najmlađi kralj u Bibliji
Snimka zaslona: jw.org

Kralj Joaš bio je najmlađi kralj u Bibliji. Njegova vladavina kao judejskog kralja započela je u dobi od sedam godina.

Kad je Atalija, majka judejskog kralja Ahazije, saznala da je njezin sin kralj mrtav, počela je uništavati ostatak kraljevske obitelji. Kad je sestra pokojnog kralja Ahazije, Jošeba, saznala za majčina zla, odvela je Ahazijinog maloljetnog sina Joaša od ostatka kraljeve djece koja su trebala biti ubijena. Smjestila je Joaša i njegovu dojilju u spavaću sobu kako bi ga sakrila od Atalije, kako dijete ne bi bilo ubijeno. Joaš je ostao skriven u Domu Jahvinu šest godina, a za to vrijeme Atalija je vladala zemljom.

Najmlađi kralj u Bibliji

U sedmoj godini Atalijine vladavine, svećenik Jojada poveo je pobunu protiv Atalije. Jojada izvede Joaša, stavi mu krunu na glavu i pomaza ga za kralja. Svi su pljeskali i vikali: “Živio kralj!” Atalija je čula svu buku ljudi i požurila vidjeti što se događa. Stigla je i vidjela da je Joaš okrunjen za novog kralja. Ataliju su uhvatili, odveli iz Doma Jahvina i ubili (2. Kraljevima 11, 12-16 ).

Kralj Joaš započinje dobro, ali završava tragično

Joaš je vladao kao kralj četrdeset godina. Biblija kaže da je činio ono što je bilo ugodno u Božjim očima, jer ga je poučavao svećenik Jojada.

Joaš je činio što je pravo u očima Jahve svega svog vijeka jer ga je poučavao svećenik Jojada. (2. Kraljevima 12, 3)

Pobrinuo se da se Dom Jahvin popravi i obnovi.

Nakon Jojadine smrti, kralja Joaša su, nažalost, nagovorili da posluša loše savjete judejskih vođa. Napustili su Dom Jahvin i počeli štovati idole. Bog je poslao proroke da upozore ljude, ali oni nisu htjeli slušati.

Poslije Jojadine smrti došli su Judini knezovi i poklonili se kralju. Tada ih kralj poče slušati. Judejci bijahu ostavili Jahvu, Boga otaca, i stali služiti ašerama i likovima; došla je Božja srdžba na Judejce i na Jeruzalem za tu krivicu. Slao im je Bog proroke da ih obrate k Jahvi, oni su ih opominjali, ali oni nisu htjeli slušati. (2. Ljetopisa 24, 17-19)

Kralj Joaš dao je čak i Zahariju, sina svećenika Jojade, kamenovati do smrti u dvorištu Doma Jahvina. (2. Ljetopisa 24, 21)

Ono što je u Bibliji započelo sjajno za najmlađeg kralja, završilo je tragedijom. Joaša su u vlastitom krevetu ubili časnici zbog ubojstva sina svećenika Jojade.

Kad su otišli od njega, ostaviše ga u teškim bolestima, pobuniše se protiv njega njegovi časnici jer bijaše ubio sina svećenika Jojade, pa i oni njega ubiše na postelji te je poginuo; sahranili su ga u Davidovu gradu, ali ga nisu ukopali u kraljevskoj grobnici. (2. Ljetopisa 24, 25)

PROČITAJTE JOŠ: