Post je najbolja dijeta
Foto: Canva

Post je bitna duhovna praksa, no i najbolja dijeta koja ima brojne blagodati za tijelo. Kako naše tijelo reagira na post?

Kada mu je uskraćena hrana, tijelo se prilagođava na nizak unos energije i prvo troši zalihe glikogena (ugljikohidrat koji se nalazi u jetri i mišićima), a kada to potroši i ako gladovanje potraje, tijelo počinje razgrađivati vlastito tkivo.

Organizam kao savršen mehanizam to čini tako da prvo razgradi nepotrebne masne naslage, a tek kasnije poseže za mišićnim tkivom.

Post produžuje životni vijek

Istraživanja provedena na živčanim stanicama laboratorijskih miševa navela su znanstvenike da zaključe da muške i ženske živčane stanice različito reagiraju na gladovanje. Muške živčane stanice brzo odumiru, a ženske se trude očuvati energiju i ostati žive.

Post najbolja dijeta
Foto: Pixabay

Istraživanja provedena na životinjama pokazala su i da smanjenje energetskog unosa usporava proces starenja i produljuje životni vijek.

VIDI OVO: Zašto kršćani poste?

Post popravlja krvnu sliku i smanjuje rizik od malignih bolesti

Eksperiment je potvrdio i kada su ljudi unosili manje hrane da je došlo do smanjenja upala, popravila im se krvna slika, a pretpostavlja se (još nije provedeno dovoljno istraživanja) da post ima pozitivan utjecaj i na smanjenje rizika od nastanka malignih bolesti kao i na njihovo liječenje.

Za sada se još ne mogu izvoditi konačni zaključci o dobrobiti posta na organizam, ali na temelju dosadašnjih saznanja može se zaključiti da je povremeni post i suzdržavanje od pretjerivanja u hrani u današnje vrijeme obilja i pretjerivanja dobrodošlo.