Ne spavate dovoljno? Niste ni svjesni opasnosti koje vam prijete
Foto: jbsa.mil

Novo istraživanje sada je pronašlo nove dokaze o štetnim učincima nedostatka sna na naše zdravlje.

Ako tijekom noći imate manje od preporučenih 7-9 sati sna, to bi moglo dovesti do nekoliko kroničnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa i srčanih bolesti te vas izložiti riziku od pretilosti. Istraživači su u međuvremenu otkrili nove negativne učinke nedostatka sna.

U prošlosti je dokazano da pomanjkanje sna također može utjecati na probavni i imunološki sustav, a da “nadoknađivanje” sna vikendom ne poništava negativne učinke na vaš metabolizam, koji su napravljeni tijekom radnih dana.

VIDI OVO: 7 opasnih posljedica koje može izazvati nedostatak sna

Novo istraživanje sada je pronašlo nove dokaze o štetnim učincima nedostatka sna na naše zdravlje.

Istraživači s Državnog sveučilišta Pennsylvania navode kako je samo nekoliko dana s manje sna nego što je potrebno učinilo da se sudionici osjećaju manje sitim nakon jela i uzrokovalo da se masti u njihovoj hrani drugačije metaboliziraju, prenosi Klix.

Iako se mnoga postojeća istraživana fokusiraju na utjecaj nedostatka sna na metabolizam glukoze i povezanost s dijabetesom, postoji samo nekolicina njih koje se odnose na probavu lipida iz hrane.

U istraživanju objavljenom u časopisu Lipid Research, 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama provelo je u laboratoriji deset noći. Ovo je bilo nakon što su proveli tjedan dana kod kuće. Tijekom pet od deset noći sudionici su svake noći provodili do pet sati u krevetu.

VIDI OVO: 7 navika koje će vam pomoći da smršavite dok spavate

Dobili su standardnu večeru s visokim udjelom masti i to nakon četiri noći ograničenog sna. Ovim se trebalo procijeniti može li neugodan raspored utjecati na njihov metabolizam.

Istraživači su otkrili da se većina sudionika ojećala manje zadovoljno nakon obroka ukoliko su bili nenaspavani nego kada su ga pojeli odmorni nakon nešto dužeg sna.

Također su analizirani uzorci krvi sudionika. Utvrđeno je da ograničenje spavanja dovodi do bržeg skladištenja lipida u krvi nakon obroka. Ovo bi moglo imati utjecaja na debljanje ljudi.

“Lipidi nisu isparavali, već su se skladištili”, objasnio je Orfeu Buxton, profesor Penn Statea i viši autor ovog istraživanja.