Muškarci, jeste li podložni?

Kad muškarci preuzmu vodeću ulogu u prakticiranju podložnosti, otkrit će ovo: teško je biti podložan. To je sadržajan i težak čin samoodricanja.

Podložnost. 

Od svih riječi iz Biblije, ova je vjerojatno najnepopularnija. Jer, kultura u kojoj živimo ne preferira stavove podložnosti vlastima. Suprotno tomu, naš svijet inzistira na tome da trebamo kritizirati i neprestano preispitivati one koji su postavljeni iznad nas. 

Ova naljepnica na najbolji način prikazuje stav svijeta: ”Preispituj vlasti”. 

Bez obzira na to što je podložnost već nepopularan koncept, on postaje još nepopularniji u stihovima kao što su Efežanima 5, 22: „Žene svojim muževima kao Gospodinu!“ Točnije, ovaj stih, kao i onaj iz 1. Petrove 3, 1, temeljni je razlog za sukobe u pogledu pitanja podložnosti, kako u crkvama tako i u sekularnoj kulturi. 

No ako dopustimo da ovi stihovi preuzmu najvažnije mjesto u pogledu Biblije, može dovesti do toga da pomislimo kako Biblija naučava da su samo žene te koje se trebaju podložiti. U stvarnosti, Biblija u vezi ove teme ima daleko sveobuhvatniji pogled. 

Svatko je podložan nekome

Biblija je jasna po pitanju toga da je svatko podložan nekome. Muškarci i žene trebaju biti podložni vlastima (Rimljanima 13, 1), djeca trebaju biti poslušna svojim roditeljima (Efežanima 6, 1), članovi crkve trebaju biti poslušni starješinama (Hebrejima 13, 7), sluge trebaju biti podložni gospodarima (1. Petrova 1, 18) i tako dalje. 

Naravno, najbolji primjer toga da je podložnost dobra i biblijska vrlina ogleda se u Gospodinu. Krist se, za vrijeme svoje zemaljske službe, podložio volji Oca (Ivan 4, 34; 5, 3). Njegova je podložnost bila potpuna, do te mjere da je ”bio podložan do smrti, čak i smrti na križu”. (Filipljanima 2, 8) 

U ovome je poanta: podložnost nije ženska vrlina. Podložnost je kršćanska vrlina. 

S obzirom na to, možda bismo trebali promijeniti način razmišljanja i način govora o podložnosti u crkvi. Umjesto da se neprestano usredotočujemo na samo jedan primjer (Efežanima 5, 22), trebamo pozivati sve kršćane na podložnost svakoj vlasti koja je iznad njih. 

Ako su muškarci vođe u crkvama i u vlastitim domovima, ono što se često navodi u raspravama na ovu temu jest to da bi oni trebali biti primjer. Kršćanski muškarci trebali bi biti primjer podložnosti, bez obzira na onu vlast koja je iznad njih. 

Muškarci, jeste li podložni?

Evo nekoliko dijagnostičkih pitanja za muškarce: 

  • Muškarci, pokazujete li podložan duh prema svom poslodavcu? Ili gunđate, žalite se i umanjujete autoritet vašeg šefa? 
  • Muškarci, jeste li podložni crkvenim vođama? Ili ste jedan od članova koji se redovito odupire podložnosti i odgovornosti?
  • Muškarci, ako ste pastiri ili članovi starješinstva, jeste li podložni ostalim članovima starješinstva? Pokazujete li duh podložnosti tijelu Crkve? Kada crkva od vas nešto traži, jeste li poslušni ili se tomu odupirete?
  • Muškarci, poštujete li vladajuća tijela koja je Bog postavio nad vama, bez obzira na njihovu političku boju ili vaše mišljenje o njihovim političkim stavovima? Ili se izrugujete i obezvrjeđujete vlasti?

Možemo zamisliti koliko je teško, da ne kažemo obeshrabrujuće, ženama biti podložne njihovim muževima, dok u isto vrijeme žene gledaju kako se ti isti muževi ne žele podložiti vlastima, koje su postavljene iznad njih. Suprotno tomu, veliko je ohrabrenje za žene vidjeti da trebaju učiniti nešto što muškarci, koji su postavljeni iznad njih, prvi rado čine. 

Podložnost ispred svijeta koji promatra 

Problem kršćanske podložnosti nije samo problem u crkvama. On također utječe na to kako se odnosimo jedni prema drugima u društvu u kojem živimo. Prakticiramo li ono što propovijedamo ispred svijeta koji nas promatra?

Ako kršćani ismijavaju vlast, osobi može biti jasno zbog čega se društvo koje promatra počinje češati po glavi, u zbunjenosti. Nisu li kršćani ti koji se najglasnije žale kako živimo u dobu koji se protivi vlasti? Nisu li kršćani ti koji najviše žale zbog nedostatka podložnosti prema vlastima?

No ipak, često puta isti ti kršćani koji se žale su kršćani koji se odbijaju podložiti vlastima. 

Ovdje moramo razjasniti jednu stvar. Podložnost ne znači da trebamo slijepo slušati svaku odredbu koju donese vlast, crkvena ili svjetovna. Ne trebamo biti podložni ako se od nas očekuje da sagriješimo. U takvim slučajevima imamo obvezu ne biti poslušni. Ne smijemo biti poslušni niti ako se od nas očekuje da budemo poslušni zakonima koji obeščašćuju Boga. (Daniel 3, 18) Podložnost također ne znači da ne trebamo djelovati kako bi se naša situacija promijenila. Na primjer, možemo biti poslušni vlastima, no u isto vrijeme možemo željeti promjenu zakona. 

No kao što se od žena traži podložnost njihovim nesavršenim muževima, tako se i od građana traži poslušnost nesavršenim vladama. Muškarci bi trebali biti voditelji u tomu. 

Podložnost će vas promijeniti 

Kad muškarci preuzmu vodeću ulogu u prakticiranju podložnosti, otkrit će ovo: teško je biti podložan. To je sadržajan i težak čin samoodricanja. Može djelovati kao smrt, iako znamo da je to put u život. Znanje iz prve ruke o poteškoćama podložnosti dat će nam, s druge strane, veće razumijevanje i suosjećanje s onima pod našim vodstvom. Nećemo moći govoriti o podložnosti na lagan i trivijalan način, kao da za to ne postoji žrtvovanje. Možemo biti nježni vođe, kakvi smo i pozvani biti, jer razumijemo težinu podložnosti na vlastitoj koži. 

Nadalje, uvježbavanje podložnosti dat će svima nama obnovljeni osjećaj zahvalnosti za ono što je Isus trpio u naše ime. Dok je bio u suzama i agoniji, upitao je svog Oca: “Ako je moguće, neka me ovaj kalež zaobiđe.” No ipak je izgovorio ove zapanjujuće riječi samoodricanja: “Ipak, neka ne bude kako ja želim, nego neka bude kako ti želiš.” (Matej 26, 42)

Dakle, kad se mi kao kršćani, muškarci i žene, odričemo sami sebe i pokoravamo se onima koji su iznad nas, tada činimo nešto što je izrazito kristoliko. Kad god kažemo: “Neka ne bude kako ja želim, nego kako ti želiš”, ponašamo se poput Isusa.

Autor: Michael J. Kruger; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalitoin.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!