Kako roditelji mogu svoju vjeru prenijeti na djecu?

Bogu je najvažnije da uputite dijete na put koji vodi u Njegovo kraljevstvo. Kako roditelji mogu svoju vjeru prenijeti na djecu?

Kršćanski roditelji, osim što imaju privilegiju i dužnost biti privremeni upravitelji života svoje djece, odgovorni su da djecu uče o Bogu.

Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega. (Izreke 22, 6)

Jedna od dužnosti roditelja je podučavati djecu o tome kako mogu svakodnevno imati odnos s Bogom.

Kako roditelji mogu svoju vjeru prenijeti na djecu?

Biblija nudi mnogo savjeta roditeljima. U Ponovljenom zakonu Mojsije je uputio Izraelce:

“Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! Riječi ove što ti ih danas naređujem neka ti se urežu u srce. Napominji ih svojim sinovima. Govori im o njima kad sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kad liježeš i kad ustaješ. Priveži ih na svoju ruku za znak i neka ti budu kao zapis među očima! Ispiši ih na dovratnicima kuće svoje i na vratima svojim!” (Ponovljeni zakon 6, 4-9)

1. Uključite Božju Riječ u živote svoje djece

Djeca se tijekom odrastanja susreću s različitim situacijama. Što više nauče, imaju više pitanja. Što su stariji, to su veći izazovi ili problemi s kojima se susreću.

Kao roditelju, važno je biti sa svojom djecom na svakom koraku dajući djeci biblijske savjete. Stoga koristite svakodnevne situacije sa svojim djetetom i pronađite prilike kako uključiti Bibliju.

Na primjer, možda je vaš sin zabrinut zbog ispita koji će pisati u školi. Kao roditelj imate priliku razgovarati s njim o tome što Biblija kaže o brizi ili tjeskobi i naučiti ga kako se biblijski nositi s tjeskobom u svom životu (Filipljanima 4, 6-7). Možete napraviti i korak dalje i moliti se s djetetom radi problema koji ga čine tjeskobnim.

Načelo je da je Biblija prikladan izvor za mnoga pitanja i izazove s kojima se djeca mogu susresti. Trebamo svoju djecu trenirati kroz svakodnevne situacije kako bi naučili pozivati se ​​na Božju Riječ u njihovom svakodnevnom životu.

2. Naučite svoju djecu čitati Bibliju
Foto: Pexels

 

2. Naučite svoju djecu čitati Bibliju

Važno je poticati djecu da čitaju Bibliju. Na primjer, možete pročitati priču, odlomak ili stih u Bibliji i voditi s njima razgovor o pročitanom. Ovisno o dobnoj skupini, djetetu možete kupiti Bibliju koja je prikladna njegovom uzrastu (ilustrirana Biblija, dječja Biblija, Biblija za mlade …).

3. Naučite svoju djecu evanđelju

Pomozite djeci da razumiju Evanđelje Isusa Krista i ono što je učinio za čovječanstvo kada je razapet na križu, a zatim uskrsnuo. Kažite im da je spasenje samo po Isusu Kristu (Ivan 14, 6). Naučite ih da je Isus Krist uzor koji bismo trebali oponašati i slijediti.

4. Naučite svoju djecu svakodnevnoj molitvi i raspravljajte o molitvenim zahtjevima

Potaknite svoju djecu da razgovaraju s Bogom. Podsjetite ih da je Bog posvuda, tako da se mogu moliti bilo gdje. Pomozite im da shvate da ih je Bog uvijek spreman saslušati, bez obzira na okolinu.

Također, potičite ih da imaju stav zahvalnosti prema Bogu i pomozite im da shvate da On nije tu samo kada im nešto treba. Uz njih je i u dobrim i u lošim vremenima.

Neki korisni savjeti za roditelje

Dobro znate da je roditeljstvo svakodnevni posao od ponedjeljka do nedjelje. Djeca nisu savršena i uvijek će im trebati vodstvo i savjetovanje u bilo koje doba dana. Stoga je naša dostupnost od velike važnosti za našu djecu.

Moramo biti oprezni da svoju djecu ne preopteretimo previše informacijama ili lekcijama i savjetima koji nisu primjereni dobi.

Također, vaš odnos s Bogom mora biti očit vašoj djeci. Važno je biti onaj koji proučava Božju Riječ kako biste bili spremni podučavati i svojoj djeci davati biblijski odgovor i smjernice (2. Timoteju 3, 15-16).

Važno je biti strpljiv, blag i kreativan dok dajete savjete svojoj djeci. Uvijek poslušajte ono što vaša djeca imaju za reći. Bez obzira na pitanje, uvijek slušajte bez osuđivanja. Ponekad to nije lako i vaš se karakter može testirati, posebno kada imate posla s djecom koja mogu biti buntovna ili djecom koja ne uče brzo. Ponekad ćete pogriješiti i kao roditelj. Međutim, uz Božju pomoć ništa nije nemoguće. Kao roditelji, svoju djecu uvijek moramo predati u Božje ruke i vjerovati da će ih Bog čuvati i voditi do slave Isusa Krista.

PROČITAJTE JOŠ: