5 načina na koje nam strah laže i istine koje ga razotkrivaju

Kako živjeti s osjećajem mira usred svijeta koji živi u strahu? Donosimo 5 načina na koje nam strah laže i istine koje ga razotkrivaju.

Naš je svijet ispunjen mnogim strahovima. Mi smo svjedoci previranja, opasnosti i muka koje su posvuda oko nas te se čini kao da nam se svakom minutom sve više približavaju. Lako je svrnuti pogled s istine.

Zahvaljujući Isusu i Njegovoj moći mi možemo biti samouvjereni unutar kaosa i osjećati mir umjesto panike. No, prvo moramo prepoznati načine na koje nam strah laže, piše autorica Jennifer Slattery na portalu Ibelieve.com.

Navela je pet načina na koje nam strah laže i istine koje ga razotkrivaju:

1. Strah nam govori da su naši problemi veći od Boga

Tko zna s čime se vi suočavate danas. Možda su to financijski problemi, možda se bojite za svoje zdravlje ili zdravlje bližnjih, možda ste već bolesni, možda vam se u glavi vrte beskrajni „što ako“ scenariji. 

Usred sve te nesigurnosti, bila ona jasna ili nevidljiva, mi možemo ostati snažni i odvažni. 

Ovo je istina: Bog je veći od svega s čime se možemo suočiti u životu. On je svemoguć. On nadilazi sve što jest i što će bilo i što će biti. 

VIDI OVO: 3 savjeta za borbu protiv vlastitih strahova

Psalam 147,5 nam govori: „Velik je naš Gospodin i svesilan, nema mjere mudrosti njegovoj“. 

Izaija 40,28 kaže: „Zar ne znaš?
Zar nisi čuo?
Jahve je Bog vječni,
krajeva zemaljskih stvoritelj.
On se ne umara, ne sustaje,
i um je njegov neizmjerljiv.“. 

Bog je vječan. Njemu nema kraja. On je Stvoritelj svega i Onaj koji vlada nad svima. U Njemu su stvorene sve stvari na nebu i na zemlji, svi kraljevi i žitelji Zemlje, sve je stvoreno od Njega i po Njemu. 

U Kološanima stoji istina: „on je prije svega i sve stoji u njemu“ (1,17). On se ne može umoriti, teret ove Zemlje za Njega nikada ne postaje pretežak.

2. Strah nam govori da se obećanja iz Pisna ne odnose na nas ili na naše okolnosti

Koliko ste puta pročitali odlomak o Božjoj ljubavi i odbacili ga? Vaše misli su se usredotočile na razloge zašto se to ne odnosi na vas i na vaši situaciju. No, ovo je obećanje: „Doista, sva obećanja Božja u njemu su »Da!«. I stoga po njemu i naš »Amen!« Bogu na slavu!“ (2. Korinćanima 1,20), 

Krist je ispunjenje svakog obećanja koje je Bog dao kroz Pismo. To ne znači da će On uvijek odgovoriti na svaku vašu molitvu onako kako mi želimo jer bi to bilo kontradiktorno onome što piše u Rimljanima 8,28-30 – Bog sve radi za naše dobro

No, to znači da možemo vjerovati Njegovoj ljubavi koja je bezuvjetna i bezvremenska. On je prisutan čak i kada mi to ne osjećamo, a Njegova će vjernost nadići i naš posljednji dah.

3. Strah nam govori da se oslonimo samo na sebe

Da, svi smo mi željni kontrole kada nam se tlo pod nogama trese. Mudrost nam govori da je to najgora odluka, oslanjati se samo na sebe. Što više se bližimo Kristu i što više Ga upoznajemo to smo zahvalniji za Njegovu svemoć. Slavimo Ga jer mi nismo u kontroli nego jer On jest. 

Kada se dogodi katastrofa, lakše je pustiti Bogu, koji je svemoćan i sveznajući da se za to pobrine, nego da mi ljudi uzimamo stvari u svoje ruke. 

VIDI OVO: 4 načina kako vjerom pobijediti strah

Odaberite vjeru, a ne strah. Neka vam ovi citati u tome pomognu: 

„Prije nego se rodiše bregovi,
prije nego postade kopno i krug zemaljski,
od vijeka do vijeka, Bože, ti jesi!“ (Psalmi 90,2) – Bog je postojao prije svega i postojat će nakon svega. 

„On, koji je odsjaj Slave i otisak Bića njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama“ (Hebrejima 1,3). 

„Onaj sam koji od početka svršetak otkriva
i unaprijed javlja što još se nije zbilo!
Ja kažem: Odluka će se moja ispuniti,
izvršit ću sve što mi je po volji“ (Izaija 46,10). 

„Jahve nad valima stoluje,
stoluje Jahve – kralj dovijeka!“ Psalmi 29,10). 

„Što god se Jahvi svidi,
to čini na nebu i na zemlji,
na moru i u bezdanima“ (Psalmi 135,6).

4. Strah nas pokušava uvjeriti da su naše emocije realnost

Često emocijama pridajemo previše važnosti. Pretpostavljamo da ako se osjećamo beznadno u nekoj situaciji, onda to tako i jest. No, mi pripadamo Bogu nade, Onome koji je stvarnost i koji određuje stvarnost – to je istina. 

Kada se osjećamo poraženima, moramo se podsjetiti da u Kristu „U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi“ (Rimljanima 8,37). 

Čak nam je i Pavao rekao da Bog radi za nas, On je naš posrednik, On koristi naše okolnosti kako bi nas preobrazio. Pavao je pitao, parafrazirano: „Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?“. Što nas može odvojiti od ljubavi Kristove?

Bog je snažan u nama, nismo snažni sami po sebi, nego samo po Njemu. 

VIDI OVO: Kako nam vjera u Boga može pomoći da se suočimo sa strahom?

Razumijete li?

Bez obzira na sve naše okolnosti, mi nismo pokoreni – mi smo više od toga. Istina ne ovisi o našim emocijama. Ne moramo robovati svojim emocijama niti one trebaju postati žrtve naših okolnosti, jer u Kristu, mi uvijek imamo moć pobjede.

5. Strah nam govori da Bog nije s nama u našim teškoćama

Naši strahovi uvijek daju nekakve tvrdnje o Bogu. Možda će nam reći da se držimo laži ili da nismo prigrlili istinu. Rezultat? Mi možemo lako prisvojiti mentalitet siročadi. Strah nas prevari kako bismo pomislili da smo potpuno sami, napušteni u teškom svijetu. 

No Pismo nam govori da pripadamo Bogu koji vidi. Voli nas Onaj koji vlada svime. On je s nama uvijek o zauvijek. On liječi, On nas prima u Svoje naručje i On vlada. 

VIDI OVO: 10 Božjih odgovora na strah

Strah nas pokušava odvratiti od Boga i okružiti nas nesigurnošću, no Krist nam je dao sve što trebamo kako bismo hrabro živjeli. On hoda uz nas, iza nas, pokraj nas te djeluje unutar nas. Kada smo bliski s Kristom, onda smo naoružani istinom te biramo vjeru prije straha. 

NAJNOVIJE!