Nabukodonozor u Bibliji: Tko je on bio?

Nabukodonozor u Bibliji je bio jedan od najmoćnijih vladara svijeta, ali kao i svi drugi kraljevi, on nije bio ništa naspram Jedinog Pravog izraelskog Boga. 

Nabukodonozor – najvažnije činjenice o njegovom životu

  • Puno ime: Nabukodonozor II, babilonski kralj
  • Poznat po: najdužoj vladavini nad Babilonskim carstvom (605-562 godina pr. Kr) te se javlja u biblijskim knjigama Jeremije, Ezekiela i Daniela. 
  • Rođen: oko 630. pr. Kr.
  • Preminuo: oko 562. pr. Kr.
  • Roditelji: otac Nabopolsar i Shuadamqua
  • Supruga: Amitis od Medije 
  • Djeca: Merodah i Eanna-szarra-usur

Nabukodonozor II

Kralj Nabukodonozor povjesničarima je poznat kao Nabukodonozor II. Vladao je Babilonijom od 605. do 562 godine prije Krista. Kao najutjecajniji vladar neo-babilonskog razdoblja, koji je ujedno i najduže vladao, Nabukodonosor je uzdigao Babilon do vrhunca moći i bogatstva. 

Rođen je u Babilonu kao sin Nabopolsara, osnivača Kaldejske dinastije. Kao što je Nabukodonozor naslijedio svog oca, i njega je naslijedio njegov sin, Merodah. 

Nabukodonozor je poznat po tome što je uništio Jeruzalem 526. godine prije Krista te je odveo mnogo Hebreje u zatočeništvo u Babilon. Nabukodonozor se kasnije vratio kako bi ponovno pokorio Jeruzalem, a Jeremija otkriva da je tada zauzeo grad, uništio Salomonov hram te da je odveo Židove u zatočeništvo. 

Nabukodonozorovo ime znači „neka Nabu zaštiti krunu“. On je postao vrlo uspješan vladar, graditelj te vojskovođa. Tisuće cigli je pronađeno u Iraku, a nose njegovo ime. Dok je još bio princ, Nabukodonozor se iskazao kao vojskovođa te je porazio Egipćane koje je vodio Faraon Neko u bitci kod Karkemiša (2. Kraljevima 24,7; 2. Ljetopisima 35,20; Jeremija 46,2). 

Tijekom svoje vladavine, Nabukodonozor je znatno proširio Babilonsko carstvo. Uz pomoć svoje supruge Amitis, on je započeo uređenje i obnovu glavnog grada Babilona. Kao duhovni čovjek je uspostavio poganske hramove Marduk i Nabs kao i druge hramove i mjesta štovanja. Nakon što je neko vrijeme živio u očevoj palači, on si je izgradio Ljetnu i Južnu palaču. Semiramidini viseći vrtovi, jedno od sedam svjetskih čuda, su njegov podvig. 

Preminuo je u kolovozu ili rujnu 562. godine pr. Kr. u 84. godini života. Povijesni i biblijski zapisi ga opisuju kao sposobnog, ali nemilosrdnog vladara koji nije dao da mu bilo što stane na put u pokoravanju naroda i zemalja. 

Nabukodonozor u Bibliji 

Priča o Nabukodonozoru se pojavljuje u 2. Kraljevima 24,25; 2. Ljetopisima 36; Jeremiji 21-52 te Danielu 1-4.

Kada je Nabukodonozor pokorio Jeruzalem 586. godine pr. Kr, premjestio je neke od jeruzalemskih najvrjednijih osoba u Babilon, uključujući mladog Daniela i njegova tri hebrejska prijatelja, Šadraka, Mešaka i Abed-Nega. 

Knjiga o Danielu prikazuje razdoblje u kojem je Bog upotrijebio Nabukodonozora kako bi oblikovao povijest. Kao i mnogi vladari, Nabukodonozor je uživao u svojoj moći i važnosti, ali je zapravo bio samo instrument u Božjem planu. 

Bog je dao Danielu sposobnost tumačenja Nabukodonozorovih snova, ali se kralj nije u potpunosti predao Bogu. Daniel je istumačio san prema kojem će kralj postati lud na sedam godina, živjet će u poljima kao divlja zvijer s dugom kosom i noktima te će jesti travu. Godinu dana kasnije Nabukodonosor se hvalio samim sobom, a njegov se san ostvario. Bog je ponizio arogantnog vladara tako što ga je pretvorio u divlju zvijer. 

Arheolozi kažu da je postojao period u kojem je umjesto Nabukodonozora vladala kraljica. U konačnici mu se vratio razum te je priznao Božju vlast (Daniel 4,34-37). 

Mane i vrline

Nabukodonozor je bio iznimno dobar i pametan vladar te se vodio dvama mudrim principima: dopuštao je pokorenim narodima da zadrže svoju religiju te je uzimao najpametnije osobe iz pokorenih naroda kako bi mu pomogle vladati. Ponekad je priznavao Jahvu, ali ta vjera nije potrajala, piše Learnreligions.com

Ponos je bila njegova najveća mana. Moglo se njime manipulirati laskanjem te se zamišljao kao jednak Bogu i vrijedan obožavanja i slavljenja. 

Životne lekcije iz Nabokodonozorova života

Prva lekcija: poniznost i skromnost Bogu su važnije od zemaljskih postignuća.

Druga lekcija: Bez obzira koliko čovjek postane moćan, Božja je moć veća. Kralj Nabukodonozor je pokoravao čitave zemlje, ali je bio bespomoćan pred rukom Božjom. Jahve kontrolira čak i moćne i bogate kako bi ostvario Svoj plan. 

Treća lekcija: Daniel je gledao kraljeve kako dolaze i odlaze, uključujući Nabukodonosora. Daniel je razumio da se samo Boga može štovati jer On ima svu moć u Svojim rukama. 

Biblijski citati o Nabukodonozoru: 

„Nabukodonozor viknu: ”Blagoslovljen bio Bog Šadrakov, Mešakov i Abed Negov, koji je poslao svog anđela i izbavio svoje sluge, one koji se uzdahu u njega te se ne pokoriše kraljevoj naredbi, već radije predadoše svoje tijelo ognju negoli da štuju ili se klanjaju drugome osim svome Bogu!“ (Daniel 3,28). 

„Još bijahu te riječi u ustima njegovim kad s neba dođe glas: »Tebi se objavljuje, kralju Nabukodonozore!
Kraljevstvo ti se oduzelo;
bit ćeš izagnan iz društva ljudi,
sa životinjama ćeš poljskim boraviti;
hranit ćeš se travom kao goveda,
i sedam će vremena proći nad tobom
dok ne spoznaš
da Svevišnji ima vlast nad kraljevstvom ljudskim,
i da ga on daje kome hoće.«
I smjesta se riječ izvrši na Nabukodonozoru: bî izagnan iz društva ljudi, jeđaše travu kao goveda, prala ga rosa nebeska; vlasi mu narastoše poput orlova perja, a njegovi nokti kao ptičje pandže.“ (Daniel 4,38-30). 

„»Pošto se navršiše određeni dani, ja, Nabukodonozor, podigoh oči prema nebu, razum mi se vrati, tada blagoslovih Svevišnjega
hvaleći i uzvisujući onoga koji živi dovijeka:
njegovo je kraljevstvo – kraljevstvo vječno,
njegova je vlast za sva pokoljenja.“ (Daniel 4,31). 

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!