NaslovnicaZdravlje8 namirnica koje su dobre za funkcioniranje jetre

8 namirnica koje su dobre za funkcioniranje jetre

Ovo je popis namirnica koje su dobre za funkcioniranje jetre.

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu koja obavlja preko 500 funkcija u tijelu. Sve što udišemo, pijemo ili jedemo mora prvo proći kroz jetru.

Ovo je popis namirnica koje su dobre za funkcioniranje jetre:

1. Zobena kaša

Hrana koja sadrži vlakna pomaže jetri da se obnovi. Ako želite da vam dan dobro počne, probajte doručkovati zobenu kašu. Istraživanja kažu da zobena kaša za doručak smanjuje salo na trbuhu, što predstavlja pravo olakšanje za jetru.

2. Brokule

Ako želite da vam jetra bude zdrava, konzumirajte mnogo povrća. Brokule mogu biti dio strategije oporavka jetre. Pojedine studije pokazuju da hrskavo povrće poput brokule može da izliječiti jetru.

3. Kava

Ako ste ljubitelji kave, bit će vam drago da znate kako kava prija jetri. Ispijanjem jedne do šalice kave dnevno može zaštiti vašu jetru od štećenja koje prouzrokuje alkohol ili nezdrava hrana. Pojedina istraživanja pokazuju da kava može zaštititi jetru i od raka.

4. Zeleni čaj

Istraživanja pokazuju da zeleni čaj može spriječiti neke tipove raka, a među njima je i rak jetre. Poznato je da zeleni čaj detoksicira organizam, ali samo ako se pije mlak.

5.  Voda

Najbolja stvar koju možete učiniti za svoju jetru je da sve napitke zamijenite vodom. Voda liječi jetru.

6. Badem

Orašasti plodovi su puni E vitamina, a pogotovo badem. Znanstveno je dokazano da liječe simptome masne jetre.

7. Špinat

Špinat je čistač jetre. Jednostavno se sprema: možete ga samo blago obariti ili jednostavno da svježe listove špinata dodate zelenoj salati. Jetra će vam biti zahvalna.

8. Borovnica

Borovnice su pune polifenola koji pomaže jetri da se izbori s masnoćama uvjetovanim prekomjernim konzumiranjem alkohola i masne hrane.