Nemojte suditi, da ne budete suđeni!

Nemojte suditi, da ne budete suđeni! (Matej 7, 1)

Isusove upute u svezi osuđivanja drugih su vrlo jednostavne. On kaže: ”Nemojte!” Prosječni kršćanin je najoštriji pojedinačni kritičar. Kritiziranje je jedna od uobičajenih ljudskih djelatnosti, ali se u duhovnom području njome ništa ne postiže. Učinak kritiziranja oslabljuje snagu onoga koji je kritiziran.

VIDI OVO: Kada kršćani trebaju suditi, a kada ne trebaju?

Duh Sveti je jedini u pravom položaju da kritizira. Jedino je On kadar ukazati što je pogrešno bez da pozlijeđuje i ranjava. Nemoguće je ući u zajedništvo s Bogom kad si kritizerski raspoložen.

Kritizerstvo od tebe stvara krutu osobu, osvetoljubivu i okrutnu, a ostavlja te u nekom laskavom raspoloženju, da si bolji i jači od ostalih.

VIDI OVO: 7 načina kako ukrotiti duha kritiziranja

Isus kaže da kao Njegov učenik moraš razvijati nekritizersko raspoloženje. To se neće dogoditi odjednom, već se mora razvijati dulje vrijeme. Moraš se uvijek čuvati svega što može natjerati da o sebi misliš kao o nadmoćnoj osobi.

zašto ne smijemo suditi
Foto: publicdomainpictures.net

Nemojte suditi, da ne budete suđeni!

Ne mogu pobjeći od prodornog Isusovog ispitivanja života. Vidim li mali trun u tvojem oku, to znači da je brvno u  mojemu (Matej 7, 3-5). Svaku lošu stvar koju vidim u tebi, Bog nalazi i u meni. Svaki put kad osuđujem nekog, osuđujem sam sebe (Rimljanima 2, 17-24).

VIDI OVO: Zašto ne smijemo suditi?

Prestani rabiti mjerilo kojim odmjeravaš druge. U životnim prilikama svake osobe postoji barem jedna činjenica o kojoj ništa ne znamo. Prvo što Bog čini jest da nas temeljito duhovno očisti. I nakon toga, nema više mogućnosti da u nama preostane ponos i oholost.

Nikad još nisam susreo osobu radi koje bih očajavao, izgubio svaku nadu za nju, nakon što sam uvidio što postoji u meni osim Božje milosti.

Autor: Oswald Chambers