4 načina na koja Sotona djeluje protiv nas

Kako Sotona djeluje protiv nas u modernim vremenima? Danas je moćan i stvaran kao nikada prije i moramo imati na umu njegovu zlu taktiku.

Ozbiljno pitanje koje bi si svaki kršćanin trebao postaviti jest: „Vjerujem li u đavla?“ Primamljivo je o njemu razmišljati apstraktno ili na način kao u crtanom filmu; kao o dosadnom stvoru koji ima rogove i vile i koji vreba uokolo te izaziva kaos ovdje na zemlji. Ali razmatranje Sotonine stvarnosti vrlo je važno za kršćansko iskustvo; smisleno propitkivanje njegovih načina može prouzročiti prijeko potrebno razmišljanje, molitvu, pa čak i konkretne promjene.

Ezekiel 28, 12-17 daje nam uvid u Sotoninu prošlost, objašnjavajući njegov pad s neba. Jedan od „kerubina čuvara, pun mudrosti i milosti, Lucifer (u prijevodu „jutarnja zvijezda“) postao je ponosan zbog svoje velike ljepote i gracioznosti, te je protjeran s neba, gdje je „napravio spektakl ispred kraljeva.“

Ovaj pali čuvar namjeravao je uništiti sve dobro, posebno Božje voljene ljude. Danas je moćan i stvaran kao nikada prije i moramo imati na umu njegovu zlu taktiku. Evo četiri načina kako Sotona djeluje danas. 

1. Sotona nas uvjerava da on ne postoji

„Najveći trik kojeg je đavao ikada upotrijebio jest uvjeravanje svijeta da on ne postoji,“ govori isječak iz filma “Uobičajeni osumnjičenici” iz 1995. godine, a također je središnja tema poznate knjige apologete i teologa CS Lewisa „Pisma starijeg đavla mlađemu,“ koja prikazuje izmišljeni odnos između starijeg i mlađeg đavla. Ova je tema izložena s propovjedaonica širom svijeta, jer je to jedna od najpametnijih Sotoninih varki; uostalom, kako možete na odgovarajući način biti oprezni prema nečemu što je samo fikcija?

Danas želimo da nas se doživljava kao sofisticirane, svjetske ljude, daleko iznad staromodnih vjerovanja i otrcane dogme. Svijet se brzo kreće, a i mi se i ne želimo zasjeniti zastarjelim načinima razmišljanja i vjerovanja. Kakva greška! Na to đavao računa!

Bilo bi puno bolje držati se evanđeoskih istina u pogledu života Ako vas Biblija upozorava na đavla, ponašajte se prema tome jednako ozbiljno kao i prema svim ostalim dijelovima mudrosti iz Božje Riječi, nemojte biti nemarni po ovom pitanju. Moglo bi vas koštati duše! 

2. Sotona promovira laži

Biblija nam govori da je laž temelj Sotoninog pokvarenog karaktera. Isus je vidio mnoge zle stvari koje je čovjek sposoban učiniti; mnogi su židovski vjerski vođe njegova vremena otvoreno sumnjali u Njega i aktivno radili protiv Njegove spasonosne poruke. Ivan 8, 44 dijeli Isusove grube i prijeko potrebne riječi prijekora: „Vama je otac đavao i hoće vam se vršiti prohtjeve oca svoga. On bijaše ubojica od početka i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži.“ Gornji stih podsjeća nas da đavao „ne može podnijeti istinu.“ Danas dezinformacije, zbrka i laži obiluju vijestima i društvenim mrežama; s time da su društvene mreže tehnološki alat koji bi, ironično, trebao poboljšati naš život. Često otkrijemo da ne znamo u što vjerovati, jer se mnogi novinari manje oslanjaju na činjenice, a više na vlastito mišljenje. Nažalost, čini se da neki pojedinci uživaju u ponižavanju drugih i u širenju laži o njima iza sigurnosti koju im pruža anonimnost društvenih mreža. Ti višestruki kanali dezinformacija djeluju kako bi nas razdijelili u suprotstavljene tabore, a zbog toga je Sotona iznimno zadovoljan! 

Uz to, vjerujemo u laži o sebi, jer đavao nas ne želi odvojiti samo od Boga, nego i jedne od drugih. Prevladava niska razina samopoštovanja, što dovodi do mnogih različitih društvenih bolesti. Djeca bivaju maltretirana kao nikada ranije, postotak samoubojstva raste, a čini se da je ljudska okrutnost u zastrašujućem porastu na društvima širom svijeta.

3. Sotona nas vreba svojim bogatstvima i statusom

Novac i moć imaju previsoku vrijednost u životima mnogih ljudi, a Sotona to zna. Budući da će upotrijebiti sve što mu je na raspolaganju kako bi nas odmamio od Božje zaštitničke ljubavi, koristi se ovim vrlo učinkovitim alatom svakog trenutka svakog dana, širom svijeta. Sotona je lukav; ne moramo govoriti o milijardama dolara ili visokim javnim pozicijama moći, već o bilo kojem novcu i moći koji kvare. Na primjer, suprug i ja dogovorili smo se da ćemo se prije godina odreći kave iz Dunkin ’Donuts-a dok smo pokušavali uštedjeti novac. Što sam učinila? Iskrala sam se nekoliko puta i svejedno sam si kupila kavu. Ili jeste li se ikad šalili u pogledu moću u svome školskom odboru, radnom odboru ili čak unutar svoje obitelji? Molite se u pogledu ovih naizgled „malenih“ šala; to može biti Sotona, koji vas želi pokvariti i nagnati na neke loše stvari. Matej 4, 8-11 objašnjava kako je đavao čak napastovao Isusa i Isusov odgovor na tu napast: „Ðavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: “Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš. Tada mu reče Isus: “Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi! Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.“ 

Moramo biti sličniji Isusu i izbjegavati moć i novac te odabirati poslušnost Bogu, promišljenost i služenje drugima. 

4. Sotona nas želi prevariti

Kad se Sotona prvi put pojavi u Bibliji, pokušavao je zbuniti Evu i raščlaniti Božje riječi kako bi se činilo da se ono što je Bog rekao može shvatiti na nekoliko načina. U Postanku 3, 1 čitamo: „Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: “Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?“ Pokušavao je zbuniti Evu, mameći je dalje od onoga što je dobro za nju. 

Đavao nastavlja sa svojim trikovima nakon što Eva tvrdi da joj je Gospodin rekao da će umrijeti ako pojede plod zabranjenog stabla. „Zasigurno nećeš umrijeti,“ zmija je rekla ženi. „Jer Bog zna da će vam se, kad jedete, otvoriti oči i bit ćete poput Boga, moći ćete raspoznavati dobro i zlo.“ (Postanak 3, 4) Vidite li o čemu se ovdje radi? Gotovo da možete čuti kako đavao istodobno nudi Evi moć, dok je navodi na to da se osjeća glupo zbog toga što vjeruje u Gospodina.

Koliko puta smo bili u iskušenju da se osjećamo pomalo budalasto ili da oklijevamo podijeliti činjenicu da smo kršćani? Razmislite o tome. 

Kako da se odupremo Sotoni?

Da bismo se oduprli sotoni, prvo ga moramo prepoznati. Moramo priznati njegovo postojanje i shvatiti da nas mrzi i da mrzi Boga i da će učiniti apsolutno sve da nam uništi život i privuče u vječnost u paklu.

Moramo također biti na oprezu protiv Sotone, prepoznajući njegove ubilačke, zle, kaotične načine u našem svijetu i u našem životu. Apostol Petar piše: „Budite budni i trezveni. Vaš neprijatelj, đavao, luta okolo poput ričućeg lava tražeći nekoga tko bi ga požderao. Oduprite mu se, čvrsto stojeći u vjeri, jer znate da obitelj vjernika u cijelom svijetu trpi iste takve patnje.“ (1. Petrova 5, 8-9)

Moramo također biti u stabilnom odnosu s Gospodinom, biti poslušni i u molitvi. Apostol Jakov je rekao: „Pokorite se dakle Bogu. Oduprite se đavlu i on će pobjeći od vas.“ (Jakovljeva 4, 7)

Zapamtite, Sotona ne kontrolira zemlju i ne kontrolira vas. Možete odrediti hoće li on pustošiti u vašem životu ili će ga vaše molitvene misli, riječi i djela poniziti, frustrirati ili protjerati. Bog će pružiti zaštitni štit protiv đavla, tako je velika Njegova ljubav i briga za vas. Izaija 54, 17 podsjeća nas: „Nijedno oružje iskovano protiv tebe neće nadvladati i pobijedit ćeš svaki jezik koji te optuži. Ovo je nasljeđe sluga Gospodnjih i ovo je njihovo opravdanje od mene,“ kaže Gospodin.

Autorica: Deirdre Reilly; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!