12 stvari koje trebamo znati o pravoj ljubavi
Foto: Unsplash

Prava ljubav se ne događa preko noći te na njoj partneri trebaju raditi. Donosimo 12 stvari koje trebamo znati o pravoj ljubavi.

Kada ste u sretnoj vezi, odmah ste manje tjeskobni. Ponekad počnete bolje izgledati ili se osjećati opuštenije. Grljenje i ljubljenje mogu dovesti do osjećaja smirenosti, sigurnosti i zadovoljstva.

Donosimo 12 stvari koje trebamo znati o pravoj ljubavi.

1. Ljubav nije u dijeljenju samo dobrih trenutaka, nego i loših

Romantična ljubav može trajati i to je dokazano. No, ipak, ljubav je kao glagol, a ne kao imenica. Ako kući dođete umorni, a vaš partner očekuje nekakvu ludu večer umjesto da vam pomogne, onda postoji neslaganje između vas dvoje. To ne znači da odmah morate prekinuti, ali je potrebno objašnjenje.

Ako vas vaš partner vidi samo kao objekt s kojim će se zabavljati, onda vas to može psihološki uništiti. Trebate biti usklađeni s potrebama vašeg supružnika, piše Brightside.

2. Prava ljubav zahtjeva djelovanje

Prava ljubav uključuje prolaženje kroz teška vremena. Ponekad je sasvim normalno osjećati se usamljeno u vezi, a događa se kada je par izgubio emocionalnu povezanost.

VIDI OVO: Gdje pronaći pravu ljubav?

Ako se volite, onda ćete poraditi na vašoj vezi i izbjeći nesporazume. U dugotrajnoj vezi neki parovi idu na savjetovanja kako bi riješili problem usamljenosti.

Treba biti normalno zajedno s vašim partnerom raditi na vašoj vezi i zajedno ju graditi.

3. Svjesni ste granica i pridržavate ih se

Zdrava veza i ljubav imaju svoje granice. To je kao međusobni sporazum u kojem ni jedno ne pokušava nadvladati. Ako je vaša komunikacija zasnovana samo na zabavi, onda će eventualno doći do problema.

U zdravoj vezi trebate razgovarati i ne biti uplašeni kada osjetite da netko prelazi neku granicu. Tada je najbolje razgovarati o tome, a ne svađati se, jer tako iskazujete poštovanje jedno drugome.

VIDI OVO: 5 stvari koje uništavaju pravu ljubav

Tako jedna terapeutkinja kaže da granice koje koriste riječi „uvijek i nikad” nikada ne djeluju. Naravno da treba biti izravan, ali je ključno koristiti prave riječi.

4. Dijelite zajednički pogled na pravu ljubav

Podupirete jedno drugo, provodite vrijeme zajedno, opraštate si i cijenite jedno drugo. Za sve parove, interesi i pogledi na pravu ljubav mogu biti različiti; neki možda vole putovati, dok drugi vole biti kod kuće.

Ujedno je dokazano da se koncept ljubavi može promijeniti kod parova. Tijekom prve godine se količina seratonina vraća u normalu te „opsesivna” komponenta opada. Tako ljubav postaje zrelija i mirnija.

5. Ljubav su zajednički ciljevi i želje

Jako je teško biti usklađen, a zajednički ciljevi to pospješuju. No, vrlo je važno da ti ciljevi budu specifični i realistični. I nikako ne treba zaboraviti zajedno slaviti svaki uspjeh i pomak.

6. Zajedničke odgovornosti

Za odnos može biti jako traumatično ako osjećate da vaš partner izbjegava obaveze i odgovornosti. Prava ljubav ne čini da se osjećate loše, nego vas jača i usrećuje.

Dobar razgovor može riješiti neke probleme. No, tu u jednadžbu ulazi sram, pa onda strah, a ponekad i depresija. Uvijek je bolje sabrati se i pokušati razgovarati o obavezama koje imate jedno prema drugome.

VIDI OVO: 16 kriterija istinske ljubavi između muškarca i žene

Kada osobe dijele odgovornosti, onda nema neravnoteže te nitko ne osjeća kao da sve nosi sam. Čak i ako se u početku teško dogovoriti, važno je raditi na tome. Nema zajedničkih pravila za sve parove jer svi parovi rade stvari na svoj način.

7. Vaš vas partner ne pokušava promijeniti te prihvaća vaše mane

Ako ste kreativna osoba, a vaš partner zahtjeva da promijenite posao zbog novca, to može biti jako teško. Umjesto da pokušavate jedno drugoga promijeniti, trebate motivirati jedno drugo. Prihvatite svog supružnika kakav jest i tada će vam odnos rasti.

Ako je vaša voljena osoba ljuta, zbunjena ili izgubljena, ne zaboravite da i oni imaju pravo na svoje osjećaje. Nismo roboti te svi ponekad imamo loš dan.

8. Ako želite pravu ljubav, nema mjesta za igre

Psihološke igre, izigravanje žrtve i ljubavni trokuti oduzimaju mnogo energije, a nema garancije da će druga osoba pozitivno na njih reagirati. Ovo su neke od igara koje ljudi igraju:

  • Miješani signali
  • Nabijanje krivnje
  • Testiranje
  • Projiciranje i uspoređivanje
  • Ljubavni trokut

Manipulacija nije rješenje. Netko može biti ljubomoran na tren, ali sjećanje na manipulaciju nikada neće biti izbrisano.

9. Kada ste zaljubljeni, uvijek ima vremena za timski rad

On je sa svojim prijateljima, a vi sa svojim. On gleda film u sobi, a vi krečite. Naravno, važno je imati vrijeme za sebe i za svoje hobije, ali timski rad nikako ne smije izostati.

Dijeliti jest mariti. Briga za drugoga je znak prave ljubavi. Ako idete na zajednički put pokušajte podržavati jedno drugoga, jedna osoba može voziti, a druga pratiti kartu.

10. S osobom koja vas voli možete pokazati ranjivost

Zbog naglaska na snažnim muškarcima i ženama svijet nas tjera da ignoriramo činjenicu da je u redu biti ranjiv. Mi svaki dan donosimo mnoštvo odluka te često moramo djelovati snažno, ali s osobom koju volimo moramo moći pokazati ranjivost.

11. Kada ste zaljubljeni, postajete bolja osoba

Postajete bolje osoba ne iz prisile, nego jer to dolazi prirodno. Može to biti u vidu zdravijeg života, promjene navika ili renovacije. Bolji način života može biti znak ljubavi.

VIDI OVO: Evo kako pronaći pravu ljubav

12. Počinjete isprobavati nove stvari

Možda mrzite ples, ali ipak plešete s osobom koju volite jer ju to usrećuje. Možda odjednom želite probati novu vrstu hrane s partnerom kako biste nešto zajedno radili.

Čuvajte i njegujte svoju ljubav.