Ovo muško ime najpopularnije je u Europi, a biraju ga i roditelji kod nas

Najpopularnije muško ime u Europi je inspirirano biblijskim likom Noa, a često roditelji to ime daju i našoj djeci. 

Prema podacima EuroNewsa, jedno ime dominira Europom, a popularno je i na našem području. Riječ je o kratkom muškom imenu Noah, koje je među najpopularnijim imenima u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji i Nizozemskoj, piše Index.

Iako u Hrvatskoj još uvijek nije pri samom vrhu po popularnosti, jer prvo mjesto uvjerljivo i dalje drži Luka, mnogi roditelji sve češće ime Noa biraju za svoje dječake. Riječ je o biblijskom imenu koje je inače porijeklom iz hebrejskog jezika.

PROČITAJTE: Muška biblijska imena: Ovo su najljepša imena za dječake

Tko je bio Noa u Bibliji?

Noa se prvi put spominje u Bibliji kada je njegov otac Lamek predvidio nadolazeće uništenje Zemlje i Noinu ulogu u obnovi čovječanstva.

Nadjene mu ime Noa, govoreći: “Ovaj će nam pribavljati, u trudu i naporu naših ruku, utjehu iz zemlje koju je Bog prokleo.” (Postanak 5, 29)

Noa je uvršten među trojicu najpravednijih ljudi u Ezekielovoj knjizi, uz Joba i Daniela:

“Ili, ako ja pošaljem na tu zemlju kugu te izlijem na nju gnjev i pokolj da zatrem u njoj sve ljude i stoku, a u njoj preostanu samo ona tri čovjeka, Noa, Daniel i Job, života mi moga – riječ je Jahve Gospoda – oni neće spasiti ni sinova ni kćeri nego samo sebe svojom pravednošću.” (Ezekiel 14, 19-20)

Noa je bio poslušan Božji sluga usred grešnog svijeta. Najpoznatiji je po tome što je sagradio arku koja je spasila njega i njegovu obitelj, kao i predstavnike svih kopnenih životinja od velikog potopa koji je Bog pustio nad zemljom.

Vjerom Noa, upućen u ono što još ne bijaše vidljivo, predano sagradi korablju na spasenje svoga doma. Time osudi svijet i postade baštinikom vjerničke pravednosti. (Hebrejima 11, 7)

Ime Noa znači “odmor”. Potiče od hebrejskog נוח (nuah), odmoriti se. Ime bi također moglo značiti “udobnost”. Možda se čini ironično jer priča o Noi ne uključuje ni jednu od ovih stvari. Na kraju krajeva, Bog preplavljuje zemlju, a to se ne čini baš kao odmor ili utjeha za njezine stanovnike. Ali možda nas ovo ime može podsjetiti na osjećaj koji je vjerojatno osjećala Noina obitelj kada su se vode Potopa napokon povukle – kada ih je Bog utješio dugom, podsjećajući ih da više nikada neće potopiti cijelu Zemlju.

NAJNOVIJE!