Ne čini te kršćaninom to što redovito odlaziš u crkvu, već što si učinio s Kristom

To što si član crkve ili što odlaziš u crkvu ne čini te kršćaninom. Postoje mnogi ljudi koji će, kad dođu do kraja svoga puta, povikati: “Bože moj, izgubljen sam! Promašio sam put! Mislio sam da je dovoljno biti član crkve.”

Kako bih htio ispraviti štetu koju sam počinio tijekom godina moje denominacijske službe! Za sedamnaest godina, nikada nisam uputio nijedan poziv do oltara i, koliko znam, nijedan se muškarac i nijedna žena nisu nanovo rodili. Bio sam slijepac koji je vodio slijepca i oboje smo pali u jamu. Ako postoji išta za što zahvaljujem Bogu, to je da sam dobio objavu Golgote i da sam shvatio da sam grešnik na putu za pakao; odlazio sam u vječnu noć kako me brzo vrijeme moglo nositi.

“O, gospodine Price, ja sam dobar čovjek. Živim moralnim životom.”

“Ja sam poštena žena.”

O, sestro, možeš li pogledati u lice Čovjeka s krunom od trnja na svome čelu? Možeš li promatrati lik Čovjeka koji visi na križu s čavlima u svojim rukama i nogama? Možeš li gledati u njega i reći: “Da, Galilejče, drago mi je da si to učinio za druge, ali nije bilo potrebe to učiniti za mene? Ja sam tako dobra. Moja pravednost je dovoljna. Moja moralnost će me spasiti. To si mogao učiniti za sve ostale, ali za mene nije bilo potrebe.” I okrećeš leđa krvavoj Žrtvi te se na sudu Božjem braniš svojom vlastitom pravednošću.

O, ne, brate! Ne, sestro! Svi su sagriješili i lišeni su slave Božje, od predsjednika u predsjedničkoj kući do čovjeka koji pomeće ulice, od predsjednika univerziteta do potpuno nepismenog čovjeka, od najbogatijeg do najsiromašnijeg – svako pojedino ljudsko biće treba Spasitelja. Ne postoji spasenje bez Spasitelja.

Dopusti mi reći još jednu stvar, prijatelju. Nisi spašen odanošću i slijeđenjem onih stvari koje je Isus rekao. Nisi spašen odanošću kršćanskoj moralnosti. Možeš biti farizej i možeš zahvaljivati Bogu da nisi kao drugi ljudi; možeš se radovati u činjenici što daješ desetinu; možeš se radovati u činjenici da ne radiš ovo ili ono i da ti se život sastoji od niza sustezanja i zabrana – te otići u pakao jednako brzo kao i najgori grešnik.

Autor: Charles S. Price

NAJNOVIJE!