Nekad je bio kao kuhar i plesač, danas je svećenik i primjer mnogim mladima

Dariusz Kamiński svećenik je i vikar u župi Svete Obitelji u poljskom gradu Tychyju, kateheta u tehničkoj školi i pravi influencer. 

Prije nego što se odlučio za bogosloviju, bavio se kulinarstvom i više od 15 godina bavio se uličnim plesom, zvanim breakdance.

“Kuhanje i ples važan su dio mog života. Odmalena sam uživao u plesu. Kada sam započeo svoju plesnu avanturu, breakdance je kod nas bio tek u povojima. Moji prijatelji iz plesne družine i ja učili smo uz pomoć vrpci i stranih filmova, koji su sami po sebi bili dašak svježeg zraka”, rekao je u intervjuu za poljsku publikaciju Aleteia. Za izlete i plesna natjecanja vežu ga lijepa sjećanja.

Odlučio postati svećenik u srednjoj školi

Bog mu se objavio u trećem razredu srednje gastronomske škole. “Naravno, poznavao sam Boga otprije. Dugo sam godina bio ministrant, ali o svećeništvu sam počeo ozbiljno razmišljati u srednjoj školi. Tada sam povjerio svoj život Isusu, rekao sam: ‘Želim te slijediti.’ Bog mi je bio vrlo vjeran.

Kroz smijeh kaže da su se nakon te odluke u njegovom životu počele pojavljivati ​​mnoge super djevojke. „Bog mi je jasno pokazao čega sam se odrekao kad sam odlučio postati svećenik. Mislim da je to bila vrlo poštena igra s njegove strane.”

Ni nakon toga nije se morao odreći svoje strasti prema plesu i kuhanju. Dariusz kaže da jako voli dansku kuhinju koju je upoznao tijekom dvomjesečne prakse u Danskoj u srednjoj školi. Voli raditi palačinke po njihovom receptu, a kao tajni sastojak navodi pivo koje čini masu gušćom i popravlja okus.

Radio s beskućnicima

Na prvoj godini teologije uključio se u služenje beskućnicima.

“Pratiti ljude u krizi beskućništva doživljavao sam kao poziv unutar poziva.”

Nakon jednog izleta ostalo je dosta kruha i pitao je nadređene može li ga odnijeti beskućnicima. Tako je počela njihova suradnja.

„Zajedno s gradskom stražom obilazili smo prazne zgrade u kojima su živjeli beskućnici, donosili im tople obroke, organizirali razne dobrotvorne akcije, držali im mise u Bogosloviji i igrali s njima nogomet. Tada se dogodilo puno dobrih stvari.”

Kateheze na društvenim mrežama

Tijekom pandemije koronavirusa poljski svećenik redovito je na Facebooku objavljivao kratke video kateheze koje su mladi dobro prihvatili. Na inicijativu jednog od animatora kasnije je napravio račun na TikToku, koji danas ima više od 220.000 pratitelja.

Dariusz radi kao kateheta u tehničkoj školi, jako uživa u radu s mladima. „Biti kateheta za mene nije toliki posao, jer to nije samo vrijeme provedeno u školi, nego želim te mlade ljude pratiti i izvan škole. Često nakon nastave učenici požele razgovarati o svojim problemima, o tome što ih muči, s čime se bore. […] Sretan sam što mogu govoriti mladima o Bogu. I ja puno učim od njih.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dariusz Kamiński (@montenegrus)

„U životu svakog čovjeka ima grešaka, posrtaja, ne samo dobrih, već i loših trenutaka. Stoga bih želio da ovi mladi ljudi u odraslu dob uđu sa sigurnošću da čak i ako im se dogodi nešto teško u životu – neka patnja ili neuspjeh – mogu doći Isusu Kristu, koji je ljubav. On ih neće odbaciti ili osuditi, nego će ih tješiti i voljeti.”

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!