NaslovnicaZdravljeTegla suhih smokvi u maslinovom ulju čini ČUDO U ORGANIZMU

Tegla suhih smokvi u maslinovom ulju čini ČUDO U ORGANIZMU

Ovaj narodni lijek može pomoći kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Smokva s maslinovim uljem je tipična za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale. Bakterije u organima za probavu i neplodnost su neki od problema, gdje ovaj spoj voća i ulja daje rezultate. Neke žene kažu da im je ovaj prirodni lijek pomogao da dobiju djecu.

Smokva je zanimljivo i vrlo cijenjeno voće sočnih plodova. Netko ih voli, a netko ne. Mnogi je drže u vrtu kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može se uzgaja i u kontinentalnim predjelima. Nevolja je to što je osjetljivo na niske temperature, piše portal Zdravlje i priroda.

Smokve sadrže dosta kalcija, kalija, cinka i dobar su izvor željeza, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina.

Suhe smokve su kaloričnije, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Smokva poboljšava probavu, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i reguliranju kolesterola. Smokva ima blago laksativno djelovanje. U pogledu sadržaja kalcija koji je značajan, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode (ako ih netko ne podnosi). Smokve vrijede za afrodizijak. Mlijeko iz smokve ima sposobnost eliminirati bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.

Recept za suhe smokve u maslinovom ulju

Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će upiti dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka.

Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.