Križ

Križ je srce kršćanstva. Biblija je ispunjena opisima onoga što simbolizira. O značenju križa su napisane knjige, o njegovoj se važnosti propovijeda. Uz to, križ je najprepoznatljiviji simbol kršćanstva. 

Zbog čega je križ vrlo značajan? Zbog čega mu pridajemo toliko veliku važnost? U nastavku ovoga članka govorit ćemo o tome što križ simbolizira i zbog čega je toliko značajan. 

Što križ nije?

Vjerujem da su mnogi od nas gledali filmove u kojima se križ koristi kako bi se otjerivalo zlo. Malena replika križa u takvim se filmovima koristi kao sredstvo zaštite od sotonskih sila, vampira i sličnoga.

Neki će nositi križ oko vrata kao simbol za sreću, misleći da će im križ pomoći u tom smislu. 

Osobno nemam ništa protiv nošenja križeva oko vrata. Križ može biti vrlo koristan podsjetnik onoga što je Krist učinio za mene. Križem također pokazujem svijetu kome pripadam. No u vezi križa nema ničega čarobnog. Križ neće bolje otjerati zlo od bilo kojeg drugog predmeta kojeg mogu posjedovati. Križ je sam po sebi beživotan objekt, bez unutrašnje sile. 

Čak niti križ na kojem je Isus visio nema čarobne moći. Taj je križ bio samo instrument pogubljenja, kojeg su koristili Rimljani kako bi kaznili i suzbili pobunu. Stoga, značaj križa ne počiva na onome što on jest u fizičkom smislu, nego u onome što križ predstavlja. 

Križ kao simbol pomirenja

Smatram da križ ima dvojako značenje. Prvo je značenje križa kao simbola. Križ simbolizira pomirujuću Isusovu smrt. Isus je umro za moje grijehe i za grijehe ovoga svijeta. Kada ugledam križ, on me podsjeća na žrtvu koju je Isus učinio za mene. 

Bilo je razdoblja u životu kada sam ja bio taj koji je nosio križ. Za mene, to je tada bio samo komadić nakita. No, križ je zapravo vidljiv podsjetnik onoga što je Isus učinio za nas. 

Isto vrijedi i kada ugledamo križ na bilo kojim mjestima, kao što su crkve. Bez obzira na to je li križ načinjen od komada plastike, metala ili drveta, on nas uvijek podsjeća na Onoga koji je umro za nas. 

VIDI OVO: 7 Isusovih izjava s križa i njihovo zadivljujuće značenje

Križ kao događaj

Drugo i važnije značenje križa odnosi se na ono što se zaista dogodilo kada je Isus visio na njemu i umro za nas. Na površini to je izgledalo kao tragičan događaj. Nevin čovjek, kojeg su Rimljani pogubili okrutnom smrću, na navode židovskih vjerskih vođa. No površinska slika daleko je od stvarnosti onoga što se zaista dogodilo na križu. 

Zapisi evanđelja nam govore, iz fizičke perspektive, o onome što se dogodilo prije gotovo 2.000 godina. No Pavao razmiče zastor i pomaže nam kako bismo mogli vidjeti što se zaista dogodilo, a što je bilo skriveno od ljudskih očiju. 

On i vas, koji bijaste mrtvi zbog prijestupa i neobrezanosti svoga tijela, i vas on oživi zajedno s njime. Milostivo nam je oprostio sve prijestupe, izbrisao zadužnicu koja propisima bijaše protiv nas, protivila nam se. Nju on ukloni pribivši je na križ. Skinu Vrhovništva i Vlasti, javno to pokaza: u pobjedničkoj ih povorci s njime vodi.“ (Kološanima 2, 13-15) 

Onima koji su promatrali prizor raspeća, izgledalo je kao da je zlo pobijedilo. Izgledalo je kao da je Isus poražen i da je to postao javni spektakl. 

Njegove optužbe bile su pribijene iznad Njegove glave na križu. Oduzet Mu je život. Izgledalo je kao da su planovi o Kraljevstvu, koje je došao utemeljiti, bili ugušeni. 

No dojmovi su varali. Upravo je suprotno bilo istina. U poslanici Kološanima možemo pročitati što se događalo u duhovnoj stvarnosti kada je Isus otišao na križ. 

Promatrana kroz ljudske oči, Isusova smrt označila je poraz. No u stvarnosti, Isus je na križu pobijedio sile i moći zla te ih je razoružao. Izgledalo je kao da Isus trpi javno sramoćenje. No upravo te sile i moći zla učinile su prizore Isusove muke javnim spektaklom. 

Optužbe ljudi bile su pribijene iznad Njegove glave, na križu. Optužbe protiv mene Isus je pribio na križ. 

Isus je izgubio svoj život na križu. U stvarnosti, On je svoj život položio za nas. (Ivan 10, 17-18) 

Isusova smrt na križu bila je iznenađenje za one koji su Ga slijedili. Njegova pobjeda na križu bila je iznenađenje za sile, koje su bile odgovorne zbog toga što je bio na križu. (1. Korinćanima 2, 8) 

VIDI OVO: Sjeti se Isusove muke i podnijet ćeš svaki križ

Križ simbolika i značenje
Foto: Unsplash

Značaj križa 

Najveći značaj križa je podsjetnik onoga što je Isus učinio za nas. To je snažan simbol, koji nas podsjeća na cijenu koju je Isus platio radi našeg otkupljenja. Bez obzira na to nosimo li križ, prikazujemo li ga ili ako samo razmišljamo o njemu, križ nas može i trebao bi nas privući bliže Onome koji je bio razapet na njemu. 

Teško je precijeniti važnost onoga što se dogodilo na križu. Ondje se Isus obračunao s mojim grijesima, poništio je moje dugove i podario mi je slobodan život. 

Na križu je Isus porazio svoje neprijatelje i bio je okrunjen za Kralja. U cjelokupnoj povijesti čovječanstva u ovome svemiru, mislim da niti jedan događaj nema takvu važnost kakvu ima događaj na križu, koji se dogodio onoga dana. 

U ovome životu su mi se dogodile dobre i uzbudljive stvari, kao i apostolu Pavlu. (Filipljanima 3, 4-6) No kada je pogledao na svoj zemaljski život i na sve ono što je postigao, njegov stav je sažet u ovome stihu: „A ja, Bože sačuvaj, da se čim drugim hvalim, osim križem Gospodina našega Isusa Krista, po kojemu je meni svijet raspet, i ja svijetu.“ (Galaćanima 6, 14) 

O čemu se drugome možemo hvaliti, osim onime što je Isus učinio za nas? Posebice o onome što je učinio na križu. 

Autor: Ed Jarrett; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com