Koja je najstarija knjiga Biblije?

Na pitanje o najstarijoj knjizi Biblije nemoguće je odgovoriti jer drevni svijet nije imao knjige i autore kakve mi imamo danas.

U drevnim vremenima, postojali su govornici koji bi prenosili poruke slušateljima, a bili su poslani od strane vladajućih.

Postojali su i profesionalni zapisničari koji su možda zapisivali poruke, ali ti napisani dokumenti nisu se umnažali i distribuirali. Kopija je možda negdje spremljena u arhiv, ali obična osoba ne bi imala pristup njoj čak i da je znala čitati.

Govorenje i slušanje dominiralo je drevnom kulturom, kao što našom dominira pisanje i čitanje. Rezultat je bio da su drevni ljudi bili jako malo zabrinuti o tome je li napisana neka knjiga, za razliku od nas. Oni bi se više brinuli o tome dolazi li poruka koju primaju od strane autoriteta – čak i ako bi se poruka ponavljala nekoliko puta. 

Najstariji biblijski događaji opisani su u Knjizi Postanka

Najstariji događaji u Bibliji su iz knjige Postanka. Mi znamo da je Bog dao poruku Mojsiju, no ne znamo kada je zapisana i kada je postala „knjigom“. Neki dijelovi su urezani na ploče (Izlazak 34,1-4), dok su drugi dijelovi vjerojatno zapisani u to vrijeme, ali ne znamo kada su okupljeni u konačni pisani oblik koji imamo danas.

VIDI OVO: Koje evanđelje je bilo napisano prvo?

Jezik Petoknjižja daje naznačiti razvoj i nadogradnju (nije tako drevna kako bismo očekivali ako je „napisana“ u vrijeme Mojsija) tako da „konačni“ oblik ne bi mogao biti stvoren do mnogo godina nakon Mojsija, iako se poruka vraća njemu i u koncu Bogu koji mu je dao tu poruku. 

Je li Knjiga o Jobu najstarija knjiga Biblije?

Neki će reći da Knjiga o Jobu bilježi događaje koji su se zbili prije vremena Mojsija te se ta knjiga smatra najstarijom u Bibliji. No, teološki rječnik knjige o Jobu daje naznačiti da postoji mogućnost da knjiga govori o mnogo kasnijem razdoblju, možda razdoblju progonstva, te da se obraća Izraelcima. Iako ona možda sadrži informacije o događajima koji su se dogodili mnogo prije, čini se da je napisana kasnije nego Postanak. 

VIDI OVO: Razlog zbog kojeg trebamo čitati Bibliju svaki dan i pamtiti je

U završnoj analizi, Knjiga Postanka sadrži najstarije informacije te je poruka Postanka potekla od Mojsija koji je prvi prorok čije su riječi formalizirane u pisanom obliku Pisma tako da bi bilo točno gledati na Postanak, ili možda na Petoknjižje kao cjelinu, kao na najstariju knjigu Biblije. 

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.

NAJNOVIJE!