PRESTANITE S NJIMA: 3 navike koje izazivaju depresiju

Postoje i svakodnevne stvari koje mogu (neprimjetno) ugroziti mentalno zdravlje.

navike koje izazivaju depresiju
Foto: Unsplash

Sve češće se pojavljuju alarmantni rezultati istraživanja koji otkrivaju da je depresija postala vrlo raširena bolest.

Uzroci, odnosno okidači bolesti vrlo su složeni i svakako tema čija obrada zahtijeva stručno mišljenje, no postoje i svakodnevne stvari koje mogu (neprimjetno) ugroziti mentalno zdravlje.

OGLAS

Što možemo napraviti kako bismo smanjili rizik da same ne postanemo žrtve depresije?

Trebamo savjesnije živjeti – to također znači da treba eliminirati i sljedeće svakodnevne izvore opasnosti za našu psihu, pišu 24sata.

1. (Pogrešno) korištenje društvenih medija

Jedno od najspornijih pitanja današnje znanosti jest kakvo točno djelovanje imaju Facebook i druge društvene mreže na našu psihu. Naime, rezultati istraživanja nerijetko su oprečni, međutim, u jednom su složni – sve ovisi o tome kako se koriste društveni mediji.

Istraživanje Sveučilišta Misssouri došlo je do sljedećeg rezultata: povremeno korištenje (održavanje kontakata) nema negativnih posljedica, dok zavist i negativnost u postovima mogu pogodovati nastanku depresivnih stanja.

2. Provođenje vremena s pesimističnim ljudima

Kako bi se potvrdio taj efekt, dovoljno je napraviti mali eksperiment. A počinje sa sljedećim pitanjem: možeš li biti dobre volje ako je npr. tvoja najbolja prijateljica upravo prekinula dugotrajnu vezu pa ima katastrofalno pesimističnu perspektivu prema cijelom svijetu? Pretpostavljamo da ne možeš. S druge strane, nije u redu ostaviti prijatelja ili prijateljicu same s njihovim problemima.

OGLAS

Problem su samo ljudi čije crno raspoloženje traje, i traje i zapravo je kronično, gotovo životni stav. Tko je često okružen pesimističnim ljudima i osobama koje su stalno loše volje, raste rizik da to prijeđe na njih – a tako raste i vjerojatnost za nastanak depresije.

3. Uzimanje kontracepcijskih tableta

Istraživanja su pokazala da je kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete 40 posto veći rizik od nastanka depresije. Kritična faza je u prvih šest mjeseci od početka uzimanja – a postotak kod mladih djevojaka u dobi od 15 do 19 godina je čak oko 80 posto.