NaslovnicaDuhovnostNe iskušavaj Gospodina, Boga svojega: Što znači iskušavati Boga?

Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega: Što znači iskušavati Boga?

“Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega.” (Matej 4,7) Što znači iskušavati Gospodina? Možemo li skriviti takvo nešto?

Sinovi Izraelovi iskušavali su Gospodina kad su prigovarali zbog nedostatka vode u pustinji (Izlazak 17, 7). Rekavši: “Je li Gospodin među nama ili nije?” nisu posumnjali samo u njegovu božansku prisutnost, nego također i u njegovu milosrdnu skrb za njih.

Sotona je kušao Gospodina kad ga je izazivao da se baci s vrha Hrama (Luka 4,9-12). Da je to učinio, Isus bi bio iskušao Boga Oca jer bi učinio ekshibiciju, nešto što bi bilo van Očeve volje.

Farizeji su iskušavali Gospodina kad su ga upitali je li po Zakonu dopušteno dati porez caru (Matej 22,15-18). Mislili su da će njegov odgovor, bez obzira kakav bio, udaljiti kako Rimljane, tako i one Židove u kojima je prevladavalo oštro proturimsko raspoloženje.

Safira je iskušavala Duha Gospodnjega pretvarajući se da Gospodinu daje sav iznos od prodaje posjeda, a zapravo je dio zadržala za sebe (Djela 5,9).

Petar je na vijećanju u Jeruzalemu rekao da bi stavljanje vjernika iz poganstva pod Zakon, jaram kojeg ni sami Židovi nisu mogli nositi, bilo ravno iskušavanju Boga (Djela 15,10).

Iskušavati Boga znači “vidjeti koliko se daleko može umaknuti prije nego on donese sud; znači biti drzak prema Bogu, vidjeti hoće li izvršiti svoju riječ ili ga istegnuti do granica suda (usp. Ponovljeni zakon 6,16; Matej 4,7)” (Toussaint).

Iskušavamo Boga kad mrmljamo ili prigovaramo, jer zapravo sumnjamo u njegovu prisutnost, moć ili dobrotu. Kažemo da on ne zna naše okolnosti, da ne mari ili da nas nije sposoban spasiti.

Boga iskušavamo kad se nepotrebno izlažemo opasnosti i očekujemo od njega da nas izbavi. Svako malo čitamo o zavedenim vjernicima koji su zbog baratanja otrovnim zmijama umrli.

VIDI OVO: Koja je razlika između iskušenja i grijeha?

Oni su prosudili da je Bog obećao zaštitu tamo gdje u Marku 16,18 piše “zmije će uzimati”. Ali ovo je bilo namijenjeno da opravda naše vršenje čuda samo onda kad su ona potrebna radi ispunjenja volje Božje u nama i kroz nas.

Iskušavamo Boga kad mu lažemo, a to činimo kad hinimo veću posvećenost, požrtvovnost i predanost od one koju stvarno namjeravamo pružiti. Kao što su farizeji iskušavali Krista svojim, tako ga mi iskušavamo svojim licemjerjem.

I konačno, iskušavamo Gospodina kad god sebe izuzmemo iz sfere njegove volje za nas i djelujemo svojom voljom.

Zaprepašćujuće je da bi stvorenje uopće htjelo ili smjelo iskušavati svog Stvoritelja ili da bi grešnik smio tako izazivati svog Spasitelja!

Autor: William MacDonald