Kako roditelji uništavaju djetinjstvo svoje djece
Foto: Unsplash

Roditelji uništavaju djetinjstvo svoje djece, a toga nisu ni svjesni. Vaša djeca imaju samo jedno djetinjstvo. Nema ponavljanja ni ispravaka.

Zanimljivo je kako te godine odrastanja mogu utjecati na ostatak naših života. Kao odrasli mi razmatramo, analiziramo i razmišljamo o onome što su nam naša djetinjstva ponudila – ono dobro i loše.

Zadaća roditelja je da zaštiti svoju djecu kako bi spriječili loše stvari tijekom djetinjstva. Ne može se sve loše spriječiti, kao što je smrt roditelja ili bolest, ali postoje neke stvari koje mogu biti spriječene ili koje se mogu zaobići. Roditelj je taj koji treba izbjegavati ove faktore koji mogu utjecati na djetinjstvo, donosi Lifehack.

1. Odnošenje prema djeci kao da su odrasle osobe

Ponekad se roditelji odnose prema svojoj djeci kao prema odraslim osoba – oni to nisu. Oni su djeca. Oni nemaju iste sposobnosti razmišljanja ili usvajanja informacija. Djeca nemaju potpuno razvijen mozak, nisu emocionalno ni mentalno zrela. Očekivanja roditelja ili odraslih da djeca budu što drugo osim djece su apsurdna.

VIDI OVO: 4 mentalno štetne rečenice koje često govorimo svojoj djeci

Odlazak s manjim djetetom u skupi restoran i uzrujavanje jer se dijete ponaša nestašno je zaista smiješno. Nemojte očekivati da se djeca ponašaju starije od svojih godina jer ćete se razočarati svaki put. 

Nemojte ih voditi na mjesta gdje se njihovo djetinje ponašanje ne tolerira. Ako morate, recimo, putovati avionom, smislite načine da zabavite svoje dijete tijekom leta. Razmislite o tome što možete učiniti da zabavite dijete sukladno njegovim godinama. Oni su djeca samo jednom u životu te im vi trebate dopustiti da to i budu. 

2. Roditelji uništavaju djetinjstvo s previše planiranja

Roditelji uništavaju djetinjstvo svoje djece uskraćivanjem slobodnog vremena. Imaju previše aktivnosti, zadataka, dodatnih tečajeva, škole i obaveza – a samo su djeca. Uz to još moraju pisati zadaće i biti dobri učenici. Na kraju imaju nula vremena da budu djeca. Postaju nervozni i pod stresom zbog neprestanog planiranja i brojnih obaveza. Vrijeme je da razmislimo o aktivnostima koje naša djeca pohađaju. 

Mnogi roditelji započinju s aktivnostima za svoje dijete dok je ono još beba – od raznih dogovora za igru, učenja znakovnog jezika, sporta i glazbe. Mnoga djeca su preopterećena. Imaju cijeli život pred sobom za te stvari tako da djetinjstvo treba ostati vrijeme u kojem njihov um u tijelo neometano raste. Odlično je stimulirati im um, ali je vrlo lako preopteretiti dijete raznim obavezama. 

Dijete treba vrijeme za igru kako bi mu mašta proradila. Trebaju se pretvarati, zabavljati, razvijati i maštati. Sve te aktivnosti propadaju kada dijete ima previše obaveza. Ograničavanje vremena za igru djetetu može ozbiljno naštetiti. Igra je ključna za razvoj kognitivnih, društvenih, fizičkih i psihičkih vještina te djeci uvelike pomaže da se zdravo razviju. 

3. Fizičko ili emocionalno zlostavljanje

Jasno je da fizičko zlostavljanje šteti djetetu. Emocionalno zlostavljanje jednako je loše, a mnogi roditelji nisu ni svjesni da to čine. Riječi se lijepe za djecu. Ne mogu se izbrisati.

VIDI OVO: Pazite što govorite djetetu: Ovakve rečenice im stvaraju komplekse za cijeli život

Kada zovete dijete glupim, lošim, ružnim ili bilo čime negativnim to ne možete povući. To utječe na dijete u njegovoj srži, pogotovo kada dolazi od roditelja. Ne postoje riječi koje više štete djetetu nego riječi roditelja. Budite oprezni s riječima, a ako trebate ispraviti dijete, onda pričajte o njegovu ponašanju, a ne o tome kakva je osoba. 

4. Očekivanje da dijete rješava odrasle probleme

Nemojte očekivati da vaše dijete snosi teret vaših problema. Posao roditelja je štititi svoje dijete od problema odraslih. Alkoholizam, droga, ovisnosti i slično su problemi koji se ne tiču djeteta. 

Vrlo čest način na koji roditelji uništavaju svoje dijete jest prilikom i poslije razvoda. Kada roditelj pokušava okrenuti dijete protiv drugog roditelja to dovodi do velikih emocionalnih problema kod djeteta. Ako ste rastavljeni, nemojte loše govoriti o bivšem suprugu ili supruzi ispred djeteta. Dijete će uzeti te riječi srcu budući da je ono dio vas i dio vašeg bivšeg supružnika. 

5. Pritisak 

Na djecu se u današnje vrijeme vrši velik pritisak da uspiju u životu. Roditelji žele najbolje za svoju djecu, ali je druga stvar kada žele da njihovo dijete bude najbolje. Uvijek će postojati netko tko je bolji u nečemu. Neka se potrude, ali ih ne treba pritiskati. Velika je razlika između ohrabrivanja djeteta i vršenja pritiska. Trebate biti svjesni te razlike. 

Istraživanja su pokazala da se djeca neće sama razvijati kada su pod pritiskom roditelja. Trebate poticati svoje dijete da iskoristi svoje talente, ali nemojte vršiti pritisak jer ćete učiniti suprotno od onoga što želite. 

6. Društvena izolacija

Djeca se trebaju družiti s drugom djecom. Neprestano društvo odraslih i interakcija s njima mnogu uništiti djetinjstvo i oštetiti sposobnost djeteta za komunikaciju sa vršnjacima.

Djeca trebaju biti s drugom djecom svoje dobi što je češće moguće kako bi razvila dobro društveno ponašanje. Prve godine života važno su vrijeme kada djeca trebaju biti s drugom djecom jer će to utjecati i na njihovo daljnje društveno prihvaćanje. 

Istraživanje je pokazalo da igra s vršnjacima igra važnu ulogu u životu djece. Iskustva u prve dvije ili tri godine života imaju važnu ulogu u daljnjoj socijalnoj integraciji polaskom u vrtić i školu. Djeca koja se znaju ponašati s vršnjacima u ranoj dobi, i ona djeca koja pokazuju pro-socijalno ponašanje će biti lakše prihvaćena od strane vršnjaka. 

VIDI OVO: 10 pogrešaka zbog kojih roditelji kasnije žale

Pomozite svojoj djeci i omogućite im druženje s njihovim vršnjacima, to je od iznimne važnosti za njihov razvoj. 

7. Loši uzori uništavaju djetinjstvo

Jako je važno imati dobre uzore. Ako se dijete ugleda u nekoga tko koristi drogu i alkohol mislit će da je to dobro ponašanje. Roditelji su najvažniji uzori za djecu. Je li vaše ponašanje vrijedno divljenja? Biste li htjeli da se vaša djeca ponašaju kao vi? Roditelji su uzori za svoju djecu željeli to oni ili ne.

Uzor je ona osoba koja služi kao primjer tako što utječe na druge. Za mnogu djecu su to roditelji i skrbnici. Djeca će se ugledati u razne ljude koji će pomoći oblikovati njihovo ponašanje u školi, odnose prema drugima i ponašanje u teškim situacijama. 

Naveli smo stvari kojima roditelji uništavaju djetinjstvo svoje djece. Kakvo je vaše ponašanje? Je li vrijedno oponašanja? Budite pozitivan primjer za vaše dijete jer oni gledaju sve što činite.