namirnice djeca ne smiju piti jesti
Foto: Pixabay

Iako ih možda svakodnevno koristimo, neke namirnice djeca ne bi trebala konzumirati, a pogotovo kada je riječ o djeci mlađoj od dvije godine.

Roditelji često djeci daju jesti bilo što jesu su sretni da pojedu “bar nešto” s obzirom na to da svi znamo koliko mališani znaju biti izbirljivi. No, nutricionisti kažu kako je to krivi pristup jer se tako stvaraju loše prehrambene navike.

Gazirana pića

Poznato je da su gazirana pića štetna i obiluju šećerom. Pretjerana konzumacija može lako dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2 i prouzročiti i agresivno ponašanje.

Tuna iz konzerve

Riba može biti odličan izvor bjelančevina, zdravih masti, vitamina, minerala pa je dobro djecu što prije naviknuti na ribu. Ipak, neku ribu trebali biste izbjegavati davati djeci zbog visokog udjela žive koju sadrže, a na tom su popisu tuna, sabljarka, skuša…

Izotonična pića

Nema nikakvog razloga da djeci dajete ovakvu vrstu napitaka. Ona su namijenjena osobama nakon napornog fizičkog treninga kako bi vratili izgubljene elektrolite i potaknuli što brži oporavak mišiča. Čak i ako je dijete došlo s treninga ili sličo, voda će biti sasvim dovoljna.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Svježe kravlje mlijeko

Postoji uvriježen stav da je svježe kravlje mlijeko zdravije i nutritivno bogatije od pasteriziranog, ali je ipak vrlo rizično za dječji probavni sustav. Mlijeko koje nije pasterizirano rizičnije je za razvoj bakterija kod djece jer njihov imunološki sustav nije toliko razvijen kao kod odraslih, tvrde nutricionisti.

Med

Med je jedna od najzdravijih namirnica koju poznajemo. Ipak, djeci mlađoj od dvije godine ne biste trebali davati med, savjetuju liječnici, jer može sadržavati bakterije koje uzrokuju botulizam, potencijalno smrtonosnu bolest, piše Večernji.