5 najvećih laži o ljubavi koje nas društvo uči

Bez obzira na njihov izvor, laži o ljubavi i romantičnim vezama koje slijede predstavljaju prijetnju istinskom zadovoljstvu. 

Kao tinejdžerica čitala sam puno kršćanskih, romantičnih romana. Bile su ispunjene dramatičnim radnjama, seksualnom napetošću, učionica s jednom prostorijom i kanadskom policijom. 

Glavni muški likovi su bili nesavršeni, ali na smušen i zabavan način. Uvijek su znali što reći. Sve žene su bile prekrasne, ali i iznimno tugaljive, kako bi čitateljima predstavile puno drame. Svaka priča završavala je uzdahom. 

Danas, žene mogu udovoljiti svojoj romantičnoj strani koristeći Pinterest. Mogu izgraditi svoje romantične oltare kroz fotografije o zaručničkom prstenju, fotografijama parova te stvoriti virtualne kolaže privlačnih muškaraca, romantičnih spojeva, savršenih glazbenih lista i jedinstvenih svadbenih rozeta. One sakupljaju usporedbe. 

„Ovaj časopis kaže kako će pravi muškarac znati što njegova djevojka želi za Božić“. 

„Ovaj pastor kaže da čuvanje seksa za brak osigurava zadovoljavajući i nekompliciran seksualan život“. 

„Ovaj film mi je omiljen iz razloga što je je on oduševi time što se pojavi na maturalnoj večeri kako bi polagano plesao s njom na njezinu omiljenu pjesmu“. 

VIDI OVO: 3 velike laži o zaljubljivanju

Nemojte dopustiti da takve stvari prođu bez posljedica. Zamijenite kršćanske romane i Pinterest s bilo čime drugim što vam može izgraditi nerealistična očekivanja. Bez obzira na njihov izvor, laži o romantičnim vezama koje slijede predstavljaju prijetnju istinskom zadovoljstvu. 

1. laž: Bit ćete sretni nakon što se vjenčate.

Drugim riječima, žao mi je samci. Propuštate stvari. Samo vjenčani ljudi znaju što je istinska sreća. 

No čekanje na sreću, bez obzira jeste li samac koji čeka na brak, u braku i čekate djecu ili u braku, no čekate da se vaš supružnik promijeni je teritorij idolopoklonstva. Opasan ciklus nezadovoljstva počinje kada našu sreću susprežemo dok ne dobijemo ono što želimo. Bog nas poziva da budemo sada zadovoljni: 

Hebrejima 13, 5: Budite zadovoljni s onime što imate, jer Bog je rekao: „Nikada te neću ostaviti ni napustiti“. 

2. laž: Ljubav popravlja sve. 

U filmovima, ljubav je odgovor. Životi likova mogu se raspadati, njihovi planeti mogu biti na rubu kolapsa, sve dok ne upoznaju ”pravoga/pravu”. Odjednom problemi nestaju. Ljubav je sve što vam treba, zar ne? 

Prava ljubav je drugačija. Bez obzira na njegovu ljubav, suprug ne može uvijek pomoći svojoj supruzi da se izvuče iz svoje post-porođajne depresije. Supruga ne može jednostavno predati svome suprugu pouzdanje nakon što on izgubi posao. Kada očekujemo da će ljubav naših supružnika riješiti sve probleme, pripremamo se za razočaranje. Iako su zbog ljubavi iskušenja lakša, ona ne može učiniti da iskušenja nestanu. Ljubav je moćna, ne svemoguća. 

Prihvaćanje ovoga ostavlja manje prostora razočaranju i više prostora milosrđu. 

Jer vidite, ljubav zaista popravlja sve: Kristova ljubav. Ona popravlja naš unutrašnji problem grijeha i odvojenosti od Boga. Očekivanje da supružnik bude vaš Spasitelj stvara nezadovoljstvo. Gledanje na Krista osigurava spasenje. On sam može otkloniti naše terete i preuzeti našu krivicu, ne samo privremeno, već zauvijek. 

3. laž: Uvijek ćete ”shvatiti” jedno drugo. 

Muškarci su posebno loši u čitanju misli. Moj suprug je oduševljen kada može predvidjeti moj odgovor na pitanje. Oduševljen je jer je to rijetkost. Kada pokušam pročitati njegove misli, također obično pogriješim. Uzdah pročitam kao nešto negativno ili nešto specifično kao općeniti komentar. Nitko od nas nije dobar u telepatiji. 

VIDI OVO: 16 kriterija prave ljubavi između muškarca i žene

Važno je suočiti se s ovom laži jer vjerovanje u nju sprječava iskrenu komunikaciju. Kada supruga šuti od svog supruga kako bi komunicirala frustraciju, ona promiče zbunjenost, a ne razumijevanje. Kada muškarac izrazi svoj pasivno-agresivni komentar zbog toga što je supruga ostavila odjeću na podu, on joj ne daje priliku da se promijeni. Samo iskaljuje svoju ljutnju. 

Vjerujem da je potrebno više ljubavi za ispravno slušanje i jasno izražavanje misli, nego što je potrebno za vjerovanje u mit da prava ljubav ”uvijek zna”. Prava ljubav jako se trudi kako bi znala. Razgovaranje je novi način pogađanja. Pokušajte. 

4. laž: Ljubav je uvijek romantična i neočekivana. 

Previše priča završava točno nakon prosidbe ili bračnog obreda. Ne gledamo kako par živi zajednički život. Ne gledamo njihovu prvu svađu, način kako rješavaju problem s novcem, odgoj djece ili kako se nose s bolešću. Kao rezultat, mnogi očekuju da će brak biti poput hodanja. 

Ispravljanje ove laži zahtijeva ne samo promjenu očekivanja, već perspektive. Naša kultura previše usko definira ”romantiku”. Iako brak ne sadrži leptiriće, novu kolonjsku i najbolje manire na prvom spoju, postoji puno romantike na regularnoj osnovi. Moj 90-godišnji djed redovito postavlja svoj alarm na ponoć kako bi mogao probuditi moju dijabetičnu baku zbog njezinog ponoćnog obroka. Kao stoični veteran Drugog svjetskog rata i osoba koja je preživjela Veliku depresiju, nikada nije bio dobar s riječima. No kada promatram kako se vjerno brine za svoju suprugu, ovo je romantičnije za mene od filma ili knjige. 

Ako vam svakodnevni događaji, kao što su bolesti i problemi s automobilom mogu biti ubojice romantike, onda će i biti. No ako očekujete da će situacije iz stvarnog života doći i utjecati na vaš brak i ako na njih gledate kao na prilike za prikazivanje Kristolike ljubavi, onda imate puno toga čemu se možete radovati. 

5. laž: Ljubav znači da se nikada nećete morati promijeniti. 

Glavni problem u vezi ove laži jest što je egocentrična, a ne Kristo-centrična. 

Ljubav prema sebi kaže: „Zaslužujem ono što želim i ne moram se mijenjati ni zbog koga“. 

Kristo-centrična ljubav kaže: „Zaslužujem vječnu kaznu, no dobio/la sam vječnu milost. Nastavit ću tražiti nove načine kako mogu biti poput Krista“. 

VIDI OVO: Ovakva ljubav temelj je braka koji traje

Grješnici bi trebali ući u brak spremi na promjenu. Molili ste Boga da vas oblikuje i promijeni prije nego što ste bili u braku. Nemojte prestati samo zato što imate prsten na ruci. 

Naša motivacija za promjenom trebala bi uvijek biti Božja slava i Kristolikost. Krist je bio sluga. On je položio život za svoje ovce. (Ivan 10, 11) Dao je sebe kada je bio iscrpljen. Brinuo je za ljude kada su bili bolesni, nevoljeni i nepopularni. Sve ove stvari činio je zbog Očeve slave. Zamolite Boga da oduzme grešnost vas i vašeg supružnika i da vam oprosti kada sagriješite protiv njih. 

No nemojte ući u brak s očekivanjima da ćete promijeniti svog supružnika. Iako Kristolika ljubav zasigurno ima moć promijeniti ljude, vaš posao je da volite svog supružnika. Mislite da se trebaju promijeniti? Bog je jedini koji ima moć promijeniti ljude, stoga bi molitva trebala biti prvi odgovor. 

Bit će situacija kada ćemo trebati hrabro progovoriti istinu u ljubavi našim supružnicima, (Efežanima 4, 12) pogotovo ako su u grijehu. No bit će puno više situacija kada ćemo biti pozvani pokazati im ljubav, iako se nisu promijenili. Trebamo zapamtiti da je brak, iako moćan simbol Kristove ljubavi prema Crkvi, nesavršen; sjena stvari koje trebaju doći. (Kološanima 2, 17) 

Autorica: Rachel Joy Welcher; Izvor: Relevantmagazine.com

VIDI OVO: Postoji uzorak ljubavi u braku koji je odredio Bog: Uloge muževa i žena nisu iste!

NAJNOVIJE!