Koja je najkraća knjiga Biblije?

Kako bismo odredili koja je knjiga Biblije najkraća, moramo odrediti koji ćemo kriterij uzeti. Hoćemo li brojati broj stihova, ili broj riječi? Duljina stiha može se znatno razlikovati, pa je bolje računati broj riječi.

Drugo, treba li računati broj riječi na hrvatskom jeziku, ili na originalnom grčkom i hebrejskom? Kada se prevodi sa grčkog na hrvatski, ponekad je potrebno iskoristiti nekoliko hrvatskih riječi za prijevod jedne grčke ili hebrejske.

Stoga je točnije ako brojimo riječi na grčkom i hebrejskom, pogotovo ako znamo da je upravo na tim jezicima Bog odlučio da se zapišu njegove Riječi (2. Timoteju 3, 16-17).

VIDI OVO: 10 biblijskih knjiga koje biste trebali čitati iznova i iznova

Ako dakle brojimo broj riječi na hebrejskom ili grčkom, najkraća knjiga Biblije je 3. Ivanova poslanica koja ima 219 riječi.

Na drugom mjestu je 2. Ivanova poslanica sa 245 riječi. Treća najkraća knjiga Biblije je Poslanica Filemonu koja na grčkom ima 335 riječi. Četvrta najkraća knjiga Biblije, i najkraća knjiga Starog zavjeta, je Obadija, s 440 hebrejskih riječi. Peta najkraća knjiga Biblije je Judina poslanica sa 461 riječi.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.

NAJNOVIJE!