kako zadobiti bitku u umu
Foto: Pixabay

Osjećate li se katkad zbunjeno, čudno, nesigurno, imate nagon učiniti neku stvar za koju znate kako nije ispravna, iz čista mira?

Sve je bilo u redu i odjednom navala svih tih čudnih misli. Osuđujete se pitajući se što je sa mnom, odakle takve destruktivne misli, ludim li? Dok tražimo svoja rješenja kako bi se oslobodili od negativnih misli, uhvatimo sebe kako još više paničarimo.

Iako nas Sotona napada na različite načine, glavno područje na koji izvršava napade je naš um. Budući su naše misli u većini slučaja preteča emocija i svega što činimo, cilj mu je učiniti razmišljanje negativnim, kritizerskim i osuđujućim mislima, tako da budemo neefikasni u svakodnevnom kršćanskom hodu.

Kako možemo dobiti bitku u našem umu?

  1. Odbaci loše misli i zamijeni ih dobrima. Prva stvar koju trebamo učinit je zaustaviti krive misli i početi ispravno razmišljati. Sve što trebamo učiniti jest stati i krenuti u molitvu upravo tamo gdje jesmo i zamolimo Boga da nam podari snagu i preusmjeri naše misli na ono što je dobro (Fil 4,8).
  1. Odgovori đavlu. U duhovnoj borbi nikada ne bi trebali biti pasivni, već aktivni time što ćemo odgovoriti đavlu (ne pregovarati). Potrebno nam je otvoriti usta i glasno izgovarati Božju Riječ (sjetimo se Isusove kušnje u pustinji i Pisano je…).
  1. Proslavljaj i zahvaljuj Bogu. Biti zahvalan onda kada si pod napadom, dovodi đavla do ludila. Zašto? Pa zato što zahvalno srce otpušta mir i radost u našu dušu i zatvara vrata đavlu u lice. Sve što trebamo učiniti da bismo prekinuli Sotonin napad jest da otvorimo svoja usta i počnemo zahvaljivati Bogu za sve što On jest i na svemu čega se možemo sjetiti.