“Nebo i zemlja će proći, ali riječi moje neće proći”

“Nebo i zemlja će proći, ali riječi moje neće proći.” (Luka 21,33)

Božja riječ nije samo vječna, nego je i apsolutno sigurno da će se ispuniti. U Mateju 5,18 Isus je rekao da nijedna jota i nijedan potezić iz Zakona neće proći dok se sve ne dogodi. Jota je slovo hebrejskog alfabeta koje sliči zarezu ili apostrofu. Potezić je crtica nekog hebrejskog slova. Može se usporediti s donjom crticom u velikom slovu E, čime se slovo E razlikuje od slova F. Drugim riječima, Isus je rekao da će se Božja riječ ispuniti do najsitnijeg detalja.

Julijan Otpadnik, rimski car koji je živio od 331. do 363. godine, odlučio je da će opovrgnuti Bibliju i ozloglasiti kršćanstvo. Poseban ulomak kojega je htio osporiti bio je Luka 21,24: “I padat će od oštrice mača i odvodit će ih kao roblje po svim narodima. I Jeruzalem će gaziti pogani sve dok se ne ispune vremena pogana.”

Počeo je ohrabrivati Židove da ponovno sagrade hram. Prema onome što Gibbon piše u knjizi The Decline and Fall of the Roman Empire (Propadanje i pad Rimskog carstva), žustro su započeli s radom pretjerujući čak tako što su koristili srebrne lopate i nosili zemlje u purpurnim velovima. Ali dok su radili, zaustavio ih je potres i vatrene kugle iz tla. Bili su prisiljeni odustati od projekta.

VIDI OVO: 10 jednostavnih formula iz Božje Riječi koje vam mogu promijeniti život

Gotovo 600 godina prije Krista, Ezekiel je prorekao da će Istočna vrata Jeruzalema biti zatvorena i ostati zatvorena dok ne dođe “knez” (Ezekiel 44,3). Mnogi proučavatelji Biblije slažu se da se “knez” odnosi na Mesiju. Vrata prozvana kasnije Zlatna vrata zatvorio je sultan Sulejman 1543. godine. Car Wilhelm se u svom planu zauzimanja Jeruzalema nadao ući u grad kroz ova vrata, ali njegove nade su se izjalovile. Vrata su ostala zatvorena.

Voltaire se hvalio da će za sto godina Biblija biti mrtva knjiga. Kad je sto godina prošlo, Voltaire je bio mrtav, a u njegovoj kući bilo je sjedište Ženevskog biblijskog društva. Ingersoll se hvalisao na sličan način. Rekao je da će Biblija za 15 godina biti u mrtvačnici. U mrtvačnicu je otišao on, a ne Biblija. Biblija nadživi sve svoje kritičare.

Pomislili bismo da će ljudi postati svjesni činjenice da je Biblija vječna Božja riječ i da nikad neće proći. Ali s druge strane, kako je Jonathan Swift rekao: “Nitko nije tako slijep kao oni koji ne žele vidjeti.”

Autor: William MacDonald

NAJNOVIJE!