NaslovnicaDuhovnost8 najvećih nakana našeg neprijatelja đavla

8 najvećih nakana našeg neprijatelja đavla

Važno je znati nakane našeg neprijatelja – đavla. Inače je moguće da nas nadmudri u svoju korist.

“Ta nisu nam nepoznate njegove nakane!” (2. Korinćanima 2,11)

Trebamo znati da je on lažljivac i da je to bio od početka. On je zapravo otac laži (Ivan 8,44). Lagao je Evi pogrešno govoreći o Bogu i otad to stalno čini.

On je zavodnik (Otkrivenje 20,10). Malo istine miješa sa zabludom. On oponaša ili krivotvori sve što je od Boga. Pretvara se u anđela svjetlosti i šalje svoje glasnike kao službenike pravednosti (2. Korinćanima 11,14-15). Obmanjuje koristeći se silnim znacima i lažnim čudesima (2. Solunjanima 2,9). On kvari misli ljudske (2. Korinćanima 11,3).

Sotona je ubojica ljudi (Ivan 8,44; 10,10). Njegov cilj i cilj njegovih demona je da unište. Ovo je tvrdnja bez ikakve iznimke. Kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre (1. Petrova 5,8). On progoni Božji narod (Otkrivenje 2,10) i svoje robove uništava kroz zloporabu droga, demonsku opsjednutost, alkohol, nemoral i kroz slične poroke.

On je tužitelj braće (Otkrivenje 12,10). Riječ “đavao” (grč. diabolos) znači tužitelj ili klevetnik, a kakvo mu je ime, takav je i on sam. Svi koji kleveću braću, obavljaju đavolji posao.

On sije obeshrabrenje. Pavao je upozorio Korinćane da, ako ne oproste raskajanom otpadniku, Sotona bi ga mogao nadvladati bacivši ga u krajnji očaj (2. Korinćanima 2,7-11).

Kao što je Sotona, govoreći preko Petra, pokušao odvratiti Isusa od odlaska na križ (Marko 8,31-33), isto tako ohrabruje kršćane da se poštede od sramote i trpljenja zbog nošenja križa.

Najdraži trik Zloga je da podijeli i vlada. On teži među svete posijati svađu i neslogu, znajući da “ako se kuća u sebi razdijeli, ta kuća ne može opstati”. Nažalost moramo reći da je bio nadasve uspješan u ovoj strategiji.

On zasljepljuje umove nevjernika da im ne zasvijetli svjetlost evanđelja slave Kristove i da ne budu spašeni (2. Korinćanima 4,4). Zasljepljuje ih kroz zabavu, lažnu religiju, oklijevanje i ponos. Čini ih zaokupljenima osjećajima, a ne činjenicama te samima sobom, a ne Kristom.

Autor: William MacDonald