Ne sudite, da ne budete osuđeni!

“Ne sudite, da ne budete osuđeni!” (Matej 7,1).

Ljudi koji slabo poznaju Bibliju, često znaju ovaj redak i koriste ga na najbizarniji način. Čak kad se nekome zamjera za neizrecivu pokvarenost, on pobožno promrmlja: “Ne sudite, da ne budete osuđeni.” Drugim riječima, koriste ovaj redak da bi zabranili svaku osudu zla.

Istina je da dok postoje neka područja u kojima ne smijemo izricati sud, ima i nekih drugih područja za koja nam je zapovjeđeno da ih prosuđujemo.

Kada ne smijemo suditi? 

Ovo su neki primjeri gdje je prosuđivanje nepoželjno. Ne smijemo suditi o motivima ljudi. Budući da nismo sveznajući, ne možemo znati zašto netko nešto čini.

VIDI OVO: Kada kršćani trebaju suditi, a kada ne trebaju?

Ne smijemo suditi o službi drugog vjernika, jer on stoji ili pada svojemu Gospodaru. Ne smijemo osuđivati one koji zbog svoje savjesti imaju skrupule prema moralno neutralnim stvarima. Za njih bi bilo pogrešno kad bi postupili protivno svojoj savjesti.

Ne smijemo suditi po vanjskom izgledu ili pokazivati pristranost prema osobama. Važno je ono što osoba nosi u srcu. Sasvim bismo sigurno trebali izbjegavati oštar, kritičan duh predbacivanja. Navika da se stalno pronalaze greške vrlo je loša reklama za kršćansku vjeru.

Kada je prosuđivanje dozvoljeno? 

Ali nam je zato u nekim drugim područjima zapovjeđeno da prosuđujemo. Moramo prosuđivati svako naučavanje kako bismo znali je li u skladu s Pismom. Da bismo izbjegli situaciju da s nevjernikom budemo pod istim jarmom, pozvani smo prosuđivati jesu li drugi istinski vjernici.

Kršćani bi trebali prosuđivati u prepirkama između vjernika, a ne dozvoliti da o tome raspravljaju građanski sudovi. Mjesna kršćanska zajednica treba prosuđivati u slučajevima ekstremnih oblika grijeha te krivca isključiti iz zajedništva. Oni koji su u crkvi trebaju prosuđivati koja braća posjeduju potrebne značajke da budu starješine i đakoni.

VIDI OVO: Nemojte suditi, da ne budete suđeni!

Bog ne očekuje od nas da odbacimo svaku kritičku sposobnost ili da napustimo sve moralne i duhovne standarde. Sve što on traži je da se suzdržimo od prosuđivanja ondje gdje je to zabranjeno i da pravedno prosuđujemo ondje gdje je to zapovjeđeno.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com

NAJNOVIJE!