Ne ukradi: Što Biblija kaže o krađi?

”Ne ukradi” je jedna od Deset Božjih zapovijedi (Izlazak 20,15). Što Biblija kaže o krađi? Je li grijeh ukrasti nešto od drugoga?

Istraživanje koje je 2018. godine provela National Retail Federation je otkrilo da krađa košta američke maloprodajne lance prosječno 1,3% ukupnog godišnjeg dohotka. To se odražava kao gubitak od 46,8 milijardi dolara godišnje unutar maloprodajne industrije. 

Osma, od deset Božjih zapovijedi, kaže: „Ne ukradi!“ (Izlazak 20,15), no krađa je postala tako uobičajena da više ni ne primijetimo stvari kao što su zaposlenici benzinskih postaja iza zaštitnog stakla ili kamere koje prate naš svaki pokret u zgradama i na ulicama. 

Toliko je krađa ukorijenjena u našoj sadašnjoj kulturi. Na sve to, Bog kaže: „Ne ukradi!“ Ne samo da je krađa zločin nego je i grijeh. 

Ovo Biblija kaže o krađi: „Tko je krao, neka više ne krade, nego neka se radije trudi svojim rukama priskrbljivati da ima što podijeliti s potrebnim“ (Efežanima 4,28). 

Tri praktične stvari o krađi

Ovaj nam citat govori tri vrlo praktične stvari o krađi.

Prvo, oni koji su već krali ili kradu trebaju prestati. Ako su uzeli nešto od nekoga onda to trebaju vratiti jer to ne pripada njima. 

Drugo, trebamo učiniti nešto korisno. Voljeli mi to ili ne, Biblija nas uči da trebamo zarađivati radom (vidi 2. Solunjanima 3,10). Svijet nam ne duguje ništa za život, a ni vlada. 

Treće, trebamo dijeliti ono što imamo s drugima. To je suprotno od krađe. Socijalizam je postao vrlo popularan u današnjoj kulturi, posebno među mladim Amerikancima koji misle da je to novi način života koji naša zemlja treba prigrliti. 

No Biblija ne zagovara socijalizam. Umjesto toga, dijeljenje koje Biblija zagovara je svojevoljno. Zbog toga bismo trebali dijeliti s drugima, umjesto da krademo od njih, jer sve što imamo dolazi od Boga. 

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Ida U.; Izvor: Harvest.org

NAJNOVIJE!