Očevi koji imaju kćeri žive dulje
Foto: Canva

Dolazak bebe definitivno mijenja život čovjeka, bez obzira na to je li postao otac sina ili kćeri. No mnoga su istraživanja također pokazala da tate postaju nježniji kad im se rodi kći te da imaju posebnu vezu kroz cijeli život, baš kao i mame sa sinovima.

A prema najnovijoj znanstvenoj studiji, očevi kćeri imaju još jednu pogodnost, žive duže od očeva koji nemaju žensku djecu.

Iako postoje neka istraživanja o tome kako rođenje djeteta utječe na zdravlje i tijelo oca, istraživanje Sveučilišta Jagiellonian odlučilo je kopati dublje.

U analizi je sudjelovalo više od 4.310 ljudi (2.147 majki i 2.163 oca), a otkriveno je da ukupan broj djece ili sinova nema nikakvog utjecaja na očeve, već je broj kćeri povezan s dugovječnošću očeva.

Studija je pokazala da očevi koji imaju kćeri žive dulje, a što više kćeri imaju, žive dulje, čak 74 tjedna za svaku rođenu kćer.

Rođenje djeteta mijenja očevo tijelo i mozak, tvrde znanstvenici
Foto: Unsplash

Majke nemaju isti rezultat

Iako je ovo dobra vijest za očeve, majke nemaju isti rezultat. Prema studiji objavljenoj u “American Journal of Human Biology”, i kćeri i sinovi negativno utječu na zdravlje majke i zapravo skraćuju životni vijek.

Tome se može pridodati i nedavna istraživanja prema kojima su najsretnije žene koje ostanu same i nemaju djecu. No, postoji još jedna studija, prema kojoj dijete, bez obzira na spol, produžuje životni vijek oba roditelja.

Prema analizi podataka prikupljenih tijekom 14 godina, otkriveno je da parovi koji imaju djecu također imaju veću vjerojatnost da će živjeti dulje od onih koji nemaju djecu.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare