NaslovnicaŽivot3 savjeta za borbu protiv vlastitih strahova

3 savjeta za borbu protiv vlastitih strahova

U Psalmu 34, David nas vodi kroz tri savjeta koja su korisna za borbu protiv vlastitih strahova.

Godinama ranije, borila sam se s neprestanim strahom da će se moja Lajmska bolest reaktivirati i da će potencijalne ozljede dodatno oslabiti moje ionako slabašno tijelo. Svakoga dana, borila sam se s onim što budućnost može nositi: „Hoću li ikada ozdraviti od Lajmske bolesti? Hoću li moći povratiti energiju ili će kroničan umor biti moje novo normalno? Hoću li moći imati djecu? Hoće li se Bog pobrinuti za mene“? 

Kada imamo problem u pronalaženju Boga u teškim situacijama, to uzme danak kod našeg povjerenja prema Njemu. U našim umovima se vrte neodgovorena pitanja: „Što ako moj supružnik pogine u iznenadnoj nesreći? Što ako izgubim ovo dijete? Što ako moji rezultati testova budu pozitivni? Što ako ne pronađem drugi posao“? No često ne uspijevamo postaviti najvažnije pitanje: „Kako mogu naučiti vjerovati Bogu, bez obzira što se događa“? 

Psalam 34, Davidova prekrasna pjesma o Božjoj dobroti, pomaže nam odgovoriti na ovo pitanje. Njegov akrostični stil prikazuje širinu dobrote našeg Boga, dok nas David vodi kroz hebrejsku abecedu; od ”A” do ”Ž” dobroćudne prirode našeg Boga. 

Nema sumnje da je David sumnjao u Božju dobrotu; mnogi od njegovih psalama su dokaz toga (vidite Psalme 68-70). No kada iskušenja dođu i kada se sjenka smrti nadvije nad njega, David se oslonio na ono za što je znao da je apsolutno točno: Bog je dobar. 

U tom psalmu, David nas vodi kroz tri koraka kako vjerovati Bogu i boriti se protiv naših strahova. 

1. Borite se protiv strahova sa slavljenjem.

Dok David piše Psalam 34, on je iscrpljen i uplašen mladi čovjek koji bježi od kralja Izraela, Šaula. Šaul je pokušavao ubiti Davida. 

Možete li zamisliti da vas netko lovi? Da nemate gdje položiti svoju glavu, jer se skrivate u špiljama? Nikada ne znate komu vjerovati? Zastrašujuće! Ipak, usred njegovih zastrašujućih okolnosti, David je slavio Boga: „Blagoslivljat ću Gospoda u svako doba, neka mi je svagda hvala njegova u ustima“! (Psalam 34, 1) 

VIDI OVO: 4 načina kako vjerom pobijediti strah

David zna da postoji moć u slavljenju, kao što postoji moć u strahu. Odabiranjem da će slaviti Boga zbog onoga što zna da je istina u vezi Božje osobnosti, David svoje sumnje i strahove preplavljuje istinom. Umjesto da slijedi svoje srce, on vodi svoje srce. On prakticira slavljenje usnama, koje vodi njegovo srce u stav slavljenja. 

Mi možemo činiti isto: kako bismo produbili naše povjerenje u Božju dobrotu, možemo živjeti definiciju povjerenja. Njegujemo srce koje je sigurno u ono čemu se nadamo i sigurno u ono što ne vidimo. (Hebrejima 11, 1) Slavimo Gospodina našima ustima, čak i onda kada se naši umovi i srca bore s Njegovom dobrotom. Hodamo po vjeri, ne po vidljivom. 

2. Borite se protiv vaših strahova prisjećanjem.

Iduće, David se prisjeća vremena kada je glumio ludost kako bi pobjegao neprijatelju (vidi 1. Samuelovu 21). Prisjeća se Božje dobrote koja ga je spasila: „Ovdje je siromah, koji povika, i Gospod ga čuje i pomože mu iz svih nevolja njegovih“. (Psalam 34, 6) 

Svjestan čin prisjećanja Božje vjernosti u prošlosti prema nama produbit će naše povjerenje u sadašnju dobrotu. U svome komentaru na Psalam 34, Charles Spurgeon kaže: „Prikladno je označiti naše milosti dobro uklesanim spomenicima“, što je točno ono što je David radio. Biblija je prepuna spomenika. Često, Bog zapovijeda svome narodu prisjećanje na Njegova djela (na primjer, Jošua 4, 7; Luka 22, 19). Zašto? Jer Bog zna da smo zaboravljivi i zna da prisjećanje osnažuje našu vjeru i borbu protiv straha. 

VIDI OVO: Dva biblijska načina kako nadvladati strah

Stoga, kada se borite sa strahom, prisjetite se Božje vjernosti: 

  • Kako vas je Bog spasio po svome milosrđu? 
  • Na koje vaše molitve je Bog odgovorio u prošlosti? 
  • Iz kakvih nevolja vas je spasio? 
  • Kakve strahove vam je pomogao nadvladati, čak i samo malo? 

3. Borite se protiv strahova vječnom perspektivom.

David svoju pjesmu dovodi prema vrhuncu objavom o Božjoj dobroti i ushićenjem prema Božjem narodu: 

„Kušajte i vidite, kako je dobar Gospod! Blagoslovljen je čovjek, koji se uzda u njega! Vi sveti njegovi, bojte se Gospoda, jer koji se boje Gospoda, ne trpe nikada oskudice. Lavovi imaju oskudicu i gladuju, a tko traži Gospoda, ima svako dobro“. (Psalam 34, 8-10) 

Kada se borim s Božjom dobrotom, to je često iz razloga što je uzeo, promijenio ili što nam nije dao nešto što mislimo da zaslužujemo. Ponekad su naši gubici izvanredni, ponekad su to dnevna lišavanja, poznata mnogima od nas. U svakoj patnji, bez obzira je li ona mala ili mijenja život, Psalam 34 izražava našu sigurnu nadu: Onima koji se boje Boga ništa ne manjka. Oni koji Ga se boje imaju svaku dobru stvar. 

VIDI OVO: 11 istina iz Psalma 91 koje mogu slomiti svaki strah

S Gospodinom, čak i u gubitku nečeg dobrog, ne gubimo ništa. S Gospodinom, čak i dobivanju nečeg lošeg, imamo svaku dobru stvar. 

No kako to može biti? 

Davidove riječi usmjeravaju nas na dolazak Spasitelja i uskrsnulog Kralja. Naš grijeh znači da zaslužujemo okus smrti. No, zapanjujuće, što nam Bog nudi umjesto toga? Možemo pogledati u Psalam 34 za naš odgovor: „Gospodin otkupljuje duše svojih; tko se uzda u njega, neće štetovati“. (Psalam 34, 22) 

Bog nam nudi Otkupljenje u svome Sinu. On nam nudi utočište od osude koju naš grijeh zaslužuje. Kada se naši najgori strahovi ostvare (ili kada se bojimo da bi mogli), možemo ”iskusiti i vidjeti” Isusovo zajedništvo s nama kroz patnju. Njegova patnja stvorila je krvavi znoj dok je iščekivao svoj najgori strah; ispijanje čaše Božjeg gnjeva na križu; a njegov strah se ostvario kada je iskusio smrt umjesto nas. 

Naše povjerenje u Božju dobrotu produbit će se dok ”vidimo i kušamo” moć Isusova uskrsnuća. On je nadvladao smrt kako mi sami nikada ne bismo morali iskusiti smrt, već umjesto toga, da boravimo u Njegovoj spasonosnoj ljubavi i vječnome životu. 

Autorica: Kristen Wetherell; Prijevod: Ivan H. Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje koje vrijedi za portal novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: