Neočekivani odgovori od boga
Foto: Sid Turner/Flickr

Očekujte neočekivano od Boga! Većina najvećih darova i najdubljih radosti koje nam Bog daje dolaze umotani u bolne pakete.

U Ivanu 16,23-24, Isus nam daje zapanjujuće, sveobuhvatno i slavno obećanje:

„I u onaj dan ništa nećete mene moliti. Zaista, zaista, kažem vam: što god zaišćete od Oca u moje ime, dat će vam. Dosad niste ništa zaiskali u moje ime: išćite, i primit ćete, da radost vaša bude potpuna.“

Zato od Boga tražimo ono za čim čeznemo, jer želimo imati potpunu radost koju nam nudi. A ne tražimo trivijalne ili tjelesne stvari, budući da znamo što kaže apostol Jakov: „Išćete, a ne primate, jer loše išćete — da u pohotama svojim potratite“ (Jakovljeva 4,3). Ne, mi molimo za veću vjeru, ljubav, svetost, mudrost, razboritost, iskustvo Božje milosti, smjelost i radost u Bogu, dok istovremeno molimo za manje zadovoljstva u svjetovnim stvarima.

Neočekivani odgovori

Takve žudnje i molitve su iskrene, i Bog voli odgovarati na njih. No, mi sami sebe ne poznajemo dobro, ni dubinu i obuzetost našim grijehom, ni ono što se stvarno traži od nas kako bismo dobili ono što tražimo. Ne možemo izbjeći da nemamo nestvarne, romantične maštarije i očekivanja o tome što će Bog odgovoriti na naše molitve.

Dakle, često smo nespremni za odgovore koje primamo od Boga. Njegovi odgovori na prvu često ne izgledaju kao odgovori. Izgledaju kao problemi. Izgledaju kao nevolje. Izgledaju kao gubitak, razočaranje, nesreća, sukob, tuga i uvećana sebičnost. Uzrokuju duboko hrvanje duše i otkrivaju grijehe, sumnje i strahove. Nisu ono što očekujemo, i često ne vidimo kako se uklapaju u naše molitve.

Što trebamo očekivati?

Ako tražimo od Boga veću, dublju ljubav prema njemu, što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Odgovore koji nam daju veću svijest o našoj dubokoj i prožetoj grešnoj izopačenosti, jer onima kojima je mnogo oprošteno, mnogo ljube, a onima kojima je malo oprošteno, malo ljube (Luka 7,47).

Ako tražimo od Boga da nam pomogne da ljubimo svoje bližnje kao same sebe (Marko 12,31), što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Odgovore koji nas tjeraju da iskazujemo neočekivanu pažnju bližnjima (koje možda nismo stavili u tu kategoriju [Luka 10,29]), koji su nezgodni i iritantni.

Ako tražimo Božju blizinu, jer vjerujemo da je dobro za nas da budemo blizu Boga (Psalam 73,28), što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Odgovore koji slamaju naša srca, jer Bog je blizu onih koji su slomljena srca (Psalam 34,18).

Ako tražimo od Boga da nas učini živim žrtvama (Rimljanima 12,1), što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Odgovore koji slamaju i ponizuju naša srca, jer su žrtve Bogu duh slomljen (Psalam 51,17).

Ako tražimo od Boga dublje iskustvo njegove milosti, što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Odgovore koji se protive našem ponosu i ponizuju naša srca (Jakovljeva 4,6).

Ako tražimo od Boga da dođe njegovo kraljevstvo (Matej 6,10) u naš vlastiti život i svijet oko nas, što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Odgovore koji dublje otkrivaju naše duhovno siromaštvo, jer je kraljevstvo dano siromašnima u duhu (Matej 5,3).

Ako tražimo od Boga da nas zadovolji samim sobom, tako da nas olako ne zadovoljava svjetovni mulj, što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Odgovore koji uzrokuju da budemo uvelike svjesni zla, patnje i nepravde u svijetu, zato što će oni koji su gladni i žedni pravednosti nasititi (Matej 5,6).

Ako tražimo od Boga veću mudrost i razboritost, što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Čvrsti protok onoga što utječe na um, zbunjujuće odgovore koje je teško razumjeti i nositi se s njima, jer je naša moć razboritosti izvježbana stalnom praksom razlučivanja dobra i zla (Hebrejima 5,14).

Ako tražimo od Boga „uvećanu vjeru“ (Luka 17,5), što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Da budemo više puta stavljeni u situacije u kojima otkrivamo da naša percepcija nije pouzdana, tako da smo prisiljeni pouzdati se u Kristova obećanja, „ta po vjeri hodimo, ne po gledanju“ (2. Korinćanima 5,7).

Ako tražimo od Boga da nam pomogne da „hodamo dostojno Gospodina“ (Kološanima 1,10), što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Odgovore koji zahtijevaju veću poniznost, blagost, strpljivost i podnošenje jedni drugih u ljubavi (Efežanima 4,2), veće nego što smo mislili da je moguće. Odgovore koji mogu dovesti do bijede, nevolje i maltretiranja, onoga što je zajedničko mnogim svetima kroz povijest „kojih svijet ne bijaše dostojan“ (Hebrejima 11,38).

Ako tražimo od Boga da nam pomogne da prestanemo služiti novcu kako bismo cijelim srcem služili njemu, što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Neugodnu količinu prilika da drugima dajemo novac, troškove koji crpe spremljenu ušteđevinu, možda čak i gubitak posla – odgovore koji nas tjeraju da zamrzimo novac (ignoriramo, odvratimo pogled, oslobodimo ga se) i prionemo uz Boga (Luka 16,13).

Ako tražimo od Boga našu radost kako bismo bili potpuniji (Ivan 16,24), te iskusili više sreće u Bogu, što bismo trebali očekivati da ćemo primiti? Odgovore koji dovode do toga da nam zemaljske radosti, za koje smo nekad mislili da su dobitak, postaju isprazne, puste i gubitak koji nas gura da tražimo preobilnu vrijednost spoznaje Isusa Krista (Filipljanima 3,8).

Očekivati neočekivano

Kada Bog počne odgovarati na naše molitve, često nalazimo da su njegovi odgovori zbunjujući. Okolnosti bi mogle poduzeti neočekivani smjer, narušiti zdravlje, razviti bolnu dinamiku u odnosima, mogle bi se pojaviti financijske poteškoće, te isto tako duhovne i emocionalne borbe koje se čine nevezane. Vapimo u bolnoj zbunjenosti i ogorčenosti (Psalam 13,1; Job 30,20) kada ono što se zapravo događa jest to da Bog odgovara na naše molitve. Samo smo očekivali da odgovor izgleda i da ga osjećamo drugačije.

Uz ovu istinu, možemo biti kušani da Boga uopće ne tražimo sve ovo. Želim reći, tko želi neugodne odgovore na molitve za radost?

Ne dajte se prevariti ovim kratkovidnim razmišljanjem. Sjetite se Isusovog obećanja: „Dosad niste ništa zaiskali u moje ime: išćite, i primit ćete, da radost vaša bude potpuna“ (Ivan 16,24). Ako je put do potpune radosti nekad težak, a Isus nam govori da jest (Ivan 16,33; Matej 7,14), to nije razlog da njime ne idemo! Što želite? Niske, plitke, isprazne radosti? Ne! Idite po potpunu radost! I zapamtite što nam je autor Hebrejima rekao:

„A nijedno se, doduše, sadašnje odgajanje ne čini da je radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani ­poslije donosi mironosni plod pravednosti“ (Hebrejima 12,11).

S obzirom na Božje odgovore na molitvu, očekujte neočekivano. Većina najvećih darova i najdubljih radosti koje nam Bog daje dolaze umotani u bolne pakete.

Izvor: DesiringGod.org; Prijevod: Vesna L.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala DesiringGod.org koje vrijedi samo za portal Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: