Muževa pomoćnica
Foto: Unsplash

Mnoge žene se mršte na titulu ”pomoćnice”, jer misle da to podrazumijeva inferiornu ulogu. Što zapravo znači biti “muževa pomoćnica”?

Pokušala sam s mnogim dadiljama. No nažalost, izgledalo je kao da većina njih obavlja posao polovično i da su spremne otići na prvi znak ispada male djece. No onda sam zaposlila Emmu. Sramežljivu, tihu, mladu djevojku koja je imala topao osmijeh. Svi problemi s dadiljama su stali kada je ona zakoračila u naš dom. Voljela je našu djecu i predviđala bi njihove potrebe. Bila je strpljiva s njima, nikada niti jednom nije podigla svoj glas na njih.

Nakon mnoštva razočaranja kroz koja sam prošla, Emma je izgledala nestvarno. Konačno sam pronašla ”prikladnu pomoćnicu”, što se tiče brige za moju djecu i bila sam jako zadovoljna. Zbog ovog iskustva samu sam sebe preispitala kao suprugu. Pitala sam se jesam li i sama prikladna pomoćnica svome suprugu. Je li njegovo srce ispunjeno ponosom i zahvalnošću kada bi se sjetio mene? Jesam li olakšavala njegov život ili sam ga dodatno opterećivala? Što točno znači biti pomoćnica suprugu?

Tko je pomoćnica?

„I reče Jahve, Bog: “Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.“ (Postanak 2, 18)

Biti pomoćnik nekome znači pomagati nekome, ponuditi podršku, kako bi život toj osobi bio lakši. Mnoge žene se mršte na titulu ”pomoćnice”, jer misle da to podrazumijeva inferiornu ulogu, što je u snažnom kontrastu s muškarčevom ulogom, koji je prikazan kao vođa. Malo boljeg razumijevanja podrijetla riječi pomoćnice pomoći će stavljanju stvari u perspektivu.

Originalna riječ, koja se prevodi kao ”prikladna pomoćnica” je hebrejska riječ ”Ezer”. Ezer se koristi više puta kada se govori o Bogu kao o pomoćniku čovječanstva. Ta riječ označava snagu, silu, a ne podčinjenu ulogu. Ta riječ govori o sposobnosti pružanja zaštite, spašavanja i pomaganja. Stoga glavu gore dame, jer uloga pomoćnice nije tamo neka bijedna, inferiorna uloga. Ona će rasplamsati snagu milosrđe, kojima ste obdareni.

Evo što znači biti suprugova prikladna pomoćnica:

1. To ulijeva dobrotu u njegov život

„Ona mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane vijeka svojeg.“ (Izreke 31, 12)

Tijekom stvaranja Bog se osvrnuo na sve što je stvorio i proglasio je to dobrim. No nakon što je pogledao na čovjeka, nešto je nedostajalo. Odnosni status čovjeka bio je jedini aspekt stvaranja, za kojeg je Bog rekao da ”nije dobar”. Dođi, prikladna pomoćnice. Izgleda da je jedna od glavnih uloga žena bila ubrizgavanje ”dobrote” u život svoga supruga. Žena iz Izreka 31 sve svoje dane čini svome suprugu dobro, a ne zlo.

”Kakve dobre stvari”? Možda se pitate. To uglavnom znači ispunjavanje potreba vašeg supruga i učenje njegovog jezika ljubavi. Najbolje kako možete početi ispunjavati njegove potrebe jest tako što ćete ga pitati. U svojoj knjizi ”Njegove potrebe, njezine potrebe”, Willard F. Harley Jr. naglašava pet glavnih potreba muškarca: seksualno ispunjenje, rekreacijsko zajedništvo, tjelesno privlačna žena, potpora u kućanstvu i divljenje. No o nekim od ovih potreba raspravljat ćemo kasnije. Poanta jest da vaše prisustvo u životu vašega supruga doda na vrijednosti.

2. Molitva za njega

Nitko neće obaviti ulogu moliteljice za vašeg supruga od vas samih. Kao supruga, znate koje su njegove najdublje aspiracije i strahovi. Poznati su vam njegovi ciljevi i snovi. Dobro ste upoznati sa strahovima, koji ga drže budnim noćima. Molite da Bog usavrši ono što ga brine. (Psalam 138, 8) Molite za njegov dan, posao, zdravlje, zaštitu, mir uma, duhovni hod i ispunjenje u životu. Molite za to da održi stvari u perspektivi, tako što će najprije tražiti Božje Kraljevstvo i Njegovu pravednost. (Matej 6, 33)

3. Ohrabrenje i slušanje supruga

Muškarci su često sputavani paralizirajućim strahovima, o kojima se mogu povjeriti samo osobi kojoj potpuno vjeruju. Pogodite što? To ste vi, njihove supruge. Budite na raspolaganju svojim muževima i slušajte ih kada se žele olakšati. Nemojte ih forsirati i nemojte ih osuđivati. Budite empatične prema njima i dajte im do znanja da ćete uvijek biti u njihovom kutu. Pokažite im vašu podršku, čak i kada se njihovi planovi izjalove. Dajte im do znanja da molite za njih i da vjerujete da će doći bolji dani.

4. To znači pomagati suprugu, doslovno

Zamislite da morate otići u kuhinju, nakon što ste imali težak dan na poslu, pripremate se kako biste pripremili večeru, no odjednom vidite da je netko pripremio ukusan obrok za vas. Svatko od nas voli pomoć. Potrudite se olakšati vašem suprugu. Možete ponuditi da ćete obaviti neke od poslova u domu, pomoć s nekima od njegovih projekata ili jednostavno možete dati prijedloge. Dajte mu do znanja da može računati na vas.

5. To znači održavanje doma čistim i organiziranim

Istraživanja pokazuju da muškarci vole živjeti u čistim i dobro organiziranim domovima. Skučeni i neuredni dom odbit će muškarca. Pavao ohrabruje mlade žene neka budu diskretne, čedne i neka budu kućanice, kako se ne bi hulila Božja Riječ. (Titu 2, 4-5) Naravno, ponekad ovakve želje za kristalno čistim domom mogu biti iluzija. Ovo je pogotovo istina kada oboje supružnika rade izvan doma i ako imaju malu djecu. No žene bi trebale shvatiti da je ovo duboko ukorijenjena potreba kod mnogih muškaraca i da trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi ovo ostvarile. Muškarci također ne trebaju prepuštati ovaj posao samo ženama. Trebaju se i sami prihvatiti odrađivanja nekih poslova i zadataka, kako bi dom bio uredan i čist.

6. To znači voditi ih s poštovanjem

Mnogi muškarci će priznati da ih je poslušnost prema ženinim savjetima spasila od mnogih nevolja. Osim što ih je odredio da budu prikladne pomoćnice, Bog je žene obdario odličnom intuicijom. Zbog toga žene mogu namirisati nevolju kada je ona daleko, dok muževi ne sumnjaju na ništa. Ne oklijevajte ponuditi savjet svome suprugu, svaki puta kada osjetite da je krenuo u pogrješnom smjeru.

Nemojte me pogrješno shvatiti, to ne znači da biste ga trebali kontrolirati ili ismijavati njegove zamisli. Pazite na to da dijelite svoju perspektivu s njime s pozicije poštovanja. Sjetite se kraljice Estere, koja nije prilazila kralju slučajno, iako je bila kraljica. Čak je i pozvala svoj narod na molitvu i post, prije nego što bi iskazala svoj zahtjev. Začinite svoj savjet s poštovanjem.

7. To znači željeti raditi

„Pribavlja vunu i lan i vješto radi rukama marnim. Ona je kao lađa trgovačka: izdaleka donosi kruh svoj. Još za noći ona ustaje, hrani svoje ukućane i određuje posao sluškinjama svojim. Opazi li polje, kupi ga; plodom svojih ruku sadi vinograd. Opasuje snagom bedra svoja i živo miče rukama.“ (Izreke 31, 13-17)

Muškarci vole vidjeti kako njihove supruge napreduju i ostvaruju različite pobjede u svojim životima. Vaš će suprug procvjetati s ponosom, kada vidi da ste dobili to promaknuće na radnom mjestu, kada ste započeli posao, objavili knjigu ili naučili nešto novo. To će naravno ovisiti o razdoblju u kojem se nalazite. Mame s malenom djecom su vrlo ograničene, što se tiče rada na sebi i napredovanja u poslovnom smislu.

No kada dođe pravo vrijeme, nemojte se suzdržavati. Nemojte dopustiti da vaš suprug nosi cijeli financijski teret u vašem domu. Trudite se i dobro se brinite za vaše kućanstvo. Zapamtite da čestita žena ne jede kruh lijenosti. (Izreke 31, 27) Sve čega se vaše ruke prime, radite to najbolje što možete. (Propovjednik 9, 10)

8. To znači ispunjavanje njegovih seksualnih potreba

Htjele mi to priznati ili ne, seksualna intimnost jako puno znači vašem suprugu. To mu pomaže da se osjeća muževno, samopouzdano, smanjuje razinu stresa, poboljšava njegovo raspoloženje i čini ga sretnijim. Stručnjaci za romantične odnose govore o tome da je seks potreba broj jedan za oženjene muškarce. Za većinu žena, njihova seksualna intimnost uvelike ovisi o emocionalnoj povezanosti, koju osjećaju ili ne osjećaju prema svojim muževima.

Muškarci imaju veći seksualni poriv od prosječne žene. Kao prikladna pomoćnica, nemojte se iščuđavati seksualnim potrebama svoga supruga. Ako osjećate da niste emocionalno bliski, razgovarajte s njim i raščistite probleme koji prijete emocionalnom i seksualnom zdravlju vašeg braka.

Autorica: Keren Kanyago; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: