Jednostavni načini kako muž može pokazati ljubav

Na koje jednostavne načine muž može pokazati ljubav prema svojoj ženi? Postoji mnogo malih sitnica koje možemo učiniti za naše supruge!

Vrtlarenje je postao moj najdraži hobi. Uživam planirati cijeli taj proces – odlučivanje što ću zasaditi, te trud koji ulažem kako bih dobio najbolje od zasađenog. Vrlo je dobar osjećaj kada jedete voće ili povrće koje ste sami uzgojili. No, to je jednostavno neće dogoditi samo od sebe. Potreban je trud. Morate se brinuti za biljku nakon što ju zasadite. Ponekad morate paziti na vrstu zemlje, korov i napasnike te ju morate zalijevati ako želite vidjeti rezultate. Ponekad mi uspije, ponekad ne.

Isto tako, morate se brinuti za svoj brak ako želite da napreduje. Uspješan brak se neće samo dogoditi, nego zahtjeva aktivno sudjelovanje. Kao i vrt koji ostavite da se osuši i da ga prekrije korov, zanemareni brak neće uroditi plodom.

Moja supruga i ja u braku smo već 12 godina, a znamo se preko 20 godina. Ponekad nam sve ide odlično. No, bilo je vremena kada smo pucali po šavovima. Većinom je to zbog mog zanemarivanja. Zaboravim da je moja dužnost da pokažem svojoj ženi koliko ju volim. „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju“ (Efežanima 5,25).

Ljubav zahtjeva djelovanje. Postoji mnogo malih sitnica koje možemo učiniti kako bi pokazali koliko nam naše supruge znače. U nastojanju da budem muž kakav Bog želi da budem, podsjetio sam se na nekoliko tih sitnica.

1. Recite joj

Ovo se možda čini jednostavno, ali riječi su najbolji način za pokazivanje ljubavi.

Psiholog i stručnjak za veze Zach Brittle pisao je o važnosti malih riječi: „Važno je reći da ju volite. Jedan od najranijih znakova veze koja propada je izostanak tih riječi“.

Nastavlja opisivati ono što doktori John i Julie Gottman zovu brisanjem negativnih izjava. Kao što mnoštvo grijeha može raniti vezu, tako i mnoštvo pozitivnih izjava može tu vezu ozdraviti i osnažiti. Često izjavljivanje ljubavi iz sveg srca djeluje kao štit koji će čuvati vaš brak kako bi dugo opstao.

2. Pišite joj poruke i šaljite SMS-ove

Imam sreću što sam se oženio za svoju srednjoškolsku ljubav. Sjećam se kada sam davno prije dolazio s treninga, a moja bi buduća supruga ostavila porukicu ispod moje opreme. Kada bi se onda zadržala poslije škole na treninzima i ja bih isto učinio. Bila je to vrlo lijepo djelo puno ljubavi.

To je bilo jako davno te si više ne ostavljamo često poruke. One su zamijenjene nasumičnim porukama u kojima se pozdravimo. Glavno je da se potrudite kako bi podsjetili svoju suprugu da vam je uvijek na umu. Ova metoda s porukama može biti jednostavna, ali će ostaviti trag u vašem braku. Kao što poslovni ljudi kažu: „To je jako dobra investicija“.

3. Grlite ju i ljubite

Prema Psychology Today, dodir je ključan za rast i razvoj ljubavne veze. „Fizički dodir utječe na cjelokupno partnerstvo i vezu“. To je „znanstveni“ podsjetnik da ne trebamo zanemariti fizičke dodire. Pogotovo izvan spavače sobe.

Dr. Kevin Leman napisao je knjigu pod naslovom „Seks Begins in the Kitchen“ („Seks započinje u kuhinji“) u kojoj piše da „je prava intimnost postignuta malenim dodirima pažnje u kuhinji, ili prilikom hodanja šoping centrom ili prilikom gledanja televizije“.

Ja ću prvi priznati da je ovo dosta teško za mene. Nisam osoba koja jako voli fizički kontakt. Mnogo razgovaram s mojom suprugom o ovome. No, budući da znam da je to njoj važno nastojim da to i za mene postane prioritet jer želim da se moja supruga osjeća voljeno.

4. Činite stvari za nju

Ovo Gary Chapman, autor knjige “5 jezika ljubavi“ (5 Love Languages) naziva „činovima služenja“. Ovo se odnosi na bilo što što učinite za svoju suprugu, a što bi ona voljela da učinite bez da vas to mora pitati.

Čuli ste da djela govore više od riječi. To ne umanjuje važnost riječi. Već smo zaključili da su riječi jako važne. No, važno je da komuniciramo ljubav koju osjećamo svojim djelima. Lako je reći da ju volimo tako što ćemo svaki tjedan učiniti nešto za nju. Kao što je i vjera bez djela mrtva (Jakov 2,26) tako su i riječi ljubavi beznačajne ako ih ne potkrijepimo djelima.

muž pokazati ljubav
Foto: Pixabay

5. Stavite nju ispred sebe

Svaki uspješan brak treba dvije nesebične osobe koje stavljaju potrebe supružnika ispred svojih potreba. U ljubavi nema mjesta za sebične ambicije. Jer prava ljubav ne zavidi, ne hvasta se, nije nepristojna i ne zamjera. „(Ljubav) sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi“ (1. Korinćanima 13,7).

Svaka odluka koju donesete u braku treba uključivati i drugu osobu. Teško je pronaći riječi koje opisuju količinu ljubavi koju osjećam prema mojoj supruzi. No ako postoji jedna stvar koja je previše dominantna u mom braku, to sam ja.

6. Pazite na nju

Poslanica Efežanima (5,28) nas podsjeća da na svoje supruge trebamo paziti kao na vlastito tijelo. Bob Lepine iz Family Life Today to govori na ovaj način: „Suprug pazi na svoju ženu tako što pazi na njezine fizičke, duhovne i emocionalne potrebe. Pokazuje joj da ju cijeli tako što ju čini prioritetom te često izražava svoju ljubav, predanost i odanost njoj.“

Svi mi imamo potrebe, a one variraju iz dana u dan. Možda je to neka lijepa riječ. Možda je kuhanje ručka ili izlazak na večeru. Možda je to davanje prostora kako bi vaša supruga imala svoj mir. Ako vidite potrebu, nastojte ju zadovoljiti. Ako vaša žena ima loš dan, nastojte ga joj olakšati.

7. Slušajte ju

Najvažnija stvar komunikacije nego govorenje, nego slušanje. Vaša supruga želi da ju slušate. Kako ćete znati što ona osjeća ako ju ne slušate. Mnogi od nas prekidaju u pola rečenice. Ili, „slušamo“ a zapravo pokušavamo nešto drugo napraviti.

Moja supruga zaslužuje moju potpunu pažnju, no vrlo je često ta pažnja podijeljena na više stvari. „Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu“ (Jakov 1,19).

8. Nasmijte ju

Nedavno sam naišao na citat Anges Repplier, esejistkinje u 1900-ima koji glasi: „Teško je voljeti nekoga s kime se nikada ne smijemo“. Slažem se s ovim kada pogledam vlastiti brak, ali i prijateljstva. Smijeh ima mnoštvo prednosti – fizičkih i emocionalnih. On snižava krvni tlak, umanjuje stres, bori se protiv infekcija… i iznad svega, osjećamo se bolje kada se smijemo.

Iako smatram da u mom braku ima mjesta za popravak, smijeha nikada nije nedostajalo. Moja najdraža stvar je razmjenjivati GIF-ove sa svojom suprugom sa saznanjem da se smije kada ih vidi.

9. Pokažite joj milost svaki dan i dajte joj oprost kada ga treba

Svako od nas treba malo milosti u životu. Trebamo se podsjetiti da trebamo biti empatični prema našem supružniku i da mu trebamo ukazati milost. Nemojte biti zlopamtila. Tako ćete ozlijediti sami sebe. Ukažite milost. Oprostite joj i nastavite dalje. Ruth Bell Graham je rekla: „Brak je zajednica osoba koje praštaju“. Milost i sposobnost praštanja treba naučiti, ali su potrebni u braku. Ako još niste na toj razini obratite se Bogu za pomoć.

„Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost.“ (Kološani 3,12-13).

10. Molite se za nju i s njom

Molitva je temelj kršćanskog života. I, treba biti temelj kršćanskog braka. Molitva s vašom suprugom, i za vašu suprugu treba biti prioritet. Prema FamilyLife koji je ispitao nekoliko tisuća parova, manje od 8% ih se moli zajedno. Čak i manje kršćanskih parova (oko 5%) se moli jednom u danu. Većina nas ne uzima dovoljno vremena za molitvu sa svojom supružnicom. No, da to učinimo, imali bismo jaču međusobnu vezu, ali i jaču vezu s Bogom.

Kaže se da se uspješan brak sastoji od 3 osobe: muža, žene i Boga. Dajte mu veću ulogu u vašem braku, čak i u „malim stvarima“. „Tražite Jahvu i njegovu snagu,tražite svagda njegovo lice!“ (1. Ljetopisima 16,11).

Autor: Brent Rinehart; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com/Apparentstuff.com