NaslovnicaDuhovnostŠto nas čeka na kraju života?

Što nas čeka na kraju života?

Život na zemlji zapravo je kratak. Možemo živjeti sedam ili osam desetljeća, a onda dolazi kraj. Što nas čeka na kraju života?

Job je jednom prilikom pitao: “Ako čovjek umre, zar uskrsnut može?” (Job 14, 14). Mnogi su bili izazvani ovim pitanjem. Postoji li život nakon smrti? Što se događa s nama nakon što umremo? Prestajemo li jednostavno postojati ili idemo na različita mjesta? Postoje li doista raj i pakao?

Što nas čeka na kraju života?

Suvremeni čovjek se sve više boji smrti. Međutim, za vjernika smrt nije strašan događaj. Biblija nam kaže da postoji život nakon smrti. Ovaj svijet nije sve što postoji, a čovječanstvo je stvoreno za nešto više. Smrću tijelo prestaje funkcionirati i počinje proces povratka u zemlju, ali duhovni dio čovjeka živi i dalje.

I vrati se prah u zemlju kao što je iz nje i došao, a duh se vrati Bogu koji ga je dao. (Propovjednik 12, 7)

Na kraju svakog ljudskog života slijede posljednje četiri stvari: smrt, sud, pakao ili raj.

Smrt

Smrt ili kraj zemaljskog života nešto je sasvim normalno. Zbog grijeha koji je počinio prvi čovjek, smrt je praćena patnjom, boli, strahom …

Ali iskreni vjernik se ne boji smrti, jer je Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek, umro za nas. Smrt više nije kraj koji se nazire na kraju života, već radosno iščekivanje susreta s Bogom. Kada se smrću raspadne šator našeg boravka na zemlji, spremno nam je vječno prebivalište na nebu.

Smrt
Foto: Pexels

Sud

Sa smrću život ne prestaje, već se mijenja način življenja, a sam život se nastavlja. Nakon smrti slijedi presuda koja će ovisiti o tome jesmo li za života vjerovali Bogu ili ne.

I kao što je ljudima jednom umrijeti, a potom na sud … (Hebrejima 9, 27)

Onima koji su otkupljeni i kojima je grijeh oprošten, Bog daje vječni život. Međutim, činjenica o životu nakon smrti ne znači da će svi otići u raj. Ljudi će nastaviti postojati nakon što umru, i jednog dana će doći do uskrsnuća, ali Bog pravi razliku između uskrsnuća pravednih (onih koji su u Kristu) i nepravednih (onih koji umiru u svom grijehu).

Tada će se probuditi mnogi koji snivaju u prahu zemljinu; jedni za vječni život, drugi za sramotu, za vječnu gadost. (Daniel 12, 2)

Pakao

Nakon smrti, naša odluka je konačna. Čovjeka, koji je i na samrti odbio Božju milost, očekuje propast i život u paklu.

Svi koji su odbacili Krista kao Spasitelja bit će poslani na vječnu kaznu u paklu (Matej 25, 46). Pakao je, kao i raj, stvarno mjesto. To je mjesto gdje će nepravedni doživjeti beskrajni, vječni Božji gnjev. Pakao je opisan kao ognjeno jezero gdje će stanovnici biti vječno mučeni dan i noć (Otkrivenje 20, 10 ).

Raj

Čovjek koji se za života na zemlji pokajao i prihvatio Isusa kao Spasitelja, koji je pošao za Njim, s pravom očekuje život vječni.

Iako je Bog milostiv i želi spasiti svakog čovjeka, ne ide protiv čovjekove slobodne volje. Tko odbije besplatan dar vječnog života, odabrao je svoj kraj.

Tko vjeruje u njega [Isusa], ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega. (Ivan 3, 18)

Raj
Foto: Pexels

Neće nam se dati prilika da prihvatimo Božji dar spasenja nakon smrti. Naše vječno odredište određeno je u našim zemaljskim životima našim primanjem ili odbacivanjem Isusa Krista.

Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa. (2. Korinćanima 6, 2)

PROČITAJTE JOŠ: