Načini na koje sabotirate brak
Foto: Unsplash

U ovom članku autorica donosi deset načina na koje možemo sabotirati naš brak, za koje znam kako ih izbjeći.

Izgledala je odlično i bila je toga svjesna. Plavuša. Bujna. Štikle boje antilope i prekratka suknja. Uz zamamne zelene oči i ubojiti osmijeh. Željela je pozornost svih u prostoriji i čovječe, dobila ju je, uključujući i moju.

Lebdjela je kroz skupine ljudi, hihoćući se malo s jednom, pa s drugom skupinom. Konačno, došla je do skupine muškaraca; unutar nje je bio i moj suprug. Prije nego što je otišla od njih, potapšala ga je po ruci svojom ljupkom i dobro manikiranom rukom, možda je čak i pretjerala u tome.

Zaista?

Vjerojatno nije mislila ništa time, no nakon zabave moj suprug i ja razgovarali smo o toj situaciji, smijali se i krenuli dalje. Iako se ovo dogodilo prije nekoliko godina, drago mi je što smo odlučili razgovarati o tome i raščistiti to, umjesto da se pravimo kao da se ništa nije dogodilo. Prepoznavanje onoga što može sabotirati naše brakove i vođenje razgovora o tome, pomaže u zaštiti naših brakova.

Želim da smo to činili češće.

Nakon trideset i jedne godine braka naučila sam puno o tome što ne činiti, kroz promatranje drugih i kroz to što sam i sama činila mnoge pogrješke. Sa svakom godišnjicom, moja zahvalnost na našem prekrasnom i ponekad ispunjenim grješkama brakom, sve više raste. Želim čuvati to što imamo i učiniti to još boljim.

Sigurna sam da i vi to želite.

Premda nitko namjerno ne želi sabotirati svoj brak, to ipak nije teško učiniti. Često uopće ne shvaćamo što činimo, dok ne bude prekasno. U nastavku slijedi deset načina kako možemo sabotirati naše brakove, za koje znam kako ih izbjeći.

1. Nakupljanje osjećaja

Ponekad običavam nakupljati svoje osjećaje. No naučila sam da je najbolje razgovarati o plavuši koja flerta ili o bilo čemu što me muči, umjesto da eksplodiram nekoliko mjeseci kasnije. Neuspjeh u komunikaciji stvara razdor između supružnika. Uzrokuje mnoštvo nesporazuma i svađa. U konačnici, može uzrokovati udaljenost i čak gorčinu. Takve je osjećaje teško nadići.

Biblija nas uči: „Ne dopustite da sunce zađe ako ste još uvijek ljuti.“ (Efežanima 4, 26) Drugim riječima, ovo znači da trebamo stvari riješiti razgovorom. Danas. Nakupljanje osjećaja može sabotirati vaš brak.

2. Zanemarivanje romanse

Još uvijek se sjećam dana kada nam romansa nije bila toliko važna. Bili smo pretrpani obvezama. No ovakav stav ne čini da se muževi i žene osjećaju posebno. Svatko od nas želi biti željen, želimo da nas naši supružnici cijene i da smo u njihovim očima posebni.

Romansa je esencijalni segment braka. No ako vi i vaš supružnik niste pažljivi, ona se može izgubiti u obavezama života. Možda se možete povezati s ovime. Slanje ljubavnih poruka, uređivanje posebnih noći za vas dvoje i izlasci za godišnjicu su kao stvaranje depozita u ”banku” vašeg odnosa. No neuspijevanje u vezi romanse je kao varanje pri vraćanju ostatka novca.

3. Nikada ne priznajete da ste pogriješili

Ispričavanje je pokazatelj slabosti! Ako date prstić, vaš će supružnik očekivati cijelu ruku! Nažalost i sama sam ovako razmišljala. Tek nakon što smo se vjenčali, imala sam velikih problema s priznavanjem da sam pogriješila. Još mi je teže bilo ispričati se. To je dovodilo do mnogih svađa i s vremenom je stvorilo udaljenost između nas.

Konačno, naučila sam da je ”biti u pravu” itekako precijenjeno. To nije ni blizu važno kao što je važno biti strpljiv, pokazati ljubav i ljubaznost. Jedna stvar koja uništava odnose jest naša potreba da moramo biti u pravu. To nas drži usmjerene na same sebe. No, što se više odreknemo našeg ”prava” da budemo u pravu, to ćemo biti slobodniji primati i dobivati ljubav. Stoga, idite i ispričajte se kada ste pogriješili, čak i ako vam to djeluje čudno. Isprika od srca oduševit će vašeg supružnika onako kao što malo drugo može. Biblija nam daje mudar savjet: „Tako dakle brinimo se za ono, što promiče mir, i potičimo jedan drugoga na dobro!“ (Rimljanima 14, 19)

VIDI OVO: Bog je ustanovio brak: 5 načela kršćanskog braka

4. Laganje o trošenju novca

Koristite nekoliko kreditnih kartica kako biste sakrili veliko trošenje. Ili jednostavno trošite kako i kada želite! Ozbiljno? Financijski problemi svakodnevno uništavaju brakove. No evo jedne istine: vaš je brak daleko vrjedniji od svega onoga što možete kupiti.

”Financijsko varanje” može biti početak kraja vašeg braka. Vodite ozbiljne razgovore o financijama s vašim supružnikom. Ustanovite neka pravila. Ako ste lagali u vezi novca, priznajte to i ispričajte se prije nego što bude prekasno. Iskrenost u vezi financija čuvat će vaš brak, no financijski preljub će ga uništiti.

Je li flert grijeh?
Foto: Pexels

5. Malo flertanja s drugima

Nakon svega, to je samo ”beznačajno” flertanje; to nam ništa ne znači! Budite jako oprezni u vezi ovoga. Vaš flert može navesti druge ljude na nešto više. Flert može navesti druge na dodatne korake, što može dovesti do iskušenja. Isto tako, može supružnike onih s kojima vi flertujete itekako razljutiti.

Svjedočila sam tomu koliko može razorno biti ”beznačajno” flertanje među parovima. Ponašanje, govor ili stav kao da ste sami, čak i malim mjerama, može uzrokovati puno boli i nesigurnosti. Idite i flertujte, ali samo sa svojim supružnikom. Neka vaš supružnik bude jedini objekt vaše privrženosti.

6. Vođenje evidencije o djelima

Pamćenje onoga tko je koliko toga učinio, kako ne bismo nikada morali činiti više od onoga što mislimo da je dovoljno. Brak bi trebao biti 50/50, zar ne? Ako ste učinili nešto dodatno, upotrijebite svoje ”sve ono što sam učinio/la za tebe u posljednje vrijeme”, kako biste izmanipulirali svoga supružnika na djelovanje zbog osjećaja krivnje!

Iako vođenje evidencije o djelima može biti primamljiva navika, barem jest za mene, naučila sam da i ona može uništiti odnos. Brak nije igra u kojoj se mjeri tko je koliko čega učinio. Brak je timski odnos, tima od dvoje ljudi. Zbrajanje tko je koliko čega učinio je nepotrebno za parove, jer je brak odnos dvoje ljudi, što znači da u njemu zajedno ili gubite ili pobjeđujete.

7. Uspoređivanje vašeg braka s brakom drugih

Theodore Roosevelt jednom je rekao da je uspoređivanje kradljivac radosti. To se zasigurno primjenjuje na brakove. Oduprite se uspoređivanju s drugim parovima. Evo i zašto: uspoređivanje vašeg braka s drugim može duboko raniti vašeg supružnika. Nitko od nas ne voli da mu se sudi ili da ga se uspoređuje s nekime. Kada stavite fokus na ono što nemate, zbog toga ne možete cijeniti ono što imate. Svatko je od nas jako različit, što znači da bi i naši brakovi trebali izgledati drugačije. Prihvatite ono gdje se vaš odnos nalazi sada i radite aktivno na njegovom unaprjeđivanju, bez uspoređivanja.

8. Nikada se ne molite zajedno

Zajednička molitva može djelovati poprilično neobično u prvih nekoliko mjeseci braka, što je bio razlog zbog kojeg smo to često puta propuštali. Zajednička molitva iziskuje trud, no svaki puta kada se odlučimo na nju, bivamo blagoslovljeni. Tijekom godina, naša ”molitvena nespretnost” nestala je, a umjesto nje izašla je lagodna sloboda.

Kroz mnoge uspone i padove, naučili smo da molitva osnažuje naš brak. Znam da Bog to voli. Svjedočila sam tomu kako je upotrijebio naše molitve kako bi nas približio jedno drugome, iscijelio i blagoslovio. Zajednička molitva poziva u naše odnose Božju prisutnost i silu. (Matej 18, 18-20) Ona nam pruža priliku za iskazivanje zahvalnosti Bogu na našem braku, vežući naša srca.

Suprug i njegove potrebe ispred djece
Foto: Canva

9. Ismijavanje supružnika

Zašto? Pa podbadanje i ismijavanje nije štetno, to svi čine! Budite oprezni. Neće vas dodatno približiti to ako svoga supružnika ismijavate ili omalovažavate. Sama sam običavala podbadati svoga supružnika na primjer, zbog toga što bi isključivao svjetla radi štednje novca, iako on nije mislio da je to smiješno. Sada, kao rezultat moga ismijavanja toga, naša djeca nikada ne isključuju svjetla, čak ni kada izlazimo iz kuće.

Izrugivanje s onime što vaš supružnik voli i onoga što on čini može naštetiti vašem braku. Evo i zašto: time komunicirate superiornost. To je kao da govorite sljedeće: „Ti si šašav. Ja sam puno pametnija od tebe. Ja sve znam, ti ne znaš.“ Takve vrste poruka mogu vrlo lako sabotirati savršeno dobar brak.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

10. Očekivanje da će vas vaš supružnik učiniti cjelovitom/cjelovitim

Zaista? „Ti me činiš cjelovitim.“ Ovo je jedna od najgorih rečenica iz filmova, jer nas ispunjava nestvarnim očekivanjima. Naivno, ušla sam u brak, očekujući da će me moj muž učiniti cjelovitom. No od tada sam naučila da nas samo Bog može učiniti cjelovitima. Volim ovaj stih: „I u njemu ste ispunjeni, koji je glava svakome poglavarstvu i vlasti.“ (Kološanima 2, 10)

Nakon što sam počela aktivno tražiti kako izgrađivati bolji odnos uz pomoć Boga, moj se život počeo mijenjati. Primicanje bliže Bogu najbolja je stvar koju sam učinila u našem braku. U stvari, to mi je toliko pomoglo da sam napisala cijelu knjigu o traženju Boga, pod nazivom ”Traženje poznatog lica”. Vjerujem da ako je potraga za Bogom promijenila moj brak i s vremenom moj život, to može promijeniti živote i brakove svakoga.

Brak je najbliskija poveznica koju muškarac i žena mogu imati. Ona može biti bliskija od poveznice između majke i djeteta. Ponekad sabotiramo ovaj prekrasan odnos, a da toga nismo svjesni. Zbog toga naši brakovi mogu biti slabi i ranjivi. Stoga, budite na oprezu. Identificirajte prijetnje. Štitite ljubav koju imate. Molite. Zajedno sa svojim supružnikom, provodite vrijeme s Bogom. Izbjegavajte ova područja sabotaže dok izgrađujete svoj prekrasan brak, koji će trajati.

Autorica: May Patterson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com