Što uistinu znače Isusove riječi: ”Neka ti ne zna ljevica što ti čini desnica”?

Isusova ilustracija lijeve ruke koja ne zna što čini desna ruka slijedi nakon Njegove ozbiljne osude „licemjera“.

U Propovijedi na Gori, Isus je rekao: „A ti, kad daješ milostinju, neka ti ne zna ljevica što ti čini desnica, da tvoja milostinja bude u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, sȃm će ti uzvratiti javno“ (Matej 6,3-4). Isusova zapovijed da dajemo na takav način da jedna ruka nije svjesna onoga što druga ruka radi očito se ne treba shvatiti doslovno.

Kontekst sugerira da se zapovijed „ljevice koja ne zna što čini desnica“ odnosi na davanje milostinje u tajnosti i suprotno je od privlačenja pozornosti na naše davanje.

Oni koji daju kako bi dobili priznanja od drugih već su dobili svoju nagradu (Matej 6,2). Bog će nagraditi one koji to čine u tajnosti.

Naravno, ruke nemaju vlastiti um, a osoba zapravo ne može sakriti nešto u jednoj ruci, a da druga ruka o tome ne zna. Isusova ilustracija koristi hiperbolu – namjerno preuveličavanje kako bi se stvorila poanta.

Desna ruka ne treba znati što lijeva ruke daje

Trebamo obavljati naše dobrotvorno davanje s takvom strogom povjerljivošću da, ako je moguće, desna ruka neće ni znati što lijeva ruka daje. Drugim riječima, trebali bismo iznimno izbjegavati pažnju od javnosti pri darivanju i izvođenju milosrđa. Skromnost, a ne hvalisanje, znak je Kristovog sljedbenika.

Isusova ilustracija lijeve ruke koja ne zna što čini desna ruka slijedi nakon Njegove ozbiljne osude „licemjera“, vjerojatno židovskih vjerskih vođa, u prethodnom stihu: „Kada dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom, kao što to čine licemjeri u sinagogama i na ulicama da bi ih ljudi slavili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću“ (Matej 6,2). Isus također govori o tim licemjerima u Mateju 6,5 u vezi molitve i Mateju 6,16 u vezi posta.

Fokus je na motivi našeg davanja

Nakon što se bavi s tri uobičajene religiozne prakse – milostinjom, molitvom i postom – Isus kaže da ne pohranjujemo blago na zemlji, već na nebu: „Jer gdje vam je blago, ondje će vam biti i srce“ (Matej 6,21; usp. Kološanima 3,2).

Kada dajemo „u tajnosti“ – bez da naša ljevica zna što čini desnica – izbjegavamo iskušenja padanja u licemjerje, te polažemo doista neprocjenjivu nagradu za vječnost.

Znače li Isusove riječi „neka ti ne zna ljevica što ti čini desnica“ da nikada ne trebamo dopustiti da drugi znaju za naše davanje? Ne nužno. Fokus je na motivu našeg davanja. Naša je velikodušnost motivirana ljubavlju prema Bogu i našim usredotočenjem na vječnost, a ne na privremene pohvale ljudi.

Zbog iskušenja padanja u ponos povezanim s javnim iskazima velikodušnosti, najbolje je ne privlačiti pažnju kada dajemo onima koji su u potrebi.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!