Najgora noćna mora roditelja

Koja je najgora noćna mora roditelja? Ta posebna noćna mora, kako ispada, stvarnost je za cijeli naraštaj roditelja.

Ako biste roditeljima postavili pitanje u vezi najvećih strahova koje imaju u vezi njihove djece, odgovori bi se uvelike razlikovali: strah od zlostavljanja, prihvaćanja ne biblijskih ideologija, izloženost neprimjerenom materijalu, sudjelovanje u destruktivnim ponašanjima, i tako dalje.

No koliko god svaki od ovih strahova strašan i obeshrabrujući bio, za kršćanskog roditelja najveća je noćna mora da njihovo dijete nikada ne upozna Boga. Kao otac troje djece, ovo mi je poznato iz prve ruke.

Mogu zamisliti svoju djecu kako žive destruktivne živote kao odrasli: kao robovi grijeha, čineći štetu sebi i drugima, nikada ne misleći na Boga i iza sebe ostavljajući trag uništenja. Mogu zamisliti da žive i gore živote od ovoga: izvana ugodne i dobre živote, koji se odlikuju dosezanjem stupnjeva obrazovanja, karijere, bračnim životom, dobivanjem djece, udobnostima, no bez obzira na to da nikada ne obrate pozornost na Boga niti Mu iskažu zahvalnost. Predobro mogu vidjeti kako se želje i obilježja osobnosti njihovih dvogodišnjih verzija ukorjenjuju i postaju truli plodovi ili pirove pobjede u njihovim odraslim životima.

Ta posebna noćna mora, kako ispada, bila je stvarnost za cijeli naraštaj roditelja: „A kada se sav onaj naraštaj pridružio svojim ocima, naslijedi ga drugi naraštaj koji nije mario za Jahvu ni za djela što ih je učinio Izraelu.“ (Suci 2, 10) Za vrijeme života Jošue i njegovih poznanika, djeca Izraela vjerno su štovala Boga. (Suci 2, 6-7) No idući je naraštaj zastranio. U samo jednom naraštaju, izraelski narod strovalio se, od vjere u nevjeru.

Ono što je zapanjujuće u vezi teksta iz Sudaca 2, 10 nije to da novi naraštaj nije poznavao Boga; nisu ni poznavali djela koja je učinio za Izrael. Ovo je vrlo otrježnjujuće. Nevjernost, koja se odnosi na učeništvo u obitelji, doprinosi tomu da djeca mogu biti neobrazovana po pitanju Božjih djela. Ovo upozorenje trebalo bi u nama probuditi vjernost u pogledu discipliniranja naše djece.

Govorite o Njegovim djelima; svim djelima

Kao roditelji, ne možemo kontrolirati hoće li naša djeca povjerovati u Krista. Spasenje je Božje djelo (Jona 2, 9). No ono što možemo kontrolirati jest to hoće li naša djeca učiti o Bogu i Njegovim spasonosnim djelima. (Ponovljeni zakon 6, 5-9) Možemo s namjerom širiti Evanđelje, pozivati našu djecu na pokajanje od grijeha i na iskazivanje pouzdanja u Boga. Možemo s njima čitati Bibliju i objasniti im značenje onoga što ondje piše. Možemo im podijeliti kako je Bog spasio nas. Možemo im pomoći u pamćenju Biblije.

Ponovno pripovijedanje Božjih djela, koja su na vrhuncu završila Kristovim djelom na križu, obuhvaća Božji odnos s ljudima, od dana kada je stvorio čovjeka. Naša djeca trebaju čuti o tome kako je grijeh ušao u svijet kroz Evinu i Adamovu pobunu i kako je Bog milosrdno obećao da će poništiti prokletstvo kroz nadolazećeg Spasitelja. Naša djeca trebaju učiti o tome kako je u svome sudu Bog potopio Zemlju i kako je, kroz milost, spasio Nou i njegovu obitelj. Trebaju učiti o progonstvu Izraelaca, o tome kako je Bog izbavio Izraelce iz ropstva zahvaljujući svojim velikim djelima suda; kada se prikazao kao milosrdan i pravedan. Trebaju biti upoznati s pričama o tome kako je Bog razdijelio Crveno more, dao manu u divljini i o tome kako je doveo Izraelce do Obećane zemlje, da ona ove priče o Božjoj vjernosti mogu prepričati u snu. Djeca moraju znati o tome kako je Bog zaštitio Davida od Šaula, kako je pomogao Šadraku, Mešaku i Abedu-Negu u peći, kako je zaštitio Daniela od lavova, kako je spasio Izraelce od progona. Trebaju znati da su Izraelci bili buntovan narod i da Božji odnos prema njima nama danas može pokazati koliko nas Bog voli i koliko je milosrdan.

Naša djeca trebaju učiti o Kristu. Trebaju znati da je On Božji Sin u ljudskome tijelu, posljednji Adam, obećani Izbavitelj, pashalno Janje, Spasitelj svijeta. Trebaju znati da Stari zavjet ukazuje na Njega. Trebaju znati o Njegovim čudesima, suosjećanju, oprostu i Njegovoj ljubavi. Trebaju također i čuti o tome da Njegova smrt, kojom je platio cijenu grijeha i da Njegovo uskrsnuće, kojim je pobijedio smrt, nije samo povijesna činjenica. On je to učinio i za njih.

VIDI OVO: 7 uloga obitelji u vjeri djeteta

Vjernost roditelja

Ako je Suci 2, 10 roditeljeva noćna mora, onda je Psalam 78, 1-8 sanjarenje roditelja:

„Pripazi na pouku moju, narode moj, prignite uho svoje k riječima usta mojih! Otvorit ću za priče usta svoja, i iz davnine govorit ću zagonetke. Što slušasmo i doznasmo, o čemu nas još izvijestiše oci nasi To nećemo zatajiti djeci, nego ćemo javiti budućem naraštaju: slavna djela Gospodnja, moć njegovu i čudesa, što ih je činio. Zakon postavi u Jakovu; u Izraelu izdade naputak, za koji zapovjedi ocima našim, da ga predadu dalje djeci svojoj, da dozna za to budući naraštaj; djeca, što će se još roditi, neka to pripovijedaju djeci svojoj. Da bi i oni stavljali u Boga ufanje svoje, i da ne bi zaboravili djela Božjih, i da bi poslušni bili zapovijedima njegovim. Neka ne bi postali kao oci njihovi: rod nepokoran i nevjeran, rod, koji nije utvrdio srce svoje, niti je bio vjeran Bogu duhom svojim!“

Psalmist govori o svrhovitom učeništvu nad naraštajem, gdje vidimo kako jedan naraštaj govori idućem o čudesnim djelima Božjim, u nadi da će idući naraštaj u to povjerovati i biti poslušan Bogu. Ovdje se nalazi vizija i strategija za obiteljsko učeništvo. S obzirom na to da je vizija za više naraštaja da spoznaju Krista, strategija uključuje upoznavanje naše vlastite djece s Njegovim djelom spasenja.

Imamo priliku neumorno govoriti o Božjim djelima, tako glasno i tako dojmljivo da naša djeca nikada ne mogu pobjeći od jeke toga što im govorimo. Kako odrastaju, neće se moći okrenuti a da oko sebe, u svijetu, ne vide podsjetnike na Božje stvaranje, Njegovo otkupljenje i Njegov odnos prema čovječanstvu. Kako rastu, ispred njih će stajati često ponavljano svjedočanstvo o Gospodinovoj pravednosti; otvorena vrata, koja su spremna iskazati im dobrodošlicu u Kristov dom.

VIDI OVO: Kako roditelji mogu svoju vjeru prenijeti na djecu?

Namjerno učeništvo

Ova strategija može imati puno oblika; neumorno obiteljsko štovanje, pamćenje dijelova Biblije i kateheze, s redovitim zajedničkim štovanjem u nedjelju. No to također zahtijeva u neformalnim, svakodnevnim trenucima: razgovori o Kristu i Bibliji sa supružnikom dok su djeca u blizini, imati članove crkve koja će od djece tražiti neka podijele njihova svjedočanstva, molitva s djecom i dijeljenje Evanđelja tijekom discipliniranja. Ono što je važno jest naša namjera i ustrajnost u duhovnom vođenju obitelji, dok žarko molimo Gospodinu da naša djeca daju dobre plodove u Njegovo savršeno vrijeme.

Roditelji, ohrabrite se. Neka vas ohrabri 2. Timoteju, gdje vidimo primjer ostvarivanja sna s Timotejom, kada se Pavao prisjeća kako su majka i baka Timoteja poznavale Pisma i učile ga od malena. (2. Timoteju 1, 5; 3, 14-15) Ono što je točno za obitelj Timoteja služi nam kao primjer onoga što Bog može učiniti u našim životima.

Zamislite, desetljeća kasnije od sada, kada vaša djeca budu imali djecu. Posjećujete ih i svjedočite tomu kako oni čitaju Bibliju svojoj djeci, izlažu ih Božjim djelima, dok im objašnjavaju Bibliju i vode ih u molitvi, onako kao što ste vi vodili njih. Zahvaljujući Božjoj sili, ta vizija može postati stvarnost. Poduzmimo sada aktivne korake prema njima.

Autor: Joshua Chatman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!