Najveća solarna oluja
Snimka zaslona: YouTube

U posljednjih nekoliko tjedana, Zemlju je pogodila najveća solarna oluja u dva desetljeća, što je rezultiralo spektakularnim aurorama, poznatima kao sjeverna i južna svjetla.

Ovaj intenzivni događaj izazvala je ogromna skupina sunčevih pjega, AR 3664, koja je otprilike 16 puta veća od Zemlje. Te sunčeve pjege emitirale su nekoliko snažnih X-klasnih solarnih baklji i koroninih masa izbačaja (CME) usmjerenih izravno prema našem planetu.

Sunčeva emisija uzrokovala je ozbiljne geomagnetske oluje, klasificirane na najvišoj razini intenziteta G5. Ovo je označilo najznačajniju geomagnetsku aktivnost od Halloweenskih oluja 2003. godine.

Kao rezultat, tipično polarne aure borealis bile su vidljive mnogo južnije nego inače, sa sjevernim svjetlima koja su se mogla vidjeti čak i na Floridi i u Meksiku, Europi (pa i Hrvatskoj) te južnim svjetlima u Novom Zelandu, Australiji, Čileu i Argentini.

Solarne oluje nisu završile

Učinak solarnih oluja nije bio ograničen samo na vizualne fenomene. Tehnološki poremećaji bili su značajni, utječući na svemirske i zemaljske sustave.

Elon Musk je izvijestio da je satelitska usluga Starlink bila pod velikim pritiskom zbog oluje. Osim toga, električne mreže, GPS sustavi i visokofrekventne komunikacije doživjele su smetnje.

Ovi događaji ukazuju na to da bi solarni maksimum, razdoblje vrhunca sunčeve aktivnosti u 11-godišnjem ciklusu Sunca, mogao nastupiti ranije nego što se očekivalo dok se magnetsko polje Sunca priprema za preokret.

Posljedično, u nadolazećim mjesecima očekuje se više geomagnetskih oluja i aurora, što bi moglo prouzročiti daljnje poremećaje u radio komunikacijama i električnoj infrastrukturi.

Osnovni uzrok ove geomagnetske oluje, skupina sunčevih pjega AR 3664, zbirka je privremenih tamnih područja na površini Sunca. Ove pjege brzo su rasle i postale jedna od najvećih sunčevih pjega trenutnog solarnog ciklusa, oslobađajući više X-klasnih i M-klasnih baklji.

Solarne baklje su intenzivni izboji zračenja, dok su CME-ovi ogromni oblaci magnetiziranih čestica izbačenih u svemir. Oba fenomena mogu putovati velikim udaljenostima i utjecati na Zemljino magnetsko polje, što dovodi do zapanjujućih aurora i tehnoloških poremećaja.

“Nebesa slavu Božju kazuju”

Kako se AR 3664 sprema ponovno pojaviti za nekoliko tjedana, njegov potencijal za daljnju aktivnost ostaje visok. Ovo nas podsjeća na biblijsko ohrabrenje iz Psalma 19,1, koje kaže: “Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih.”

Takvi nebeski događaji, iako znanstveno objašnjivi, također nadahnjuju strahopoštovanje i podsjećaju nas na veličanstvenost svega što je Bog stvorio. To je svjedočanstvo o delikatnoj ravnoteži našeg svemira, pozivajući nas da poštujemo i štitimo naš okoliš dok ostajemo oprezni pred prirodnim fenomenima.

Više o ovom fenomenu možete pogledati u priloženom videu:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare