Muškarac zaplakao kada su mu rekli da će biti eutaniziran

Muškarac iz Francuske je zaplakao nakon što je francuski sud odlučio da će biti eutaniziran protiv njegove volje.

42-godišnji Vincent Lambert bio je u polu vegetativnom stanju od ozljede u prometnoj nesreći koja se dogodila 2008. godine.

Iako je ovaj bivši medicinski brat sposoban sam disati, francuski sud odlučio je da se Lamberta eutanazira izgladnjivanjem budući da mu je potrebna medicinska pomoć kada je riječ o konzumiranju hrane i pića.

Odluka je donesena prošli tjedan, a njome je poništena prijašnja odluka iz svibnja koja je liječnike prisilila da drže Lamberta živim samo 12 sati nakon što ugase aparate suprotno njegovim željama.

Lambertovi roditelji namjeravaju podnijeti tužbu za ubojstvo ako se isključe njegovi aparati.

„U svibnju, kada smo čuli za njegovu planiranu smrt, on je zaplakao“, rekla je njegova majka Viviane.

Rekla je da je otišla do Vijeća UN-a kako bi se žalila na diskriminaciju i kršenje ljudskih prava osoba jer osobe koje su u Lambertovom stanju zakonom ne smiju biti izglađivane, tj. ne smije im se ukinuti hrana i piće.

Vivian podržava njezin suprug i dvoje djeca, dok Lambertovih preostalih šestero braće i sestara te njegova supruga, Rachel, žele okončati njegov život.

„Molim vas, pomozite nam“, molila je Viviane UN, „Bez vaše intervencije, moj sin, Vincent Lambert, će biti eutaniziran zbog svog mentalnog hendikepa“.

Taj je slučaj ponovno potpirio debatu o francuskim pravima o umiranju koji dopuštaju „pasivnu eutanaziju“ ako nema nade za pacijentov oporavak.

Čak je i papa Franjo progovorio o tome kontroverznom problemu.

„Molimo se za one koji žive u stanju teške nemoćnosti“, napisao je, „Zaštitimo život, Božji dar, od početka do prirodnog kraja. Ne dopustimo kultivaciju odbacivanja“.

Predsjednik Terri Schiavo Life and Hope mreže, Bobby Schindler je isto progovorio o toj odluci koju je nazvao „zločin protiv zdravog razuma“.

„Vincenta ubija Francuska država, a to je ubojstvo namjerno izazvano uskraćivanjem vode i hrane“, rekao je Schindler, „Ako svaku drugu nemoćnu osobu tako tretiramo, onda bi se jasno vidjela nepravednost te odluke“.

„Moramo probuditi svijest ljudi da prepoznaju ljudsko dostojanstvo Vincenta Lamberta i drugih u sličim situacijama“, dodao je, „Životi su u pitanju.“