7 navika koje će vam pomoći da smršavite dok spavate

Tijekom noći vaše tijelo sagori 300-400 kalorija. To je jednako kao jedan sat trčanja. Stručnjaci tvrde da vam dobar san može pomoći da smršavite jednako kao i fizička aktivnost.

Ako želite gubiti što više kalorija, trebate se pridržavate određenih navika koje dovode do ubrzavanja metabolizma i mršavljenja dok spavate, piše Brightside.

1. Ohladite se

Stručnjaci preporučavaju održavanje temperature sobe na 18 stupnjeva kada spavate. Tako će se ubrzati vaš metabolizam. Istraživanja su pokazala da hladniji okoliš aktivira masne stanice koje su zaslužne za regulaciju topline.

Kada spavate u hladnoj sobi ili bez odjeće, onda vaše tijelo sagorjeva energiju kako bi održalo toplinu. Zbog toga ste u jutro često mršaviji.

2. Popijte malo soka od grožđa

Sok od grožđa sagorjeva kalorije zahvaljujući supstanci imenom resvetratol. On pretvara lošu bijelu mast u smeđu mast. Kada spavate, vaše tijelo koristi tu mast kako bi vas zagrijalo.

PROČITAJTE: 8 načina za opuštanje prije spavanja

Zbog toga će šalica soka od grožđa prije spavanja prisiliti vaše tijelo da se riješi viška masti umjesto da ju skladišti. Ujedno, uvijek birajte svježi sok, a ne šećernu varijantu.

3. Lezite i budite se uvijek u isto vrijeme

Neujednačeno spavanje povezano je s debljanjem. U normalnim uvjetima, hormon melatonin nam govori kada trebamo spavati. On ujedno aktivira smeđu mast.

Ako je vaš režim spavanja neujednačen, onda će doći do nepravilnog stvaranja melatonina te nećete kvalitetno spavati. U jutro ćete se osjećati umorno te ćete žudjeti za šećerom kako bi podigli energiju tijela. Ako sve ovo želite izbjeći, uvijek idite spavati i budite se u isto vrijeme.

greške prije spavanja

4. Držite gadgete dalje od sebe

Na melatonin ne utječe samo neujednačeno spavanje. Previše svijetla od raznih uređaja tijelo drži budnim. Plavo svijetlo naših mobitela dovodi do zastoja u proizvodnji melatonina. Zbog toga vam treba dulje za zaspete te se ujutro osjećate umornijima.

PROČITAJTE: Evo što se točno događa vašem mozgu kada provjeravate mobitel prije spavanja!

Izbjegavajte korištenje tehnologije najmanje dva sata prije polaska u krevet.

5. Pojedite malo proteina za dobar san

Nema ništa loše u jedenju prije spavanja ako to dobro činite. Uvijek odaberite hranu koja je bogata proteinom kao što je grčki jogurt, posni sir, bijelo meso ili maslac od kikirikija. Vaš će se metabolizam ubrzati, a mišići će vam bolje rasti.

6. Radite vježbe za jačanje snage

Fizička vježba je najbolji način za uklanjanje stresa i poticanje metabolizma prije spavanja. Kardio i aerobik su dobra ideja, ali je još bolje ako se posvetite treningu za jačanje mišića.

Plivanje ili dizanje utega najbolje su aktivnosti prije spavanja. Nećete se previše razbuditi, ali ćete u isto vrijeme stimulirati sagorijevanje kalorija, koje će potrajati i nakon što zaspete.

PROČITAJTE: 3 biblijska stiha koja će vas smiriti prije spavanja

7. Popijte biljni čaj

Određene vrste čaja vam mogu pomoći pri mršavljenju dok spavate. Ne, nije riječ o onim sumnjivim čajevima za dijetu. Prirodni čajevi mogu poboljšati vaše zdravlje na razne načine. Cimet se bori protiv upala i sprječava nadutost u jutro. Pepermint smanjuje apetit te pomaže pri izbjegavanju neprestanog grickanja nezdravih namirnica. Kamilica potpomaže probavu te opušta živce.

Sve navedeno će vam pomoći da ostanete mršavi, ali se nećete magično riješiti svih viška kila koje želite skinuti – ključ uspjeha jest kombinacija navedenih savjeta sa zdravom prehranom tijekom dana.