NaslovnicaZdravljePRESTANITE S NJIMA: 3 navike koje izazivaju depresiju

PRESTANITE S NJIMA: 3 navike koje izazivaju depresiju

Postoje i svakodnevne stvari koje mogu (neprimjetno) ugroziti mentalno zdravlje.

Sve češće se pojavljuju alarmantni rezultati istraživanja koji otkrivaju da je depresija postala vrlo raširena bolest.

Uzroci, odnosno okidači bolesti vrlo su složeni i svakako tema čija obrada zahtijeva stručno mišljenje, no postoje i svakodnevne stvari koje mogu (neprimjetno) ugroziti mentalno zdravlje.

Što možemo napraviti kako bismo smanjili rizik da same ne postanemo žrtve depresije?

Trebamo savjesnije živjeti – to također znači da treba eliminirati i sljedeće svakodnevne izvore opasnosti za našu psihu, pišu 24sata.

1. (Pogrešno) korištenje društvenih medija

Jedno od najspornijih pitanja današnje znanosti jest kakvo točno djelovanje imaju Facebook i druge društvene mreže na našu psihu. Naime, rezultati istraživanja nerijetko su oprečni, međutim, u jednom su složni – sve ovisi o tome kako se koriste društveni mediji.

Istraživanje Sveučilišta Misssouri došlo je do sljedećeg rezultata: povremeno korištenje (održavanje kontakata) nema negativnih posljedica, dok zavist i negativnost u postovima mogu pogodovati nastanku depresivnih stanja.

2. Provođenje vremena s pesimističnim ljudima

Kako bi se potvrdio taj efekt, dovoljno je napraviti mali eksperiment. A počinje sa sljedećim pitanjem: možeš li biti dobre volje ako je npr. tvoja najbolja prijateljica upravo prekinula dugotrajnu vezu pa ima katastrofalno pesimističnu perspektivu prema cijelom svijetu? Pretpostavljamo da ne možeš. S druge strane, nije u redu ostaviti prijatelja ili prijateljicu same s njihovim problemima.

Problem su samo ljudi čije crno raspoloženje traje, i traje i zapravo je kronično, gotovo životni stav. Tko je često okružen pesimističnim ljudima i osobama koje su stalno loše volje, raste rizik da to prijeđe na njih – a tako raste i vjerojatnost za nastanak depresije.

3. Uzimanje kontracepcijskih tableta

Istraživanja su pokazala da je kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete 40 posto veći rizik od nastanka depresije. Kritična faza je u prvih šest mjeseci od početka uzimanja – a postotak kod mladih djevojaka u dobi od 15 do 19 godina je čak oko 80 posto.