Nakon 7 godina braka, moj suprug je učinio preljub, no Bog je to bolno iskustvo koristio za nešto puno bolje i vrjednije!

Rođena sam i živim u Zagrebu. Dolazim iz tradicionalne Rimokatoličke crkve po kojoj sam i vjerski odgajana. Bog me je oduvijek na poseban način privlačio i zanimao, no kao da je u mom iskustvu vjere nešto nedostajalo. Žudila sam za nečim dubljim, a nisam znala što je to točno.

Nakon 7 godina braka, moj suprug je učinio preljub, i tada je naš brak doživio jedan veliki i teški brodolom. Za mene je to tada bilo najbolnije životno iskustvo. No, Bog je to iskustvo koristio za nešto puno bolje i vrjednije. Oboje smo htjeli spasiti naš brak. Odlučila sam oprostiti svom suprugu i krenuti iz početka. Potražili smo pomoć bračnog savjetnika, te preko interneta naišli na kršćansku udrugu „Fokus Obiteljski život“.

Na prvom sastanku naši savjetnici su nam govorili o Radosnoj vijesti spasenja, i tada sam prvi puta čula da je Krist dao svoj život za mene. U crkvi u kojoj sam odrasla, čula sam da je On umro na križu, ali nisam znala da je umro za MENE I MOJE grijehe.

Iako ni tada u potpunosti nisam razumjela tu poruku, odlučila sam Isusa pozvati u svoje srce. Od tog su se trenutka, moj način života, a postepeno i moji stavovi, prioriteti i vrijednosti, počeli mijenjati. S vremenom, moje je srce zacijelilo, a želja da upoznam Gospodina i drugima govorim o Njemu je rasla. No, Bog je još uvijek imao pune ruke posla u izgradnji mog karaktera. Odnos mene i supruga se  poboljšao, no problemi iz našeg života nisu nestali. On je vodio vlastitu građevinsku firmu koja je zapala u duboke financijske poteškoće, koje su dodatno opterećivale naš brak. Iako smo odlazili u novu zajednicu, sudjelovali u kućnim grupama, zajedno čitali Bibliju i molili se, pritisak „neprijatelja“ na  brak je bio sve veći i veći. Suprug se sve teže nosio sa situacijom da gubi svoj status uspješnog poslovnog čovjeka i da se iz dana u dan mora boriti za našu egzistenciju, te je svoj oslonac i utjehu pronalazio u piću ili sve većim obavezama koje je svjesno gomilao sakrivajući se iza njih.

VIDI OVO: 5 načina kako sačuvati brak od preljuba

S druge strane, ja sam svoju utjehu i snagu pronalazila u Gospodinu, hraneći se Njegovom Riječi žudeći za još dubljim odnosom s Njim. Prije otprilike 3 i pol godine, dok sam ljetovala na moru, imala sam podosta vremena i mira, pa sam krenula ponovno pročitati cijeli Novi zavjet sa željom da Bog govori u moj život. I zaista, tada sam po prvi puta dobila spoznaju da sam ja grešnik kojemu je potreban Krist i Njegova milost, i da sam cijelo vrijeme u svojim mislima bila samopravedna i dobra osoba, koja je vjerovala da je jedino moj suprug taj koji se treba mijenjati. No, Bog mi je toga dana pokazao istinu o meni, a ta me je istina dovela do iskrenog pokajanja i toga da sam cijeli svoj život predala svojem Spasitelju. Moj je odnos s Bogom postajao sve dublji, kao i želja da mu služim svim srcem. Njegov je odgovor bio da sam dobila priliku voditi i služiti u grupi za proučavanje Božje riječi preko interneta, gdje sam primala, ali i drugima bila na blagoslov i ohrabrenje svojim iskustvom u hodu s Njim.

Prije otprilike godinu i pol dana, osjetila sam poziv od Gospodina da svoju vjeru u Njega i Novi Život koji u Njemu imam, potvrdim krštenjem. No, nažalost, nakon toga, moj suprug je postepeno počeo odlaziti od Boga i odvajati se od mene i djece. Svakodnevne brige radi egzistencije, poteškoće u poslovanju i dugovi, te život u grijehu, zarobili su njegovo srce i um, te nas je nedugo zatim i potpuno napustio. Moj je život i život moje djece, ponovno doživio brodolom, ali ovog puta veći nego ikada prije. Lagala bih kad bih rekla da ne osjećam ogromnu bol i tugu radi toga što nam se dogodilo. Lagala bih kad bih rekla da ne osjećam kao da je jedan veliki dio mene umro i da sam doživjela gubitak. Lagala bih kad bih rekla da se neznatan broj puta nisam upitala je li sve moje nastojanje, trud i upornost da sačuvam brak svih ovih 18 godina bio uzaludan. Jer na kraju krajeva, nakon svega, ostala sam ostavljena u ruševinama, držeći u svom zagrljaju trenutno zbunjenu, izranjavanu i pomalo izgubljenu dječicu, bez posla i bez financijske sigurnosti. Ali u svim tim, zaista naizgled, nezavidnim okolnostima,  postoji veliki blagoslov u mom životu, a to je spoznaja da nisam sama i bez nade.

VIDI OVO: 8 znakova da je vaš supružnik počinio emocionalni preljub

Moj Gospodin me nije ostavio niti napustio. On je moja čvrsta Stijena u kojoj imam sigurnost i mir. On brine za nas i naše potrebe. Iz dana u dan, obnavlja moju snagu i na mene izljeva milost i ljubav koju imam za svoju djecu, kao i za druge osobe koje su stavljene u moj život i koje su mi trenutno velika podrška i pomoć. Gospodin mi je dao srce koje može sve oprostiti i bezuvjetno voljeti moga supruga, bez obzira na ishod. Isus me je oslobodio gorčine, ljutnje i želje za osvetom. Umjesto toga ispunio me silom svoga Duha Svetoga kako bi ga mogla nastaviti slijediti i biti svjetlo svima oko sebe. Isus je rekao: „Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga.“ (Mt 10,37-39).

Možda ova ljubavna priča nema neki sretan svršetak, ali to ne znači da nema i svoju svrhu. Kroz nevolju, Gospodin me je privukao k sebi i spasio. Preko mene, dotaknuo je moju prijateljicu i kćer, koje su također spašene. I tko zna koliko će još izgubljenih duša biti privučeno k Njemu, jer Bog sve izvodi na dobro onima koji ga ljube. Božje je obećanje da gdje grijeh postaje većim, tu se Božja milost izlijeva u izobilju.

Moja je žarka i iskrena molitva da Gospodin dotakne mog supruga, da se spasi i iscijeljen vrati našem zajedničkom životu i braku, ali ako se to i ne dogodi, znam da Bog i dalje ima dobar plan za mene i moju djecu, i da imam nadu vječnoga života. Iako sam ovdje mnogo izgubila, ipak sam na dobitku. Bez Krista, moj bi život ostao bez smisla, jer sve je na ovome svijetu raspadljivo i prolazno, a svi nas jednom napuste kad-tad. Ja znam da samo putujem ovim svijetom, i da je moja domovina Nebo – mjesto bez suza, boli i patnje, mjesto gdje me čeka moj Spasitelj i Zaručnik koji je vjeran i koji me savršeno ljubi ljubavlju vječnom.

Mirela B.