5 namirnica bogatih proteinima za dobivanje mišića

Hrana bogata proteinima može pomoći pri dobivanju mišića i gubljenju težine. 

Ako pokušavate dobiti mišiće, onda je samo dizanje utega nedovoljno. Trebate paziti što jedete kako biste nabili mišićnu masu. Proteini, koji su gradivni materijal tijela pomažu pri gradnji mišića. Preporučeni dnevni unos proteina je 0,8 gm po kilogramu tjelesne težine. Taj broj može varirati ovisno o fizičkoj aktivnosti i unosu kalorija. Ako svaki dan radite vježbe snage potrebno vam je i više proteina. 

Osim s mišićima, hrana bogata proteinom može pomoći i pri gubljenju kila. Ovo su neke namirnice bogate proteinima:

Jaja

Jaja su odličan izvor proteina. One su odlična namirnica i za gubljenje težine. Većina proteina iz jaja dolazi od bjelanjaka. Osim proteina, jaja su bogata vitaminom B6, vitaminom B12, cinkom, željezom, selenom i bakrom.

Orašasti plodovi i sjemenke

Gotovo sve vrste orašastih plodova i sjemenki su odličan izvor proteina. Ujedno su odlična zdrava grickalica za pauze na poslu. Orašasti plodovi i sjemenke odlična su namirnica za međuobrok kako biste smanjili glad do glavnog jela.

VIDI OVO: Najzdravija grickalica na svijetu: Samo jedna šaka dnevno čini čuda za cijelo tijelo

Soja

Soja i druga hrana sa sojom bogat je izvor proteina. Soja ujedno ima mnogo magnezija, vitamina K i fosfora. Soja pomaže pomaže pri rastu i popravku mišića. Uz to je bogata željezom.

Kvinoja

Kvinoja je odličan vegetarijanski izvor proteina. Jedna šalica kvinoje sadrži 8gm proteina. Ona je ujedno namirnica koja ide uz mnogo drugih namirnica, a služi kako bi podignula količinu proteina koji konzumirate tijekom obroka.

VIDI OVO: 10 namirnica koje kardiolozi izbjegavaju, a evo i zbog čega

Losos

Losos je poznat po tome što je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu sagorijeti masti poslije vježbe. Losos je ujedno poznat po tome što daje energiju za vježbu te popravlja iskidane mišiće. 

Kako povećati unos proteina? 

Ako želite smršaviti, važno je dobiti čiste mišiće za što su potrebni proteini. Najzdraviji način za povećanje unosa proteina jest konzumiranje hrane bogate proteinima. No, ne treba zanemariti ni namirnice bogate mastima, zdravim ugljikohidratima i vlaknima. Najvažnija je ravnoteža u prehrani.