Iznenadit ćete se kada doznate koje će vam se stvari dogoditi ako pojedete dva jaja ujutro.

Do nedavno se smatralo kako su jaja štetna za zdravlje, budući da su neka istraživanja potvrdila kako sadrže puno kolesterola.

Međutim, nakon nekog vremena dokazano je da kolesterol u jajima ne šteti ljudskom zdravlju.

Jaja sadrže vitamine A, D i E, B12, riboflavin i folat, kao i minerale jod, željezo, kalcij, cink i selen.

Ovih 5 stvari će vam se dogoditi ako dan započnete doručkom od 2 jaja:

1. Holin iz jaja poboljšava pamćenje

Žumanjak sadrži holin – ključnu amino kiselinu za prijenos malih živčanih impulsa koji nam pomažu da pamtimo detalje. Istraživanja su pokazala da dovoljna količina holina u prehrani poboljšava pamćenje i sposobnost da brzo odgovaramo. Primjerice, brže ćete se sjetiti gdje ste ostavili ključeve od automobila ili mobitel.

2. Lutein iz jaja poboljšava vid

Istraživanja su pokazala da su jaja bogata luteinom, vitaminom koji održava vid oštrim i čistim. Lutein se nalazi u očnim zjenicama, štiti mrežnicu od utjecaja sunca i smanjuje rizik od mrene.

3. Vitamin D iz jaja pomaže apsorpciji kalija

Jaja su bogata vitaminom D koji regulira kalcij i fosfor u krvi. Konzumacija jaja također pomaže tijelu da apsorbira kalcija koji jača kosti i sprječava osteoporozu.

4. Vitamin B iz jaja utječe na zdravlje kože, kose i jetre

Nedostatak folata je uobičajen među ženama koje ne unose dovoljnu količinu vitamina B. Hvala Bogu, jaja su dobar izvor ovog vitamina. Folat pomaže stvaranju amino kiselina koje su neophodne za diobu u stanicama i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

5. Smanjuje se rizik od krvožilnih bolesti

Grupa istraživača iz Kanade je otkrila povezanost između redovnog konzumiranja jaja i smanjenog rizika od krvožilnih bolesti i raka. Tajna je u tome što žumanjak sadrži dva bitna antioksidansa: triptofan i tirozin.