Kardiolog objavio šokantne rezultate istraživanja: Ovo je opasnije je od pušenja, dijabetesa ili srčanih bolesti!

Fizička neaktivnost je opasnija od pušenja, dijabetesa ili srčanih bolesti!

Poznato je da fizička aktivnost utječe na zdravlje i dugovječnost, a rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da je svakodnevno sjedenje lošije za naše zdravlje nego pušenje, dijabetes ili srčane bolesti.

Wael Jaber, kardiolog i autor ovog istraživanja, rekao je kako je vrlo iznenađen rezultatima.

“Slaba tjelesna forma, odnosno loši rezultati na traci za trčanje ili testovima koji su povezani s vježbanjem, lošija je za zdravlje nego pušenje, dijabetes ili hipertenzija”, rekao je Jaber za CNN.

Dodao je kako bi to stanje trebalo tretirati kao bolest koja se liječi vježbanjem.

PROČITAJTE: Tjelovježba koju izvodimo svaki dan, a da toga nismo ni svjesni: Jednostavna, učinkovita i besplatna!

U istraživanju je sudjelovalo 122.007 pacijenata koji su od siječnja 1991. do prosinca 2014. godine radili testove na traci za trčanje.

“Kardiovaskularne bolesti i dijabetes su najskuplje bolesti u SAD-u. Više od 200 milijuna dolara godišnje trošimo na liječenje ovih bolesti i njihovih posljedica. Umjesto da plaćamo tolike iznose, trebali bismo poticati građane da vježbaju”, rekao je Jordan Metzl, liječnik sportske medicine, prenosi Klix.

Jaber ističe da je povezanost vježbanja s dugovječnošću drugi važan rezultat ovog istraživanja.

“Istraživači često izražavaju zabrinutost da prekomjerno vježbanje loše utječe na ljudsko zdravlje, ali pokazalo se da to nije točno. Ne postoji intenzitet vježbanja koji vas izlaže većem riziku od smrti. Čak i oni koji puno vježbaju imaju manju stopu mortaliteta”, zaključio je Jaber.