumpati zrak u vatru kako bi bila jača. Tata bi stavio komad metala u vatru, izvadio ga kliještama kada se potpuno užario te bi ga čekićem oblikovao u ono što mu je tada trebalo. Kovačnica je ispunjena vrućinom i bukom, zvukom čekića i udaraca. Da komad metala ima osjećaje, vrištao bi do neba. A kovač ga ipak pretvara u nešto korisno i snažno.

Tako je i s ljudima koji osnažuju jedni druge.

12. „Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu“. (Izreke 31,30-31)

Ovu je izreku voljela moja predivna majka, a vrijedi za nju kao i za svaku drugu osobu od samog Postanka.

Jednom sam pitao Ruth Bell Graham koja joj je najdraža izreka. Nasmijala se: „Neprestano se mijenja.“ U tom trenutku, rekla je, to je Izreka 3,13-20. Ne može se znati gdje je bila idući tjedan. Tako je s onima koji žive u Riječi kao i ona.

To su neke od mojih najdražih izreka. Volim ih i zahvaljujem Bogu na Izrekama.

Ove mudre izreke trebate primijeniti na vaš život!

Autor: Joe McKeever; Prijevod i obrada: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!