NaslovnicaDuhovnostNajomraženije ime u ljudskoj povijesti

Najomraženije ime u ljudskoj povijesti

Ime koje se najviše mrzi u svijetu nije Osama bin Laden, Hitler ili Juda Iškariotski. Nijedno se od tih imena ne koristi kao psovka među svim narodima. Do sada, pobjednik nagrade za ime koje se najviše prezire je Isus Krist. On je omiljeno hollywoodsko ime svih vremena. Njegovo ime se koristi kao psovka u knjigama i časopisima, na radiju i TV-u, svuda po internetu, i u svakodnevnom govoru. Isus je prorekao da će ga svijet mrziti jer svjedoči protiv njega da su mu djela zla (vidi Ivan 7,7). Svijet mrzi Isusa iz istog razloga iz kojeg zločesti kriminalci mrze policiju.

Korištenje Njegovog imena kao psovke nije jedini način kako se baviti problemom Isusa iz Nazareta. Možete pokušati oprati ruke od Njega čineći ono što su mormoni učinili – izmisliti svog vlastitog “Isusa”, koji je Luciferov brat. Ili možete učiniti ono što je islam učinio – stvoriti Isusa koji nije Sin Božji i nije umro na križu.

Ili možete pokušati promijeniti povijesnu objavu Isusa. Neki tvrde da Isus nikada nije činio čuda, da je bio običan čovjek koji je bio oženjen i imao djecu, ili da je umro i bio pokopan. Drugi pretpostavljaju da je Isusov otac bio rimski vojnik koji je silovao Mariju.

Djela apostolska nam govore da su religijski vođe tog doba zabranjivali propovijedanje “u Njegovo ime”. Oni su mrzili ime Isus. Dvije tisuće godina kasnije, nije se mnogo toga promijenilo. Predsjednik Nacionalnog dana molitve odbio je moliti u Isusovo ime kako ne bi uvrijedio židovske sudionike. Valjda su pretpostavili da ga Židovi mrze – Njega koji je bio jedan od njih. Ja sam Židov, a ne mrzim Njegovo ime. Ja ga volim.

Ne mogu si pomoći, a da se ne pitam kako bi reagirali oni koje vrijeđa Isusovo ime ako završim molitvu sa: “U ime savršenog Sina Božjega, koji je rođen od djevice, patio i umro za grijehe svijeta, uskrsnuo treći dan radi našeg opravdanja, i dolazi kao oganj osvetiti se onima koji ne poznaju Boga i odbijaju poslušati evanđelje spasenja. Haleluja! Hvalite Njegovo slavno ime. Oh, kako ga volim. Amen.”

“Stoga ga je Bog i preuzvisio i darovao mu ime koje je iznad svakog imena” (Filipljanima 2,9)

Autor: Ray Comfort; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Daily Evidence