Najstariji kršćanski simbol

Viđate ih na automobilima i kamionima. Kako je nastao i što točno predstavlja najstariji kršćanski simbol ribe?

Grčka riječ za ‘ribu’ je ‘ichthus’, a prvi kršćani su iz te riječi oblikovali akronim na sljedeći način: I = Iesous; Ch = Christos; Th = Theou; U = Uios; S = Soter, koje znače Isus Krist, Sin Božji, Spasitelj.

Sama ideja ribe ili pogled na simbol bi u trenu vjernika prisjetio na Radosnu vijest o Isusu Kristu. Sjetimo se kako je Isus tijekom svoje službe na zemlji prozvao apostole ”ribarima ljudi” (Matej 4,19; Marko 1,17) te je nahranio svoje sljedbenike s dvije ribe (Matej 14,13-21; 15,33-39). Iz tog razloga riba je odličan izbor koji predstavlja Isusove sljedbenike.

VIDI OVO: Možda ne znate što točno predstavlja simbol ribe, ali ono što ćete saznati će vas oduševiti

Krštenje u ranoj crkvi stvorilo je paralelu između ribe i vjernika. Crkveni otac Tertulijan je u 2. stoljeću prozvao obraćene kršćane ”malim ribama” koje se klanjaju Ichthusu.

Najstariji kršćanski simbol ribe je bio način na koji se kršćani međusobno prepoznavali

Prvi kršćani bili su progonjeni od strane religijskih vođa i rimske vlasti (careva) koja je htjela da ih se časti kao bogove. Iz tog razloga, kršćani su morali čuvati svoja uvjerenja skrivena od strane vlasti.

Židovi su također vjerovali da su kršćani štovali lažnog boga, pa su se i od njih morali skrivati. Simbol ribe je bio način na koji su se kršćani međusobno identificirali, bez da su ih prepoznavali vlasti i religijske vođe.


VIDI OVO: Što simboliziraju 153 ribe koje su apostoli ulovili nakon što su poslušali Isusovu zapovijed?

Bio je običaj tada da jedna osoba na prašini napravi pola simbola ribe, dok bi druga osoba napravila drugu polovicu, čime su se međusobno prepoznavali kao vjernici. Ako druga strana to nije napravila, to bi značilo da ista nije vjernik.

Budući da nevjernici nisu prepoznavali ove akcije kršćana, vjerska uvjerenja kršćana ostala su sigurna.