narančina kora
Foto: Pixabay

Velika većina ljudi obično baca koru nakon što ogule naranču. Međutim, mnogi od nas nisu ni svjesni činjenice da je kora naranče puna minerala i drugih hranjivih sastojaka koje su vrlo korisne za naše zdravlje.

Više od 55 vrsta flavonoida i preko 170 različitih vrsta fitonutrijenata prisutno je u kori naranče zajedno s različitim vrstama minerala, vitamina, pektina i vlakana.

Ako pojedete oko 100 grama narančine kore pojest ćete oko 98 kalorija zajedno s 1,6 grama proteina, 24 grama ugljikohidrata i 10,5 grama vlakana.

Uz sve ovo, u kori naranče nalazi se vrlo mala količina masti, dok kolesterola i natrija uopće nema. Narančina kora je bogat izvor flavonoida kao što su PMF (polimetoksiflavoni), hesperidin i druge fitokemikalije.

Minerali i vitamini

Kora naranče bogata je vitaminom C, tako da jedna žlica sadrži oko 8,2 miligrama ovog važnog vitamina. Ostali vitamini koji su prisutni u narančinoj kori su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), vitamin A, folat, vitamin B5 i B6. Minerali prisutni u površinskom dijelu naranče su kalcij (ima ga oko 10 miligrama) i male količine magnezija, željeza, fosfora, kalija, bakra, selena i cinka.

Prednosti jedenja kore naranče:

Pomaže u reguliranju viška kilograma

Jedan od razloga zašto ljudi ne vole jesti koru od naranče je njezin gorak ukus, ali upravo taj dio ovog južnog voća najviše pomaže gubitku viška kilograma jer u sebi ima mnogo vlakana i sadrži mnogo manje kalorija. Na ovaj način narančina kora pravi je suradnik u mršavljenju i smanjenju ukupnog unosa kalorija čime se postiže izbacivanje viška kilograma i sprječava stvaranje masnog tkiva.

Ima protuupalna svojstva

Zvuči nevjerojatno, ali narančina kora sprječava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protuupalne osobine i u organizmu djeluje vrlo slično kao industrijski lijekovi kojima je cilj suzbiti procese zapaljenje u ljudskom tijelu.

Ublažava respiratorne probleme

Kora naranče osigurava veliku podršku za otklanjanje respiratornih poremećaja i efikasna je u liječenju astme. Ona pomaže pri čišćenju pluća jer igra ključnu ulogu u razbijanju sekreta i njegovom izlučivanju. Velike količine različitih vrsta antioksidanata prisutnih u narančinoj kori pomažu u ublažavanju simptoma različitih respiratornih bolesti kao što su prehlada, gripa, bronhitis, pa čak i rak pluća. Kora naranče sadrži sjedinjenje poznato kao betakriptoksantin, za koje se dokazalo da značajno smanjuje karcinom pluća.

Sprječava komplikacije probavnog trakta

U kori naranče nalazi se velika količina dijetetskih vlakana, tzv. nerastvorivih polisaharida kao što su tanini, hemiceluloza i pektini. Ova sjedinjenja pomažu u sprječavanju zatvora tako što uspješno smanjuju vrijeme tijekom kojeg hrana ostaje u kontaktu sa tankim crijevom. Jedenje naranče zajedno s njezinom korom sprječava kiselinu i povraćanje.

Pospješuje oralno zdravlje i izbjeljuje zube

Tko pati od lošeg zadaha može ga se riješiti na potpuno prirodan način žvakanjem narančine kore. Ona također pomaže u izbjeljivanju obojenih zuba, a usput ih i potiče da budu jači. U slučaju izbjeljivanja zuba koru nije potrebno jesti, već je dovoljno unutrašnjim dijelom koji se nalazi uz sočni plod trljati zube kako bi postali svjetliji.

Štiti od raka

Sudeći prema nekoliko obavljenih znanstvenih istraživanja, narančina kora smanjuje i rizik od nastanka nekoliko karcinoma, kao što su rak dojke, debelog crijeva i kože. Ona štiti od raka debelog crijeva vezivanjem za toksične kemikalije prisutne u hrani; čime se sprječava njihovo izlaganje membranama debelog crijeva.

Poboljšava zdravlje srca

Jedna od vrsta polimetoksiflavona je nobiletin, koji je prisutan u narančinoj kori. Polimetoksiflavoni su sjedinjenja koja pokazuju dobar učinak na zdravlje srca i smanjuju krvni tlak. Rizici od upale i kardiovaskularnih oboljenja smanjuju se sa konzumiranjem ovih sjedinjenja, a također se i smanjuje razina lošeg kolesterola u krvi (tzv. LDL).

Pojačava imunitet

Narančina kora sadrži veliku količinu vitamina A i C, što pomaže u jačanju cjelokupnog imunološkog sustava osobe koja je konzumira. Imunitet kao sustav ljudskog tijela ponaša se kao njegov zaštitnik, pa je vjerojatnost za dobivanje gripe, prehlade ili kašlja svedena na minimum.

IZVORStil.kurir.rs