Postoji samo jedan način da se riješite osjećaja krivnje

Osjećaj krivnje nas progoni kada znamo da smo nešto krivo učinili, rekli ili mislili. Kako ga se riješiti?

Svatko od nas ima dobar razlog za osjećaj krivnje. Nitko ne radi sve kako treba. Ponašamo se sebično i činimo zlo ljudima koje najviše volimo. A time griješimo i protiv Boga.

Baš kao što ne možete sakriti svoje grijehe, ne možete sakriti ni svoju krivnju od Boga. I ne samo to, svaki puta kada pokušate prikriti svoje osjećaje krivnje, oni vas počnu izjedati iznutra. Poznato vam je?

Osjećaj krivnje – kako ga se riješiti?

Samo jedna stvar pomaže da se oslobodite krivnje: ispovjedite svoje grijehe!

Ispovijedanje grijeha je priznanje onoga što smo pogrešno učinili, rekli ili mislili. Na sudu, osoba koja prizna zločin slaže se da je zapravo prekršila društveni standard. Kada priznajemo svoje grijehe, priznajemo da smo prekršili Božji zakon. Priznajemo da smo odlučili učiniti, reći ili misliti nešto što je suprotno Božjoj volji, i stojimo krivi pred Njim.

Uz ispovijed je vezano i pokajanje. Ono uključuje želju da promijenimo smjer. Ne samo da priznajemo svoj grijeh, već poduzimamo korake da ga nadvladamo i napustimo ga. Ispovijed bez kajanja samo su riječi. Većina ljudi će priznati grijeh kada ih uhvate na djelu, ali možda nemaju namjeru promijeniti se. Ivan Krstitelj je propovijedao pokajanje u pripremi puta za Mesiju: ​​”Donosite dakle plod dostojan obraćenja.” (Matej 3, 8). Drugim riječima, Ivan je savjetovao svoje slušatelje da ne samo da priznaju svoje grijehe, već da svojim djelima pokažu da su se istinski pokajali za njih.

PROČITAJTE: 4 molitve za oprost grijeha – za sebe i za druge

Osim priznanja grijeha i pokajanja pred Bogom, trebamo priznati svoje grijehe drugim vjernicima. Jakovljeva 5, 16 kaže: “Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova.” Kada smo nekome učinili nepravdu, prikladno je toj osobi priznati da smo pogriješili i tražiti oprost. Iako ne možemo prisiliti nekoga da nam oprosti, uvijek bismo trebali staviti tu mogućnost na raspolaganje kako bi mogli živjeti bez gorčine prema nama.

Ispovijed je najbolji lijek za dušu

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

Bog želi da živimo čiste savjesti i čistog srca (Matej 5, 8; Psalam 24, 4). To je moguće samo ako redovito priznajemo i napuštamo svoje grijehe, imajući Isusa kao uzor uvijek pred sobom. Nikada nije morao priznati svoje grijehe jer ih nikada nije počinio (Hebrejima 4, 15 ). Ali nitko drugi to ne može reći za sebe.

Kako je istok daleko od zapada, tako udaljuje od nas bezakonja naša. (Psalam 103, 12)

Predivno je biti pomiren s Bogom. I predivno je biti oslobođen osjećaja krivnje. Bog se naših grijeha više nikad ne sjeća. On ih baca na dno oceana i stavlja natpis: “Zabranjen lov!” Iskusite danas taj divan blagoslov!