Ne vraćajte zlo za zlo: Ova priča otkriva razlog

Umjesto da na loše situacije loše reagiramo, prvo trebamo ispitati sve činjenice i imati opravdane razloge za nešto. No, ni tada ne vraćajte zlo za zlo.

U malom slavonskom selu živjela je obitelj koja je bila poznata po svojoj iskrenoj vjeri. Otac, majka i dva sina nastojali su živjeti prema Božjoj Riječi, a jedna od najvažnijih poruka koju su prihvatili bila je: “Ne vraćajte zlo za zlo.”

Jednog dana, dok su bili na putu do tržnice, braća Ivan i Petar su svjedočili incidentu između dvojice susjeda. Susjed Marko optužio je susjeda Ivicu, svog najbližeg susjeda, za krađu alata. Iznenada su počeli svađati i vikati jedan na drugoga, koristeći uvredljive riječi i prijeteći fizičkim nasiljem. Bila je to napeta situacija, ali Ivan i Petar su se prisjetili riječi iz Biblije i odlučili djelovati drugačije.

Pristupivši susjedu Marku, Ivan je smireno rekao: “Susjede, shvaćamo da ste frustrirani zbog nestalog alata, ali ne bismo trebali koristiti nasilje i vrijeđati jedni druge. Postoji bolji način da se riješi ovaj problem.”

Susjed, još uvijek pun bijesa, upitao je: “Kakav bolji način? Osjećam se prevarenim i želim da druga osoba odgovara za to!”

Petar se pridružio razgovoru, dodajući: “Razumijemo da ste ljuti, ali možda biste trebali prvo razgovarati sa susjedom Ivicom kako biste dobili sve činjenice. Možete pokušati riješiti ovu situaciju mirnim razgovorom.”

Susjed je, polako se smirujući, shvatio je da su Ivan i Petar u pravu. Duboko je udahnuo, odlučio je slijediti njihov savjet i pozvao susjeda Ivicu na razgovor.

Nakon iscrpnog razgovora, ispostavilo se da je stvarno postojao nesporazum. Alat nije bio ukraden, već je jednostavno pomaknut na drugo mjesto. Susjed Marko se ispričao zbog svih uvreda i optužbi. Drugi je susjed bez zamjerki prihvatio ispriku.

Obojica su shvatila da su se ponašali na način koji nije u skladu s njihovom vjerom i da su se udaljili od Isusovih zapovijedi da ljubimo Boga i svoje bližnje.

Umjesto da na loše situacije loše reagiramo, prvo trebamo ispitati sve činjenice i imati opravdane razloge za nešto. No, ni tada ne bismo trebali vraćati zlo za zlo. Bog je rekao: “Moja je osveta, ja ću uzvratiti!“.

Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim! (Rimljanima 12, 21)

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!